Vil kutte russisk gass

Forbereder seg på «dag X»

Tyskland forbereder seg nå på sluttdato for import av russisk energi. Det kan bli dramatisk, mener ekspertene Børsen har snakket med.

PROTEST: Dette banneret ble projisert av aktivister på Russlands konsulat i Frankfurt 4. april. «Ingen penger til mordere - stopp olje- og gasshandelen», kan man der lese. Foto: Michael Probst / AP Photo

PROTEST: Dette banneret ble projisert av aktivister på Russlands konsulat i Frankfurt 4. april. «Ingen penger til mordere - stopp olje- og gasshandelen», kan man der lese. Foto: Michael Probst / AP Photo

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I takt med stadig mer grusomme bilder fra Russlands invasjonskrig i Ukraina, øker presset på tyske myndigheter for å gjøre seg uavhengig av russisk gass og olje.

Tyskerne forbereder seg nå på det flere medier omtaler som «dag X» - dagen man kutter all import fra Russland.

Vest-Europa er på vei bort fra russisk energiimport, og det så fort som mulig, mener råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

SANKSJONER: Guy Verhofstadt, belgisk parlamentsmedlem kom med en tordentale i EU-parlamentet mot sanksjonene som har blitt rettet mot Russland. Vis mer

- Har du det ikke, så har du det ikke

Samtidig er det ikke bare å stenge tilførselen uten videre.

Russland leverer over en tredjedel av all fossil energi til Europa, og Tyskland, kontinentets største energimarked, får 55 prosent av gassen sin derfra.

Det er gass de for øyeblikket er helt avhengige av.

- Se for deg at du er på hytta. Du har ikke strøm, og du går snart tom for ved. Da må du rett og slett fyre mindre. Vi er vant med å alltid kunne kjøpe oss ut av ting. Det går ikke her. Har du det ikke, så har du det ikke, sier råvareanalytikeren.

MÅ NED: Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop mener Tyskland må ned i forbruk om de skal gjøre seg uavhengig av russisk olje og gass. Foto: Lise Åserud / NTB
MÅ NED: Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop mener Tyskland må ned i forbruk om de skal gjøre seg uavhengig av russisk olje og gass. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Flytende gass

Skal Tyskland kutte ut russisk gass, olje og kull, må de med andre ord trolig gå ned i forbruk.

- De vil prøve å kompensere med å brenne mer kull og holde liv i kjernekraftverkene, men jeg tror ikke de klarer det uten videre, sier Schieldrop.

Det importeres nå flytende naturgass fra USA, Qatar og Australia i strie strømmer for å kompensere synkende import fra Russland, opplyser han.

Men gassen Tyskland får fra Russland går via rørledninger, og landet har per i dag ingen fasiliteter til å ta imot flytende gass med skip.

- De prøver nå å bygge disse terminalene så fort de kan, sier han.

Sluttdato

Det har kommet flere uttalelser fra politisk hold om en sluttdato for russisk gass, som i dag utgjør opptil 55 prosent av forbruket i Tyskland.

Flere, deriblant landets visekansler og næringsminister Robert Habeck, har uttalt at importen skal ta slutt innen 2024.

I et møte med den britiske statsministeren Boris Johnson ville imidlertid ikke forbundskansler Olaf Scholtz forplikte seg til dette. Han sa likevel at importen av russisk gass ville ta slutt «veldig snart», melder The Guardian.

Enkelte går mye lengre.

Den tyske tenketanken DIW har antydet at landet kan være uavhengig av russisk gass allerede til vinteren.

Ifølge Deutsche Welle presenterte tenketanken fredag en plan over hvordan landet med hjelp av naturgassimport og lavere forbruk kan gjøre seg uavhengig av russisk gass allerede i år.

Dramatisk

I en situasjon der tyske myndigheter må kutte tilførselen forhastet, enten etter eget initiativ eller fordi russiske myndigheter stanser den, vil det få dramatiske konsekvenser for landets økonomi.

- Det vil bety at landets økonomi får en langt svakere utvikling enn den ellers ville fått, sier sjeføkonom i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen.

Skrus tilførselen av over natta vil det bety rasjonering av gass, som landet er helt avhengig av.

- Det har tyske politikere allerede varslet om at kan bli en realitet på kort sikt. Det vil være en dramatisk situasjon, sier hun.

Myndighetene har allerede bedt bedrifter om å definere hvor samfunnskritiske de er i tilfelle det skulle bli en realitet.

- Liv og helse vil bli prioritert først, deretter oppvarming i private hjem. Bedriftene stiller bakerst i køen om de ikke er samfunnskritiske, sier Due-Andersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer