Venter nytt kjempehopp:

- Forårsaker akutt skade

Onsdag er det ventet nok en trippelheving fra den amerikanske sentralbanken.

KREVENDE: Den amerikanske sentralbanken har hevet renta kraftig den sista tida for å få kontroll på inflasjonen. Onsdag kveld er det ventet at de øker renta ganske kraftig igjen. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB
KREVENDE: Den amerikanske sentralbanken har hevet renta kraftig den sista tida for å få kontroll på inflasjonen. Onsdag kveld er det ventet at de øker renta ganske kraftig igjen. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Økonomien er på vei ganske kraftig ned, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, til Børsen.

Den skyhøye inflasjonen som har rystet USA, gjør et sterkt innhogg i lommeboka til vanlige amerikanere.

Konsumprisindeksen steg med hele 9,1 prosent i juni, den høyeste prisveksten siden november 1981.

Venter nytt trippelhopp

Den amerikanske sentralbanken (Fed) er i full gang med å heve rentene for å få bukt med den galopperende prisveksten. Onsdag skal de etter alle solemerker gjøre det igjen.

Ved forrige rentemøte i juni hevet de renta trippelt, med 0,75 prosentpoeng. Det er en bred forventning om at de vil gjøre det samme på rentemøtet i kveld, melder flere amerikanske medier.

Den store frykten blant eksperter og investorer er at Fed vil tråkke for hardt på bremsen, og sende landet inn i økonomiske nedgangstider.

- Det som plager sentralbanken er at de kom så seint i gang. De skulle startet bremsen tidligere. De er på etterskudd og sliter fælt på mange områder, sier Andreassen, og fortsetter:

- De må klemme til ganske hardt, i fare for at omslaget blir for kraftig. Det er ingen som ønsker det, men vi må inn i en bremseperiode for å få ned lønns- og kostnadsveksten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer