Elon Musk med Ukraina-utspill:

Forbyr bruk av Starlink i angrep

Milliardæren setter foten ned.

SVÆRT VIKTIG: Starlink-satelittene har ifølge flere eksperter blitt svært viktige for ukrainernes krigføring mot Russland. Bildet viser en Starlink-terminal på gata i Kherson i november 2022. Foto: Oleksandr Ratusjniak / Reuters
SVÆRT VIKTIG: Starlink-satelittene har ifølge flere eksperter blitt svært viktige for ukrainernes krigføring mot Russland. Bildet viser en Starlink-terminal på gata i Kherson i november 2022. Foto: Oleksandr Ratusjniak / Reuters Vis mer
Publisert

Ukraina får ikke lenger benytte Starlink-satellittene som et redskap i angrep mot russiske styrker, slår Elon Musks selskap fast.

- Starlink var aldri ment å skulle brukes som våpen, understreket sjefen for Musks selskap SpaceX, Gwynne Shotwell, tidligere i måneden.

Ifølge henne har det ukrainske forsvaret blant annet benyttet Starlink-satellittene for å søke opp mål ved hjelp av droner, noe selskapet finner helt uakseptabelt.

- Det er ting vi kan gjøre for å begrense muligheten deres til å gjøre dette. Det er ting vi kan gjøre, og som vi alt har gjort, sa Shotwell under en teknologi-konferanse i Washington.

Brukt på utilsiktet vis

Elon Musk-eide SpaceX fikk mye oppmerksomhet da de rett etter den russiske invasjonen forsynte Ukraina med tusenvis av Starlink-terminaler.

Landet har i dag minst 25.000 slike terminaler, som gir ukrainerne anledning til å kommunisere med hverandre og omverdenen til tross for at mobilnettet mange steder er ødelagt i russiske angrep.

Mange av terminalene var en gave fra Musk, men de fleste var det land som USA og Frankrike som finansierte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer