Stor pågang for privatfly:

- Folk er litt desperate

Som følge av flere flystreiker og kaos på europeiske flyplasser vil flere punge ut for å hindre at årets sommerferie går i vasken.

ALTERNATIVE REISER: Som følge av SAS-streiken ser flere etter alternativ transport når ruteflyene blir kansellert. Privatflyselskapet Airwing opplever stor pågang. Foto: Airwing
ALTERNATIVE REISER: Som følge av SAS-streiken ser flere etter alternativ transport når ruteflyene blir kansellert. Privatflyselskapet Airwing opplever stor pågang. Foto: Airwing Vis mer
Publisert

Selskapet Airwing, som leier ut privatfly, nyter godt av at solhungrige nordmenn får ruteflyet kansellert.

Etter to år med pandemi, den tidligere flyteknikerstreiken, den pågående SAS-pilotstreiken og trøbbelet på europeiske flyplasser har ført til flere kansellerte fly de siste ukene.

Det har ført til at Airwing opplever en pågang de aldri har sett maken til tidligere.

- Vi har veldig mye større pågang nå. Det er dessverre sånn at folk er litt desperate, sier Anna Helene Kjos-Mathisen, administrerende direktør i Airwing til Dagbladet.

Hun legger til at hun syntes« det er trist» at folk får flyene deres kansellert på grunn av streik, spesielt etter åra med pandemi.

- Vi får også mange henvendelser fra personer som sitter fast på flyplasser rundt i Europa og i Norge som trenger å komme seg hjem, sier Kjos-Mathisen.

SAS-STREIKEN: Dette har du krav på om SAS kansellerer flyreisen din. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Privatfly til sommerferien

Dagbladet har tidligere vært i kontakt med flyselskapet da flyteknikerstreiken fortsatt pågikk. Også da kunne Kjos-Mathisen opplyse at Airwing hadde fått en større pågang, som følge av streiken.

Den største endringen selskapet har sett i år, er at en større andel av kundene bestiller privatfly for å komme seg på sommerferie.

- Det er gjerne større grupper, som reiser både sør og nordover. For det meste er det snakk om reiser i Europa, nordover i Norge og til Svalbard, eller sørover til Middelhavet, sier hun.

Direktøren opplyser at det fortsatt vil være mulig å redde reisen dersom man får flyet sitt kansellert en av de nærmeste dagene.

- Det er fortsatt noen ledige fly. Det spørs helt hvor de skal og hvor flyene våre er plassert, sier hun.

STOR PÅGANG: Anna Helene Kjos-Mathisen, administrerende direktør i Airwing, sier til Dagbladet at de aldri har hatt så mye pågang som de har nå. Foto: Airwing
STOR PÅGANG: Anna Helene Kjos-Mathisen, administrerende direktør i Airwing, sier til Dagbladet at de aldri har hatt så mye pågang som de har nå. Foto: Airwing Vis mer

Nytt grep

Selskapet opererer med to forskjellige flytyper, som har en kapasitet på henholdsvis åtte og 12 passasjerer.

Å redde ferien med privatfly, vil imidlertid koste deg dyrt.

Prislappen ligger på rundt 4000 kroner i timen, per flysete, men Kjos-Mathisen opplyser at prisen kan variere etter hvilket fly man leier og hvor man skal.

SAS-STREIK: Hotellkonge Petter Stordalen sier han synes det er ufattelig leit at ting har blitt som de har blitt i SAS. Video: Expressen. Reporter: Daniel Ingmo Vis mer

Det vil si at om man leier det største flyet til selskapet - med 12 seter - vil det koste rundt 48.000 kroner i timen. En fire timers flytur til en middelhavsdestinasjon vil med andre ord få en prislapp på rett rundt 200 000 kroner.

Foreløpig kan man bare leie hele fly, men som følge av den store pågangen har flyselskapet tatt nye grep for å hjelpe enda flere med å komme seg fram.

- Vi skal åpne opp for at man snart kan bestille enkeltseter på fly som skal gå nordover, opplyser Kjos-Mathisen til Dagbladet

Selskapet, som har base på Gardermoen, opplyser at de opplever en stor pågang med en større kundebase enn de noensinne har hatt. Men det er ulike grunner til hvorfor folk booker privatfly, forteller direktøren.

- Noen booker våre fly for å kunne reise direkte til mindre flyplasser innenlands for å spare tid. Andre bestiller flyreiser på grunn av at det fortsatt er corona og at de derfor vil unngå store folkemengder, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer