Ukraina-krigen:

- For mye å tape

Norske eksperter stiller seg tvilende til at Kina vil gå så langt som å bistå Russland med våpen i Ukraina-krigen. Skulle de likevel gjøre det, vil det bety et alvorlig skifte.

VIKTIGE PARTNERE: Forholdet mellom Russland og Kina er svært viktig. Likevel mener eksperter Børsen har snakket med at Kina har for mye å tape på å offisielt støtte Russlands krigføring i Ukraina. Her er president Xi Jinping og Vladimir Putin avbildet i Kreml i 2019. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
VIKTIGE PARTNERE: Forholdet mellom Russland og Kina er svært viktig. Likevel mener eksperter Børsen har snakket med at Kina har for mye å tape på å offisielt støtte Russlands krigføring i Ukraina. Her er president Xi Jinping og Vladimir Putin avbildet i Kreml i 2019. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
Publisert

- Skulle Kina begynne med våpenleveranse til Russland nå, så tar denne krigen en helt ny retning. Det ville vært en voldsom opptrapping, for det ville blitt ansett av Vesten som å krysse en rød linje.

Det sier Øystein Tunsjø, professor ved senter for asiatiske sikkerhetsstudier ved Forsvarets høgskole, til Børsen.

Søndag skrev flere amerikanske medier at Russland har bedt Kina om militærutstyr og støtte. Informasjonen var basert på kilder i den amerikanske regjeringen, men både Kina og Russland var raskt ute med å benekte dette.

Ifølge Kina dreier det seg om amerikansk «desinformasjon».

Eksperter Børsen har snakket med, tror ikke at Kina vil involvere seg i så stor grad i Russlands krig i Ukraina at de åpent støtter med våpen. Skulle de likevel gjøre det, er ekspertene klare på at det vil bety et alvorlig skifte.

- Ikke part i konflikten

I etterkant av et møte mellom USAs sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, og hans kinesiske motpart Yang Jiechi i Roma mandag, skriver Financial Times at USA nå har informert sine allierte i Europa og Asia om at Kina signaliserer vilje til å gi militær bistand til Russland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.