Venter fullt afterski-trøkk:

- Folk gir bånn gass

Det ligger an til fullt afterski-fres til fjells i år, melder aktører i bransjen. Enkelte frykter imidlertid nok en skrekkvinter.

I Raudalen i Valdres kan skiturister bli kjørt til toppen av Slettefjellet med en tråkkemaskin. Det får leder i Naturvernforbundet til å reagere. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Stine Bækkelien / NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke lenge siden himmelen over Afterski-Norge var tettpakket med nødbluss, ettersom pandemien sendte bransjen i knestående.

Nå er situasjonen en helt annen. For afterskiaktørene ligger det an til full fest til fjells i år. Men frykten for at strømprisene igjen skal klatre til skrekkhøyder, kaster skygger over enkeltes utsikter.

- Trøkket er stort

Men hos Tommy Åsheim på Laaven i Trysil er det altså lite bekymring å spore:

- Årets afterskisesong kommer til å bli fenomenal, sier han til Børsen.

Laaven allerede mottatt en rekke bookingforespørsler. Det lover godt for sesongen, ifølge afterski-veteranen.

- Vi er klare for å ta imot! Trøkket er stort på mail, vi har allerede flere forespørsler om booking enn det var sist vinter. Selv om det er halvruskete tider, drar folk på tur uansett.

- NOK DEPPING: Afterski-kongen Tommy Åsheim kunne ikke annet enn å smile da coronatiltakene ble skrinlagt i 2022. Han ser på kommende sesong med liknende begeistring. Foto: Nicklas Knudsen / Dagbladet
- NOK DEPPING: Afterski-kongen Tommy Åsheim kunne ikke annet enn å smile da coronatiltakene ble skrinlagt i 2022. Han ser på kommende sesong med liknende begeistring. Foto: Nicklas Knudsen / Dagbladet Vis mer

- Det er nok depping resten av uka, så folk gir bånn gass på tur. Da skal de ha det fett og glemme alt annet. Føler det er ekstra viktig nå, med depressive tider trenger folk aller mest å ha noe å glede seg til, lyder Åsheims beskjed.

Nervøse: - Kan true driften

Men det er likevel ikke bare rosenrødt. Et stykke vestover holder Steffen Eggesvik til. Han driver afterski-giganten Gaiastova på Hafjell.

Selv om han beskriver flotte forhold og en vinterstemning på plass, tegner han ikke bare et glansbilde når Børsen tar kontakt.

- Det blir mye av det samme som de siste fira åra. At vi er nervøse for alle endringer som foregår i verden. Vi føler fortsatt ikke at vi er tilbake til normalen, sier Eggesvik.

Renter, strømpriser og økte varekostnader utgjør de største risikoene, ifølge Eggesvik. Han legger til at det er positivt at lønnsveksten har vært stor.

GAIASTOVA: Forrige vinter klatret strømprisene virkelig til skrekkhøyder. Steffen Eggesvik ved Gaiastova frykter for konsekvensene hvis de blir like høye i år. Foto: Steffen Eggesvik
GAIASTOVA: Forrige vinter klatret strømprisene virkelig til skrekkhøyder. Steffen Eggesvik ved Gaiastova frykter for konsekvensene hvis de blir like høye i år. Foto: Steffen Eggesvik Vis mer

- Strømprisene kan være helt avgjørende. I form av at de kan true driften. Det er i ekstremtilfeller. Det er ikke det jeg tenker aller mest på. Men hvis strømprisene slår ut som i fjor, kan det medføre stenging i verste fall.

Spenningen er alltid til å ta og føle på før en sesong, ifølge Eggesvik, som også understreker at han som følge av positive signaler og bookinger tror det blir «suverent».

- Viljen til å møte opp ser vi tydelig at fortsatt er der. Vi hadde den beste påsken i året som var, sier Eggesvik.

- Vi gleder oss veldig til å møte vinteren, og samle folk. Og i dag skinner sola i Hafjell. Vinteren har allerede begynt. Det er god stemning.

Ofrer ski til gud

Enda lenger vest kan Calle Johansen, majoritetseier i Stavkroa Afterski i Hemsedal, også melde om god stemning.

Så langt er forventningene til innsalg, billetter og etterspørsel langt over fjoråret, kan han fortelle.

- Det ser veldig bra ut, sier Johansen til Børsen, som også driver restaurant, kafé og leiligheter i Hemsedal.

STAVKROA: Johansen venter trøkk på Stavkroa, som han omtaler som sannsynligvis verdens største innendørs afterski. Foto: Žygimantas Panda Vaičaitis
STAVKROA: Johansen venter trøkk på Stavkroa, som han omtaler som sannsynligvis verdens største innendørs afterski. Foto: Žygimantas Panda Vaičaitis Vis mer

Den årlige «pray for snow» på Hemsedal Café vil selvsagt gjennomføres som planlagt.

- Tradisjonen er å brenne opp skia som du ikke trenger lenger, og ofre til skiguden Girish, danse rundt bålet og håpe på mer snø. Vi hadde en fantastisk snøvinter i fjor, og det tror jeg gjør at mange velger Norge og Hemsedal foran eksempelvis Alpene.

- Så jeg tror det blir en veldig bra sesong, med mye nordmenn og utlendinger på grunn av kronekursen, og trygge snøforhold, skyter han inn.

På spørsmål om hvilke utfordringer de står overfor, nevner han arbeidskraft og den lave arbeidsledigheten. Men de er godt dekket, forsikrer han.

- Det er først og fremst fordi vi har fått tilbake de fleste sesongarbeiderne fra tidligere.

- Aldri vært feitere

Åsheim, som har vært på Laaven siden 1997 og kaller det sitt andre hjem, frykter ikke strømpriser.

- Vi er et veldig lite hus, der vi utnytter hver kvadratmeter. Vi kjører jo tiltak om strømmen blir svindyr, men jeg bruker ikke energi på å bekymre meg for strømprisene - de får man uansett ikke gjort noe med.

- Bare tenk deg stappfullt lokale med 600 pers - gjestene varmer godt opp. Vi har aldri trengt noen varmeovner, og mellom klokka 14-20 må dørene stå oppe i andre etasje selv om det er 20 blå.

Fjorårets sesong var Laavens beste noensinne. Aasheim regner med en minst like bra sesong i år, om ikke bedre.

Han skyter inn:

- Du kan godt skrive det her: Tommy på Laaven har aldri vært feitere og rikere, både på livet og lommeboka.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer