Sentralbank-topp:

- For optimistisk

Analytikerne håper Den europeiske sentralbanken (ECB) vil senke renta i år. Sentralbanktopp tror houthi-angrepene og konflikten i Midtøsten kan gi motsatt effekt.

ANGREP: Et av houthi-militsens militærhelikoptre flyr over skipet Galaxy Leader i Rødehavet. Foto: Houthi Military Media / Handout / REUTERS / File Photo
ANGREP: Et av houthi-militsens militærhelikoptre flyr over skipet Galaxy Leader i Rødehavet. Foto: Houthi Military Media / Handout / REUTERS / File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trusler fra den vedvarende inflasjonen kan hindre Den europeiske sentralbanken (ECB) i å senke renta i år, mener Robert Holzmann i ECBs sentralbankråd. Det skriver Bloomberg.

- Økonomien i eurosonen har vært skuffende den siste tida, og det vil trolig vise seg at sentralbanken har vært for optimistisk når resultatene for fjerde kvartal foreligger.

Det sier Holzmann under et intervju på World Economic Forum i Davos mandag.

Det norskeide skipet «Strinda» ble mandag kveld truffet av en rakett i Rødehavet utenfor Jemen. Denne videoen skal vise brannen om bord. Video: X Vis mer

Han peker på at geopolitiske konflikter, som den i Midtøsten, risikerer å forstyrre forsyningskjedene og energimarkedene. Dette kan føre til at de høye prisene vedvarer.

- Den geopolitiske trusselen har økt fordi det vi har sett av houthiene hittil, er nok ikke slutten. Det kan være begynnelsen på noe langt mer omfattende, sier Holzmann.

- Vi bør ikke regne med rentekutt i det hele tatt i 2024.

Den siste tida har jemenittiske houthi-opprørere angrepet flere skip i Rødehavet. Flere store shippingselskaper har lagt om på rutene sine, og seiler nå omveien rundt Kapp det gode håp på sørspissen av Afrika.

Holzmanns dystre prognose er en sterk kontrast til den gjengse oppfatningen i markedet.

Tidligere mandag skrev Bloomberg at de fleste analytikere tror at det vil komme hele fire rentekutt i år, og at det første vil annonseres i juni.

Inflasjonen i eurosonen nærmet seg ECBs mål på 2 prosent på slutten av fjoråret. Sentralbanken venter at inflasjonen vil nå målet halvveis inn i 2025.