Forbrukerrådet beskylder pensjonsfond for juks

Mange pensjonsfond jukser med referanseindeksen for å framstå som bedre enn de er. Kunder risikerer å bli lurt, ifølge Forbrukerrådet.

HARDT UT: Forbrukerrådet går hardt ut mot pensjonsfond, og blir møtt med både motstand og selvkritikk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HARDT UT: Forbrukerrådet går hardt ut mot pensjonsfond, og blir møtt med både motstand og selvkritikk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er rett og slett uredelig overfor kundene. De risikerer å havne i et dårlig og unødvendig dyrt fond, som på sikt reduserer deres fremtidige pensjonsutbetalinger, sier fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, i en pressemelding.

Forbrukerrådet har undersøkt 17 aktører i bransjen. Ti av dem jukser, mens sju er ærlige, viser undersøkelsen.

Gale indekser

Jukset består i at aktørene bruker feilaktige referanseindekser som skaper inntrykk av god avkastning. Referanseindeksen viser den teoretiske avkastningen i et gitt marked og gir dermed en pekepinn på fondets kvalitet. Når fondene måles mot en korrekt indeks, kommer en langt svakere avkastning til syne.

Fondene fremstår dermed som bedre enn de er, og forbrukerne risikerer slik å bli villedet inn i dårlige og unødvendige dyre fond.

– I praksis viser disse fondene fram en flott medalje i NM, mens de i realiteten måler seg mot et kretsmesterskap i Byrkjelo, kommenterer Jensen.

Målejukset gjelder først og fremst fondene med lav til ganske høy risiko.

Møter motstand

På listen over tilbydere som jukser med referanseindeksen, er store aktører som Nordea, Odin, Storebrand, Gjensidige og SpareBank 1.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer