Putins angivelige palass

- For overlevelse eller flukt

Enormt tunnelanlegg under svartehavsresidensen.

- TUNNELDØR: Ifølge Aleksej Navalnyjs dokumentar er dette en av to utvendige innganger til tunnelkomplekset fra strandsida; den andre er den større konstruksjonen nede ved veien. Inngangene samsvarer med tegningene. Foto: Aleksej Navalnyj
- TUNNELDØR: Ifølge Aleksej Navalnyjs dokumentar er dette en av to utvendige innganger til tunnelkomplekset fra strandsida; den andre er den større konstruksjonen nede ved veien. Inngangene samsvarer med tegningene. Foto: Aleksej Navalnyj Vis mer
Publisert

Russlands president Vladimir Putin har benektet enhver befatning med det som er kalt «verdens dyreste palass» ved den russiske svartehavskysten, ikke så langt fra OL-byen Sotsji.

Like fullt er mange av oppfatningen at nettopp Putin er eieren av det gigantiske luksusanlegget på over 18 000 kvadratmeter, som ble koblet til presidenten gjennom den nå fengslede opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyjs dokumentar «Putins palass» fra 2021.

T-baneutbyggere

I dokumentaren viser Navalnyj det som skal være innganger til et hemmelig omfattende tunnelanlegg som fører fra undergrunnen under hovedhuset til stranda nedenfor.

TO TUNNELER: Tverrsnitt-tegningen viser de to tunnelene og heisen, som går ned til ca. 50 meter under bakken. Tegning: Metro Style
TO TUNNELER: Tverrsnitt-tegningen viser de to tunnelene og heisen, som går ned til ca. 50 meter under bakken. Tegning: Metro Style Vis mer

- Her er inngangen til en spesialtunnel som ble bygd av de samme folka som bygger T-banen [i Moskva], sier opposisjonspolitikeren, som for alvor ble kjent for omverdenen da han ble forgiftet på et fly i august 2020.

Oppsiktsvekkende nok har tegningene til det underjordiske komplekset sirkulert i den russiske undergrunnen (sic) i årevis - fordi den nå nedlagte entreprenøren Metro Style i sin tid la dem ut på nettsidene sine for å markedsføre arbeidet.

Tegningene lå ute så seint som i 2016, og kan fremdeles ses på den arkiverte versjonen av Metro Styles hjemmeside på Wayback Machine.

Kan overleve i ukevis

Denne uka har den amerikanske avisa Business Insider bokstavelig talt gått i dybden i en artikkel som analyserer anlegget. Ifølge dem består det av to separate tunneler som er forbundet med en heis som går ca. 50 meter under bakken fra hovedhuset.

- ENGSTELIG: Vladimir Putin skal være besatt av egen sikkerhet, ifølge vestlige analytikere. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Reuters / NTB
- ENGSTELIG: Vladimir Putin skal være besatt av egen sikkerhet, ifølge vestlige analytikere. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Reuters / NTB Vis mer

De to tunnelene er henholdsvis 40 og 60 meter lange og 6 meter brede, noe som gir opptil 600 kvadratmeters oppholdsrom. Tegningene avslører også at tunnelene er omgitt av et tykt lag med betong, høyst sannsynlig del av sikring mot en kjernefysisk sprengning.

Det er nok ferskvann og frisk luft til å holde liv i en rekke mennesker i dage- eller ukevis, i tillegg til et omfattende strøm- og kloakkanlegg. Videre er påfallende mye plass i veggene viet til kabler og -føringer, noe som tyder på at anlegget er dimensjonert for å være kommandosentral i en nødssituasjon.

- Dette er bygd for at noen skal kunne overleve eller flykte, sier Thaddeus Gabryszewski, ingeniør med ekspertise innen forsvarsbygg, til Business Insider.

- Besatt av sikkerhet

Michael C. Kimmage, tidligere medarbeider i det amerikanske utenriksdepartementet og Russland-kjenner, mener anlegget vitner om at Putin er «besatt» av sikkerhet.

- Putin føler sterk uro over å være Russlands ikke-helt-legitime leder. Ettersom han vet at hans legitimitet ikke helt er sikret gjennom valg, ønsker han å maksimere sin personlige sikkerhet gjennom et nettverk av befestede personlige residenser, sier Kimmage til Business Insider.

OVENFRA: Anlegget skissert på et topografisk kart, med stranda nederst. Tegning: Metro Style
OVENFRA: Anlegget skissert på et topografisk kart, med stranda nederst. Tegning: Metro Style Vis mer

Anlegget ble bygd for over ti år siden, men de siste ukers hendelser har gjort Putins sikkerhet høyaktuell - ikke minst det angivelige droneangrepet på Kreml i begynnelsen av mai. Det ble framstilt som et regelrett attentatforsøk på presidenten.

Privat, ikke statlig

Det er ikke noe nytt at atommaktledere har underjordiske tilfluktsanlegg; for eksempel har den amerikanske presidenten en bunker under Det hvite hus og Mount Weather i Virginia, hvor operasjonssentralen for Det nasjonale krisehåndteringsbyrået (FEMA) ligger.

Det angivelige Putin-anlegget ved Svartehavet er på sin side privat finansiert og privat eid, og Kimmage mener dette tyder på at det er bygd for å sikre en enkeltpersons overlevelse snarere enn å videreføre et politisk regime.

HEVDER PUTIN EIER MILLIARDPALASS: Ifølge Aleksej Navalnyjs kilder er Putins palass bygd ved hjelp av «de største bestikkelsene i historien». Vis mer

- Vi må se på dette som del av en lang konfrontasjon med Vesten som har preget de siste 13-14 åra av Putins liv, sier Russland-kjenneren.

Business Insider har søkt kommentar både fra Putins talsmann Dmitrij Peskov og folkene bak nå nedlagte Metro Style. Ingen har svart.

Langt fra Moskva

Kimmage mener den store avstanden til Moskva er et poeng i seg selv. Han minner om at så vel oktoberrevolusjonen i 1917 og Sovjetunionens fall i 1991 var sterkt knyttet til hovedstaden (henholdsvis Petrograd / St. Petersburg og Moskva).

RULLEBÅND: Tverrsnitt-tegningen av den nedre tunnelen avslører et rullebånd som fører til stranda (nederst), samt en påfallende mengde hyller for kabler (øverst). Tegning: Metro Style
RULLEBÅND: Tverrsnitt-tegningen av den nedre tunnelen avslører et rullebånd som fører til stranda (nederst), samt en påfallende mengde hyller for kabler (øverst). Tegning: Metro Style Vis mer

- Putin løser denne beredskapsutfordringen gjennom å etablere et nettverk av residenser som ligger så langt fra sentrum som mulig. Så et tunnelsystem i svartehavskomplekset gir veldig mening, sier han.

Business Insider skriver at de er blitt oppmerksom på tegningene av ei russisk undergrunnsgruppe kalt Sect Ze, som ønsker det sittende regimet avsatt.

- Vi er lei av det dumme trynet til Putin og vil vise hans paranoide undergrunnstransport, sier en talsperson til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer