Folkelivet forsvant

Tomme restaurantgater i Milanos Chinatown under coronakrisen. Italias økonomi sliter hardt.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Publisert
Sist oppdatert

MILANO (Dagbladet): Det er torsdag kveld i Via Paolo Sarpi, hovedgata i Milanos Chinatown, hvor over 20 000 mennesker bor. Langs den flere hundre meter lange gågata ligger de kinesiske restaurantene tett i tett, flankert av andre asiatiske bedrifter, som silke- og lærbutikker og teutsalg.
(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Torsdag er en utelivsdag i Milano, og normalt er Via Paolo Sarpi i 21-tida full av restaurant- og bargjester. Men denne kalde kvelden er det nærmest helt tyst.

Nesten ikke et menneske er å se - bortsett fra et og annet sykkelbud med matboks på ryggen, og beboere med munnbind. Alle restaurantene er stengt, med metallportene trukket ned.

«Kjære gjester. På grunn av de aktuelle omstendighetene har vi besluttet å stenge restauranten midlertidig inntil videre. Vi beklager», er budskapet på A4-ark hengt opp på spisestedenes inngangsparti.

TOMME TRIBUNER: Serie A-kampene i Italia spilles for tomme tribuner grunnet coronaviruset, og da kunne ikke den portugisiske stjerna Cristiano Ronaldo dy seg for en liten spøk. Video: Strive / Rødt Kort Vis mer

Over 9000 smittet

«De aktuelle omstendighetene» er coronautbruddet, som har truffet Nord-Italia hardt. I begynnelsen av denne uka er over 9000 registrert som smittet i landsdelen, 463 er døde.

Kinesere - eller personer som kan bli tatt for å være det - er på vakt i Vesten, fordi utbruddet startet i Wuhan-provinsen i Folkerepublikken og spredte seg over hele verden derfra. Over 80 000 kinesiske statsborgere er smittet, ifølge de siste tallene fra Verdens helseorganisasjon.

OPPGITT: Drosjesjåfør Alessandro sier halvparten av kundene er borte som følge av coronafrykten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OPPGITT: Drosjesjåfør Alessandro sier halvparten av kundene er borte som følge av coronafrykten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg er ikke så redd for å bli smittet. Jeg er mer redd for at folk skal angripe personer med asiatisk utseende fordi viruset kommer fra Kina, forteller en hotellarbeider til Dagbladet. Hun viser seg å ha filippinsk bakgrunn.

Tendensen går igjen også i andre coronarammede land. I slutten av februar meldte den svenske storavisa Expressen at folk flytter seg fra asiater på T-banen, og at kinesiske barn kalles «virus» på skolen. Halvparten av kundene på en mongolsk restaurant var forsvunnet, ifølge innehaveren.

- Halv omsetning

Chinatown er ikke det eneste området i Milano som bærer preg av covid-19-utbruddet. Nede i Navigli, utelivsområdet ved kanalen, er også stemningen dempet, og flere barer og restauranter har stengt.

- Halvparten av kundene er borte, sier drosjesjåfør Alessandro oppgitt til Dagbladet.

Økonomien i Nord-Italia sliter. Da Dagbladet var i landsdelen, var allerede en rekke omsetningsdrepende tiltak satt i verk - som stengte skoler og universiteter og avlysning av store varemesser. Milanos midtpunkt, domkirka, er stengt, det samme er operahuset La Scala. Serie A-kamper går for tomme tribuner.

- Mellom klokka 18 og midnatt har vi fire bestillinger, mot normalt 20-30, opplyser Veronica i skranken hos leiebilfirmaet Sixt til Dagbladet.

TEST I TELT: På Aker legevakt i Oslo har det blitt satt opp et telt for å ta prøver av personer med mistenkt coronasmitte. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Flynekt

Siden vi dro fra byen, er det bare blitt verre, gjenspeilt i tiltakene gjennomført i Norge, etter at de fleste smittede her til lands har pådratt seg coronaviruset i nettopp Nord-Italia.

fraråder norske myndigheter reiser til landsdelen, og strammer inn karantenereglene for personer som allerede har vært der. Samtidig har SAS og Norwegian avlyst en rekke flyginger; førstnevnte har innstilt alle avganger til sentrale destinasjoner som Milano, Venezia og Bologna.

Nå i helga gikk italienske myndigheter til det drastiske skritt å i praksis stenge regionen Lombardia og andre områder i nord - dette rammer rundt 16 millioner innbyggere, som nå trenger spesialtillatelse til å bevege seg inn og ut av områdene med restriksjoner.

Mandag kveld besluttet myndighetene å utvide tiltakene til å gjelde hele Italia. Det omfatter rundt 60 millioner mennesker.

Dette er tiltak som tidligere ble innført for mindre byer som Codogno, der det italienske utbruddet startet. Nå gjelder de også for storbyer som Milano og Venezia; det vil ramme turistindustrien hardt.

Nord-Italia er episenteret for krisen, men den rammer hele landet hardt; landsdelen er lokomotivet i hele Italias verdiskapning, og Lombardia alene står for 40 prosent av landets samlede industriproduksjon. Milano er senteret for finans, serviceindustri - og mote.

SPERRING: Småbyen Codogno i Lombardia er sperret av etter at coronautbruddet i Italia først ble oppdaget der. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPERRING: Småbyen Codogno i Lombardia er sperret av etter at coronautbruddet i Italia først ble oppdaget der. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Den norditalienske moteindustrien omsetter for hundretalls milliarder kroner i året, og hadde forventet en knallstart på 2020. Isteden er bransjen nå hardt rammet av coronautbruddet; blant annet gikk visningen av Giorgio Armanis nye kolleksjon for tom sal.

Delt krise

- Vi tror de første seks månedene av 2020 blir dårlige, sier Carlo Capasa, leder for det nasjonale rådet for italiensk mote, til Time.

«Kina, vi står med dere» var slagordet i en kampanje rådet lanserte i solidaritet med kinesiske aktører som ikke kunne komme på moteuka i Milano i februar, før utbruddet i Italia nådde alarmerende høyder.

TOM SAL: Giorgio Armanis visning under Milan Fashion Week i slutten av februar gikk for tom sal. Foto: Camera Press / Mega / NTB Scanpix
TOM SAL: Giorgio Armanis visning under Milan Fashion Week i slutten av februar gikk for tom sal. Foto: Camera Press / Mega / NTB Scanpix Vis mer

Men slagordet ble altså troll i ord. Og den italienske moteindustrien rammes alvorlig av svikt hos både den store kinesiske kjøpergruppen og underleverandører som italienerne er helt avhengige av; fabrikkarbeidere som syr klærne, får ikke gå på jobb.

Frykter resesjon

Italia har slitt økonomisk en stund allerede; viruskrisen kommer bare på toppen av dette, og nå frykter folk en ny resesjon.

I 2019 var den samlede produksjonen av varer og tjenester omtrent den samme som for 15 år siden, og var 4 prosent under nivået i 2007, før den globale finanskrisen, skriver BBC News.

Landet har også et vedvarende problem med arbeidsløshet, særlig blant unge; bare Spania og Hellas har større andel uten jobb under 25 år.

De to siste åra har svakere vekst på verdensbasis, med oppbremsing i internasjonal handel, også fått innvirkning på Italia. I siste kvartal i fjor sank bruttonasjonalproduktet (BNP) med 0,3 prosent.

Usikkerhet

En resesjon blir ofte definert som to påfølgende kvartal med synkende BNP.

- BNP-et vil nesten helt sikkert synke også dette kvartalet også, så Italia vil teknisk sett være i en resesjon. Det vil trolig synke for hele året sett under ett, sier Roberto Perotti, professor ved Bocconi-universitetet i Milano, til BBC.

DEMPET: Også i utelivsormådet Navigli ved kanalen i Milano er stemningen dempet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DEMPET: Også i utelivsormådet Navigli ved kanalen i Milano er stemningen dempet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Men det er mange usikkerhetsfaktorer. For eksempel er det uvisst hvor hardt turistindustrien blir rammet; det er riktignok mange som ferierer i Alpene om vinteren, men det blir forsvinnende lite i forhold til alle som strømmer til Italia i sommerhalvåret.

Italienerne kan bare håpe på at viruskrisen er over før den tid, og ikke sprer seg betydelig til turistmagneter som Firenze og Roma. Selv om så skulle være tilfellet, vil virkningene på turismen kunne føles i lang tid framover.

Stor gjeld

Italia har også et gjeldsproblem; utenlandsgjelden utgjør nå 133 prosent av BNP-et bare Hellas gjør det dårligere i EU - som har satt 60 prosent som grense.

Den italienske regjeringen, ledet av Giuseppe Conte, kan håpe at EU strekker ut en hjelpende hånd til den utsatte økonomien - de har allerede løpende samtaler med EU-kommisjonen om hvordan de skal få tallene innenfor unionens regelverk.

Men det er trolig lite å hente hos EU; Den europeiske sentralbanken (ECB) har svært lave renter, sågar delvis negative.

- ECB vil bare handle dersom det ser ille ut for hele eurosonen, sier professor Perotti til BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer