Turisme-krise i Østerrike:

Folketomme skiparadis

Normalt skulle over 30 000 turister ha sust ned løypene i Kitzbühel-området hver eneste dag i vintersesongen. Turismeforbud i Østerrike har imidlertid etterlatt en hel region i knestående.

STRENGE STRAFFER: På grunn av turistforbud i Tirol, risikerer Georg Gruber store bøter dersom han ønsker å åpne restauranten, som normalt rommer 900 personer. Reporter: Marthe S. Lien / Video: Jeanette N. Vik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KITZBÜHEL/SÖLL (Dagbladet): - Normalt har jeg 2000 til 3000 personer innom hver dag i høysesongen. Nå er det ingen.

Georg Gruber låser opp døra til den store, mørklagte restauranten, Bergrestaurant Brandstadl, som han driver på toppen av det enorme løypenettet i Söll, noen minutters kjøring fra skisportperla Kitzbühel i Østerrike. Siden oktober har lokalet stått tomt og forlatt.

- Vi har ikke fått lov til å ha restauranten åpen siden da, sier Gruber, mens han viser vei blant møbler og kjøkkenutstyr tildekket med hvite laken.

Turismeforbud

I Tirol risikerer restauranteierne opptil 30 000 euro for å trosse stengingen. Dette tilsvarer rundt 300 000 norske kroner. Også for gjestene venter det bøter på nærmere 15 000 kroner, dersom man skulle la seg friste til å besøke en restaurant som trosser forbudet.

I en normal høysesong skulle rundt 35 000 turister vært innom både hoteller, restauranter og skianleggene i Kitzbühel-området på denne tida.

Men turisme er rett og slett forbudt, og har fylt området med en nærmest dystopisk stemning.

Store tap

For å kunne overnatte på en av de svært få hotellene som holder åpent, gjelder svært strenge krav, og du må kunne dokumentere gode grunner for en overnatting.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.