Ukraina-krigen:

- For mye å tape

Norske eksperter stiller seg tvilende til at Kina vil gå så langt som å bistå Russland med våpen i Ukraina-krigen. Skulle de likevel gjøre det, vil det bety et alvorlig skifte.

VIKTIGE PARTNERE: Forholdet mellom Russland og Kina er svært viktig. Likevel mener eksperter Børsen har snakket med at Kina har for mye å tape på å offisielt støtte Russlands krigføring i Ukraina. Her er president Xi Jinping og Vladimir Putin avbildet i Kreml i 2019. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
VIKTIGE PARTNERE: Forholdet mellom Russland og Kina er svært viktig. Likevel mener eksperter Børsen har snakket med at Kina har for mye å tape på å offisielt støtte Russlands krigføring i Ukraina. Her er president Xi Jinping og Vladimir Putin avbildet i Kreml i 2019. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
Publisert

- Skulle Kina begynne med våpenleveranse til Russland nå, så tar denne krigen en helt ny retning. Det ville vært en voldsom opptrapping, for det ville blitt ansett av Vesten som å krysse en rød linje.

Det sier Øystein Tunsjø, professor ved senter for asiatiske sikkerhetsstudier ved Forsvarets høgskole, til Børsen.

Søndag skrev flere amerikanske medier at Russland har bedt Kina om militærutstyr og støtte. Informasjonen var basert på kilder i den amerikanske regjeringen, men både Kina og Russland var raskt ute med å benekte dette.

Ifølge Kina dreier det seg om amerikansk «desinformasjon».

Eksperter Børsen har snakket med, tror ikke at Kina vil involvere seg i så stor grad i Russlands krig i Ukraina at de åpent støtter med våpen. Skulle de likevel gjøre det, er ekspertene klare på at det vil bety et alvorlig skifte.

- Ikke part i konflikten

I etterkant av et møte mellom USAs sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, og hans kinesiske motpart Yang Jiechi i Roma mandag, skriver Financial Times at USA nå har informert sine allierte i Europa og Asia om at Kina signaliserer vilje til å gi militær bistand til Russland.

I advarselen skal det ifølge avisa ikke stå noe om hvilket nivå av militær bistand det dreier seg om, eller på hvilket tidspunkt dette i så fall kan bli aktuelt.

Kinas utenriksminister, Wang Yi, sier på sin side at landet hans ikke er en part i Russlands invasjon av Ukraina og at de ønsker å unngå å bli rammet av sanksjoner.

Ifølge kinesisk UD kom Wang med uttalelsen under en telefonsamtale med den spanske utenriksministeren Jose Manuel Albares.

Samtidig omtalte han krigen som et resultat av «opphopingen og opptrappingen av europeiske sikkerhetsmotsetninger gjennom åra», skriver NTB.

Kan ikke utelukkes

Øystein Tunsjø tror ikke at Kina vil gå så langt som å yte Russland militær bistand, men legger til et stort forbehold.

Professor Øystein Tunsjø ved Forsvarets høgskole. Foto: Forsvaret
Professor Øystein Tunsjø ved Forsvarets høgskole. Foto: Forsvaret Vis mer

- Det ville overraske meg veldig, for Kina har for mye å tape på det. Men man kan samtidig ikke utelukke det, sier forsvarsprofessoren, og forklarer hvorfor:

- Det ville i så fall innebære å konsolidere det strategiske partnerskapet og starte prosessen med et enda tettere partnerskap med Russland. Jeg har tidligere argumentert for at man ikke skal undervurdere det faktum at Kina anser det strategiske partnerskapet med Russland som viktigere enn det økonomiske med USA og Vesten. Men vurderingen er at de ikke vil gjøre det, sier Tunsjø til Børsen.

Kan holdes skjult

NTNU-professor og ekspert på internasjonal politikk, Jo Jakobsen, understreker at det er vanskelig å si noe om hvorvidt det er hold i det kilder melder at amerikansk etterretning angivelig skal ha lekket til medier.

PUTIN: Joschka Fisher, tidligere utenriksminister i Tyskland, møtte Dagbladet 10. mars. Han uttalte at slik slik bildet er nå vil Putin ikke bare ødelegge Ukraina, men også Russland. Foto: Edward Stenlund. Vis mer

- Dette er ting vi ikke vet, og det er ikke sikkert den amerikanske etterretningen vet det heller, sier Jakobsen til Børsen.

Han utdyper:

- Det dreier seg nok om estimater etter beste evne. Samtidig kan vi langt fra være sikre på at det Kina og Russland sier, stemmer. Kina kommer til å havne i store problemer med vesten hvis de innrømmer våpenleveranser til Russland, så dermed lever vi med informasjonsmangel, sier Jakobsen.

Han understreker samtidig at Kina og Russland samarbeider tett og at de har en viss koordinasjon, også innen det militære. En del av dette kan holdes under radaren.

- Det er det den amerikanske etterretningen peker på, at dersom det skjer noe, så skjer det under radaren.

- Kinkig for Kina

Jakobsen understreker at denne krigen er kinkig for kineserne, ettersom de ser forholdet til Russland som uhyre viktig i en geopolitisk sammenheng.

De har de en klar interesse av å fortsette med, og Jakobsen tror derfor ingenting på at formaningene fra Vesten om å ta avstand til Russlands invasjon av Ukraina vil føre noen vei.

- Samtidig ønsker de heller ikke å bli involvert. Dette er en russisk krig med et eget russisk mål og Kina ønsker ingen stor rolle i dette. Med våpenleveranse ville de blitt en aktør i krigen på en annen måte, og da regner de med å få direkte sanksjoner fra USA og Europa.

Til tross for en sterk vekst de siste 40 åra, er Kina fortsatt klart underlegent USA maktmessig. Dette er en faktor Jakobsen tror er viktig.

- Kina har ikke nådd potensialet sitt, og de ønske kontinuitet slik at de kan fortsette veksten. I denne saken kommer de nok til å fortsette å legge seg på en linje at det er begrenset hva de kan gjøre, og dermed vil de nok fortsette å uttrykke seg vagt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer