Turisme-krise i Østerrike:

Folketomme skiparadis

Normalt skulle over 30 000 turister ha sust ned løypene i Kitzbühel-området hver eneste dag i vintersesongen. Turismeforbud i Østerrike har imidlertid etterlatt en hel region i knestående.

STRENGE STRAFFER: På grunn av turistforbud i Tirol, risikerer Georg Gruber store bøter dersom han ønsker å åpne restauranten, som normalt rommer 900 personer. Reporter: Marthe S. Lien / Video: Jeanette N. Vik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KITZBÜHEL/SÖLL (Dagbladet): - Normalt har jeg 2000 til 3000 personer innom hver dag i høysesongen. Nå er det ingen.

Georg Gruber låser opp døra til den store, mørklagte restauranten, Bergrestaurant Brandstadl, som han driver på toppen av det enorme løypenettet i Söll, noen minutters kjøring fra skisportperla Kitzbühel i Østerrike. Siden oktober har lokalet stått tomt og forlatt.

- Vi har ikke fått lov til å ha restauranten åpen siden da, sier Gruber, mens han viser vei blant møbler og kjøkkenutstyr tildekket med hvite laken.

Turismeforbud

I Tirol risikerer restauranteierne opptil 30 000 euro for å trosse stengingen. Dette tilsvarer rundt 300 000 norske kroner. Også for gjestene venter det bøter på nærmere 15 000 kroner, dersom man skulle la seg friste til å besøke en restaurant som trosser forbudet.

I en normal høysesong skulle rundt 35 000 turister vært innom både hoteller, restauranter og skianleggene i Kitzbühel-området på denne tida.

Men turisme er rett og slett forbudt, og har fylt området med en nærmest dystopisk stemning.

TOMME GATER: Partystedet Ischgl går under kallenavnet «Alpenes Ibiza», men på kun ett år er den lille landsbyen totalforandret. Reporter: Marthe S. Lien / Video: Jeanette N. Vik. Vis mer

Store tap

For å kunne overnatte på en av de svært få hotellene som holder åpent, gjelder svært strenge krav, og du må kunne dokumentere gode grunner for en overnatting.

- Vi trenger turistene. Uten dem er det ingen business, sier Gruber.

- Det er vanskelig. Det er klart. Vi får jo litt hjelp fra myndighetene, men det er ikke det samme. Jeg liker jo også best å jobbe og vil ikke være avhengig av hjelp fra myndighetene.

LUFTIG: Fra restauranten i Alpene har Georg Gruber spektakulær ustsikt over området, hvor stort sett alle jobber i turistnæringen. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet
LUFTIG: Fra restauranten i Alpene har Georg Gruber spektakulær ustsikt over området, hvor stort sett alle jobber i turistnæringen. Foto: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer

- Hvor mye har du tapt økonomisk tror du?

- Mye. Veldig mye, svarer Gruber.

- Trist

I hele den turismebaserte regionen er det full stopp, og omtrent alle går uten arbeid å fylle dagene med.

- Vi sitter alle i samme båt. Det er det samme problemet for alle som jobber med turisme, sier han.

I den store restauranten vitner bord på bord, salong etter salong, og det store kjøkkenområdet, om pågangen som normalt pleier å være her.

Mellom bordplasseringene er det installert pleksiglass, og på gulvene er det markører for å holde avstand. Men tilretteleggingen har Gruber fått heller liten bruk for.

IKKE FOR ALLE: Daglig leder for afterskibaren Kitzloch elsker å ha besøk av norske gjester, og viser Dagbladet noe av det villeste nordmenn gjør på afterski. Reporter: Marthe S. Lien / Video: Jeanette N. Vik Vis mer

- Vi får alltid nye regler, og vi fikser det, men får ikke bruk for det likevel. For nå har vi vært stengt i hele perioden, sier han.

- Hva tenker du om å se restauranten din sånn som dette?

- Det er trist. Det er det. Men vi får jo ikke gjort noe med det.

Enorme mengder returnert

Gruber viser rundt i den store kjelleren, der det normalt er fullt til taket med drikkevarer for øltørste skiturister. I de store kjellerrommene er det nå bare et par kasser igjen. Resten ble returnert da alt håp om en vintersesong forsvant med nedstengingen.

- Jeg måtte blant annet returnere rundt 270 fat med øl og 20 tonn fries, forteller Gruber.

Rundt restauranten, som er et populært stopp før neste runde ned løypenettet, sitter et par lokale ungdommer og nyter noe medbrakt på en av benkene utenfor. De er nærmest de eneste å se i anlegget denne dagen. Ved siden av dem kommer vogn etter vogn i den enorme stolheisen opp til toppen - tomme for folk.

- Det tar nok tre til fire år å komme tilbake etter dette. Og det er ikke sant at alle vil få jobben tilbake etter pandemien, sier Gruber.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer