Follobanen: Skjøtet med teip

Kabler som brant på Follobanens høyspentanlegg, ble kun skjøtet med PVC-teip, heter det i Bane Nors tekniske rapport om problemene på strekningen.

SKIFTET: Flere kabler har måttet skiftes ut på Follobanen. Nå har det kommet fram at de ble skjøtet med teip. Foto: Terje Pedersen / NTB
SKIFTET: Flere kabler har måttet skiftes ut på Follobanen. Nå har det kommet fram at de ble skjøtet med teip. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var ingen rullefjær eller andre sterkere klemforbindelser i disse skjøtene, skriver Teknisk Ukeblad.

Opplysningene kommer fra Bane Nors tekniske rapport, som ble publisert mandag kveld.

- Skjøtene var verken håndverksmessig godt utført eller utført på en måte som ivaretok kabelskjermens kapasitet over skjøten, sier konserndirektør Stine Undrum i Bane Nor.

PVC-teip, også kalt elektrikerteip, er ikke en vanlig måte å sammenkoble jording i skjøtesett, ifølge Morten Bleken. Han er leder for opplæringskontoret Elkraft.

Den vanligste måten å skjøte høyspentkabler på i Norge er skjøtekit med spiralfjær, som blir levert med tydelige monteringsanvisninger.

- Skjøtekittet er med for å sikre at man opprettholder jording gjennom skjøten. Det er veldig viktig å følge monteringsanvisningen til det bestemte skjøtekittet du bruker, og at man benytter seg av komplette sett, ikke bare deler av et kit, sier Bleken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer