Stortingets hastemøte om strøm

- Folk er så forbanna

Stortinget trommer sammen troppene 19. september, lenge før deres offisielle åpning. Rødt frykter det kommer for seint og for lite.

FRA TOPP TIL BUNN: Noen imponerte, andre ikke. Dette var dommen fra kommentatorene i Dagbladet. Video: Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under et møte tirsdag ble presidentskapet enstemmig enig i å avbryte stortingsferien i for å samles til ekstraordinært møte om strømsituasjonen.

I dag ble datoen for det såkalte hastemøtet kjent, nemlig 19. september, om over fire uker.

Det er mulig et mer ekstraordinært møte enn hastemøte, men regjeringens kanskje største kritiker i den pågående strømkrisa, Rødt, frykter at det ikke er nok kraft bak regjeringens tiltak.

De har i tillegg truet med å kalle inn til ekstraordinært møte i Stortinget selv, men regjeringen har nå både lagt fram en tidsplan med krisetiltak og trommet sammen Stortinget før ordinær åpning.

- Vi har gitt regjeringen mange sjanser til å levere og skulle ønske at det møtet kom tidligere. Når det først kommer, er det viktig at vi diskuterer flere ting enn regjeringen varsler, sier stortingsrepresentant og energipolitisk talsperson Sofie Marhaug i Rødt til Dagbladet Børsen.

KREVER KRAFT: Sofie Marhaug mener det ikke er nok punch i regjeringens strømpolitikk. 19. september møtes Stortinget i et ekstraordinært strømmøte. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KREVER KRAFT: Sofie Marhaug mener det ikke er nok punch i regjeringens strømpolitikk. 19. september møtes Stortinget i et ekstraordinært strømmøte. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Stor uenighet

Det er usikkert hva regjeringen har med seg til møtet, annet enn en redegjørelse for den pågående krisa. I tillegg skal partiene ytre sine synspunkter og diskutere.

Det er likevel stor uenighet mellom regjeringen og flere i opposisjonen, noe som kom tydelig fram i torsdagens partilederdebatt fra Arendal.

ROP: Klimademonstranter avbrøt NRKs partilederdebatt i Arendal. Video: NRK. Vis mer

Både Fremskrittspartiet og Rødt ønsker makspris og sterke eksportbegrensninger. Regjeringen har lovet både å gi strømstøtte til husholdningene så lenge prisene holder seg unormalt høye, og at det vil komme en ordning for bedrifter som sliter, innen statsbudsjettet legges fram, skriver NTB.

Strømstøtten på 90 prosent når prisen er over 70 øre per kW/t er regjeringens kanskje største tiltak for oss vanlige folk, mens den ennå ikke er klart hva som blir løsningen for bedriftene.

- Vi mener makspris på strøm er det eneste riktige. Regjeringen tar ikke krise på alvor. De bør ta innover seg at ordningene i dag ikke fungerer om prisene stiger over et visst nivå, sier Marhaug.

- Folk er forbanna

Regjeringen mener makspris vil bli dyrt og ramme sosialt urettferdig. Regjeringen argumenterte også for at Europa er i energikrise, og at norsk kraft er viktig for hele kontinentet.

- Kraftliberalistene i Høyre og Ap blokkerer for alternative muligheter til regulering. De er helt på kollisjonskurs med befolkningen og fagforeningene. De tar ikke innover seg hvordan markedet fungerer og kommer med floskler som ikke har rot i virkeligheten. Folk er så forbanna, sier Marhaug.

Rødt vil altså ha en makspris på 35 øre kilowattime ved at strømselskapene ikke får lov til å ta seg mer betalt.

- Akkurat nå lar regjeringen markedet fungere og prisene blir dyrere. De argumenterer for at strømstøtte er en type makspris, men det vet alle at det ikke er, sier Marhaug.

Vil presse regjeringen

Søndag kveld mellom 20-21 er det for eksempel varslet en strømpris på 5,7 kroner per kilowattime i Sørvest-Norge.

- Det haster. Mange har brukt opp bufferen i året som har gått og vi går harde tider i møte med økte priser og høyere rente. Folk vet ikke hva de skal gjøre, sier Rødt-politikeren.

- Hva slags muligheter har dere for påvirkning før Stortinget samles?

- Det har kommet et trykk fra både LO og ordførere i Ap og Sp. Det er en utakt mellom regjeringen og grunnplanet i deres egne partier og organisasjoner. Klarer vi å stå sammen, kan vi presse regjeringen ytterligere, sier Marhaug til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer