Rekordår for Oljefondet:

Forberedt på kjempesmell

Oljefondet legger bak seg et rekordår, med en historisk høy avkastning. Nå advarer imidlertid sjefen om at verdien av fondet kan stupe i nær framtid.

Norges Bank Investment Management presenterer fondets hovedtall for 2023 og publisering av hver enke... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oljefond-sjef Nicolai Tangen legger tirsdag fram oljefondets hovedtall for 2023. Det kan han gjøre med et stort glis om munnen.

For Tangen og co har lagt bak seg et rekordår i fjor, med tidenes høyeste kroneavkastning på 16,1 prosent - tilsvarende 2222 milliarder kroner.

- Til tross for høy inflasjon og geopolitisk uro, var aksjemarkedet i 2023 veldig sterkt, etter et svakt år i 2022. Særlig teknologiaksjer hadde en svært god avkastning, sier Tangen.

Oppgangen er sterkt drevet av investeringer i en håndfull teknologiselskaper, der avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var 21,3 prosent. En del av økningen i verdien ligger også i at den norske krona er svak. Markedsverdien på oljefondet ved årsslutt var på 15 764 milliarder kroner. Det er en økning på utrolige 26,8 prosent fra året før.

- Dette er veldig sterke tall, sier Tangen under pressekonferansen.

ADVARER: Selv om oljefondet leverer rekordresultater, advarer Nicolai Tangen om skjær i sjøen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ADVARER: Selv om oljefondet leverer rekordresultater, advarer Nicolai Tangen om skjær i sjøen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Alt er likevel ikke rosenrødt. Tangen understreker nemlig at oljefondet ser skjær i sjøen.

- Vi tror ikke nødvendigvis at tallene kommer til å være like gode framover, sier Tangen og setter ordet over til fondets nestleder Trond Grande.

- Nei. Vi hadde et veldig godt år i fjor, men vi bør være forberedt på at fondets verdi vil svinge, følger Grande opp.

For å være i forkant, gjennomfører Oljefondet hvert år stresstester av porteføljen. For 2024 er det gjennomført tre slike stresstester. To av dem med makroøkonomiske scenarioer, og ett geopolitisk scenario.

- Alle tre testene indikerer at dersom de treffer, så vil fondets verdi falle med grovt 30 prosent, sier oljefondets nestleder Trond Grande.

Kronekursen svekket seg mot flere av hovedvalutaene i løpet av året. Valutabevegelsene bidro til å øke fondets verdi med 409 milliarder kroner. Det ble tilført 711 milliarder kroner til fondet, ifølge en pressemelding.