Forbudt å spørre: - Sterkt signal

Ser tegn til at lovendring har begynt å virke allerede før den ble vedtatt.

STRAMMER INN: Danske arbeidsgivere kan ikke lenger spørre arbeidssøkere om alder. Loven skal motvirke aldersdiskriminering. Foto: Erik Johansen / NTB
STRAMMER INN: Danske arbeidsgivere kan ikke lenger spørre arbeidssøkere om alder. Loven skal motvirke aldersdiskriminering. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. juli har ikke danske arbeidsgivere lov til å spørre jobbsøkere om alder. Loven ble vedtatt med stort politisk flertall i mars, og skal sikre at eldre ikke blir utsatt for diskriminering når de skal søke jobb.

- Jeg vet at dette forbudet ikke gjør det alene, men det er med på å sende et sterkt signal, sier arbeidsminister Peter Hummelgaard.

Ministeren håper at lovendringen skal gjøre at arbeidsgiverne tar stilling til søkernes kompetanse, og ikke henlegger søknader ut ifra fødselsdato.

Behov for kulturendring

- Det er ingen grunn til å tro at det norske arbeidslivet er fritt for aldersdiskriminering, sier Rødt-politiker Sofie Marhaug til Dagbladet.

I Norge er diskriminering på bakgrunn av alder forbudt ut ifra arbeidsmiljøloven. Diskrimineringsforbudet gjelder hele arbeidsforholdet, helt fra en stilling lyses ut og til forholdet avsluttes.

- Problemet oppstår når disse lovene ikke følges opp i praksis. Vi er avhengige av at folk både kommer inn i arbeidslivet og blir værende i arbeidslivet, sier Marhaug.

Hun etterspør en større kulturendring i arbeidsmarkedet, og mener at arbeidsgiver må forstå at arbeidslivet er livslangt.

Ikke uaktuelt i Norge

Anna Molberg, stortingsrepresentant for Høyre, sier at partiet vil følge med på utviklingen i Danmark.

- I utgangspunktet er det bra med ethvert tiltak som har som mål å minimere ulike former for diskriminering i arbeidslivet. Akkurat dette forslaget virker litt symbolsk, sier hun til Dagbladet.

Hun sier at dersom loven får en faktisk effekt på aldersdiskriminering, er hun positiv til et slik forslag.

Bedre vilkår

Allerede før loven trådte i kraft, opplevde eldre arbeidssøkere i Danmark at vilkårene deres ble bedre. Dette viser tall fra en undersøkelse gjengitt av danske BT.

17 prosent av de spurte arbeidssøkerne, hevdet å ha opplevd aldersdiskriminering i ansettelsesprosessen. I høst var prosenttallet 24.

Arbeidsledigheten i Danmark ligger på 2,5 prosent. For den eldre befolkningsgruppen har det vært en jevn nedgang det siste året, ifølge tall fra Danmarks statistikk.

Det siste året har arbeidsledigheten sammenlagt gått ned med 1,4 prosentpoeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer