Forbudt å spørre: - Sterkt signal

Ser tegn til at lovendring har begynt å virke allerede før den ble vedtatt.

STRAMMER INN: Danske arbeidsgivere kan ikke lenger spørre arbeidssøkere om alder. Loven skal motvirke aldersdiskriminering. Foto: Erik Johansen / NTB
STRAMMER INN: Danske arbeidsgivere kan ikke lenger spørre arbeidssøkere om alder. Loven skal motvirke aldersdiskriminering. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. juli har ikke danske arbeidsgivere lov til å spørre jobbsøkere om alder. Loven ble vedtatt med stort politisk flertall i mars, og skal sikre at eldre ikke blir utsatt for diskriminering når de skal søke jobb.

- Jeg vet at dette forbudet ikke gjør det alene, men det er med på å sende et sterkt signal, sier arbeidsminister Peter Hummelgaard.

Ministeren håper at lovendringen skal gjøre at arbeidsgiverne tar stilling til søkernes kompetanse, og ikke henlegger søknader ut ifra fødselsdato.

Behov for kulturendring

- Det er ingen grunn til å tro at det norske arbeidslivet er fritt for aldersdiskriminering, sier Rødt-politiker Sofie Marhaug til Dagbladet.

I Norge er diskriminering på bakgrunn av alder forbudt ut ifra arbeidsmiljøloven. Diskrimineringsforbudet gjelder hele arbeidsforholdet, helt fra en stilling lyses ut og til forholdet avsluttes.

- Problemet oppstår når disse lovene ikke følges opp i praksis. Vi er avhengige av at folk både kommer inn i arbeidslivet og blir værende i arbeidslivet, sier Marhaug.

Hun etterspør en større kulturendring i arbeidsmarkedet, og mener at arbeidsgiver må forstå at arbeidslivet er livslangt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.