Matkrisa:

- Folk har fått nok

Næringsminister Jan Christian Vestre måtte svare for hvordan regjeringa håndterer stadig økende matvarepriser.

NYTT HOPP: Onsdag satte matvarekjedene opp prisene på en rekke varer. Foto: Terje Pedersen / NTB
NYTT HOPP: Onsdag satte matvarekjedene opp prisene på en rekke varer. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

I Stortinget torsdag er blant annet dagligvarebransjen og stadig økende matpriser på agendaen. Stortingsrepresentant Alfred Bjørlo (V) etterlyser tiltak fra regjeringa for å senke prisene.

- Det er et uomtvistelig faktum at prisene går opp kraftig. Folk flest har fått nok, slik kan vi ikke ha det lenger, sier han i sitt innlegg.

- Ingen «quick fix»

Han etterlyser blant annet tiltak fra næringsminister Jan Christian Vestre, etter at det flere ganger har blitt varslet at staten skal slå ned på matvaregigantene.

- Prisveksten vi ser i hele økonomien ser vi også i andre land. Det er særdeles krevende for mange mennesker, mange er bekymret for å ha råd, og sånn skal vi ikke ha det i dette landet. Men myndighetene bestemmer ikke prisene, og kan ikke vedta inflasjon, svarer Vestre.

PRISHOPP: Spare- og forbrukerøkonom deler sine tanker om prisøkningen på matvarer som er varslet onsdag 1. februar. Reporter: Christina H. Korneliussen Vis mer

Han ramser imidlertid opp en rekke tiltak regjeringen har satt i gang med, blant annet å forby eksklusive leieavtaler og negative servitutter i bransjen.

- Det er ingen «quick fix», men jeg føler meg trygg på at det, når vi setter inn historisk mange grep for å bedre konkurransesituasjonen, vil gi effekt, sier Vestre.

Ønsker baronskatt

Han understreker at det tar tid å kartlegge bransjen for å fatte vedtak som bidrar til å bedre situasjonen.

- Vi må være trygge på at det vi gjør ikke bidrar til motsatt effekt. Jeg vil ikke være en næringsminister som bidrar til høyere matpriser.

Avslutningsvis sier Vestre at han er «sikker på at når vi har lagt et par år bak oss, så har vi kommet et godt stykke videre» i arbeidet mot å bedre bransjen.

Stortingsrepresentant, og sittende i næringskomitéen, Rasmus Hansson (MDG) tar til orde for å skattelegge matvarebaronene hardere, slik at det ikke blir like attraktivt med store eierandeler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer