Lakseskatten:

- Folk er fortsatt skuffet

151 dager etter at den mye omdiskuterte lakseskatten ble innført, skal den omsider behandles i Stortinget. Selv om skatten går igjennom onsdag, er ikke siste ord nødvendigvis sagt i saken.

REAGERER: Ordfører i Frøya kommune, Kristin Furunes Strømskag, er lite imponert over den nye foreslåtte lakseskatten, som onsdag behandles i Stortinget. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
REAGERER: Ordfører i Frøya kommune, Kristin Furunes Strømskag, er lite imponert over den nye foreslåtte lakseskatten, som onsdag behandles i Stortinget. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Børsen): Torsdag meldte Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre og Pasientfokus at de hadde blitt enige om grunnrenteskatt på havbruk.

I forslaget, som bygger på modellen lagt fram av regjeringen, er den effektive skattesatsen redusert fra 35 til 25 prosent.

Selv om den mye omdiskuterte skatten først behandles i Stortinget onsdag, ble den innført allerede 1. januar i år, uten at man nøyaktig visste hvordan den ville bli seende ut.

- Det er klart at det forliket man nå har kommet fram til, er et rimelig skjørt forlik med Venstre og Pasientfokus, sier Frøya-ordfører Kristin Furunes Strømskag (H) til Børsen.

Selv om regjeringen får flertall i Stortinget onsdag, trenger ikke siste ord å være sagt i saken.

Milliard-bombe

Det var i fjor høst finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sendte sjokkbølger gjennom norske fjorder, da de slapp laksebomba. Den ville, med en effektiv sats på 40 prosent, ilegge havbruksnæringen en ekstraskatt på mellom 3,6 og 3,8 milliarder kroner.

Strømskag kalte i midten av november, da det ble kjent at SalMar hadde sendt ut permitteringsvarsel til 850 ansatte, regjeringens arbeid med lakseskatten for venstrehåndsarbeid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.