Forbrukertilsynet politianmelder XXL

Mistenker mulige brudd på straffeloven, ifølge E24.

POLITIANMELDES: Sportskjeden XXL politianmeldes av Forbrukertilsynet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
POLITIANMELDES: Sportskjeden XXL politianmeldes av Forbrukertilsynet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukertilsynets direktør Elisabeth Lier Haugseth sier at gjennomgangen av sakene de har fått fra XXL ikke avdekker manipulering av pris, selv om det heller ikke kan utelukkes.

Derfor blir det heller ikke noen sanksjoner fra Forbrukertilsynet overfor sportsgiganten. Men det betyr likevel ikke at XXL går fri, sett med tilsynets øyne:

- Det fremstår ganske klart at meningen med de fiktive transaksjonene må ha vært å skjule mulige brudd på markedsføringsloven. Målet har vært å føre forbrukerne og Forbrukertilsynet bak lyset. Derfor går vi til det skritt å politianmelde XXL for mulig brudd på straffelovens bestemmelse om bevispåvirkning, sier Haugseth i en pressemelding til Børsen.

Det var E24 som skrev om anmeldelsen først.

- Selv om det ikke er grunnlag for å sanksjonere XXL etter markedsføringsloven, finner Forbrukertilsynet likevel at saken bør vurderes etter straffeloven. Dette faller utenfor Forbrukertilsynets myndighet og kompetanse, og vi sender saken videre til politiet, skriver Forbrukertilsynet i pressemeldingen.

XXL-kjedens pressesjef Marte Ramuz Eriksen sier til Børsen at de nå skal gå grundig gjennom brevet fra Forbrukertilsynet.

- Jeg kan bekrefte at vi har fått et brev fra tilsynet i dag. Vi vil sette oss grundig inn i saken, og det er for tidlig å si noe ut over det nå, sier hun til Børsen.

Fiktive salg

I desember ble det kjent at eksterne granskere hadde funnet fiktive salg hos sportskjeden. Granskerne fra advokatfirmaet DLA Piper sa da at de hadde funnet åtte tilfeller av prisjuks i XXL over en periode på ti år.

For å markedsføre varer med tilbudspris, krever markedsføringsloven at et antall varer er solgt til original pris. Det skal det ha blitt systematisk jukset med i XXL.

- Det er helt på det rene at slike handlinger er i strid med markedsføringsloven. Det er ingen tvil om det rettslige her, sa advokatfirmaets partner Berit Reiss-Andersen ifølge E24, som først avdekket forholdene i XXL.

Reiss-Andersen sa at granskingen ikke bekrefter at prisjukset har vært omfattende og systematisk, men at de tilfellene som er avdekket bunner i den såkalte XXL-kulturen.

Kriseår

2019 hjemsøkte XXL med en rekke skandaler.

I mai gikk XXLs Sverige-sjef, Per Sigvardsson, av på dagen. Det var én måned etter at et upassende Facebook-innlegg mot Greta Thunberg ble kjent.

I juni fikk XXL-sjef Øyvind Tidemandsen krass kritikk etter at trofébilder fra løvejakt var lagt ut på Facebook.

En video av ansatte som jubler hemningsløst over at en konkurrent gikk konkurs, satte også sinnene i kok. En ansatt forklarte til Dagbladet at hun sa opp på grunn av videoen.

I juni omtalte E24 et beinhardt internregime i bedriften, hvor ansatte ble straffet med armhevinger hvis de kom for seint på jobben.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer