Elon Musk med Ukraina-utspill:

Forbyr bruk av Starlink i angrep

Milliardæren setter foten ned.

SVÆRT VIKTIG: Starlink-satelittene har ifølge flere eksperter blitt svært viktige for ukrainernes krigføring mot Russland. Bildet viser en Starlink-terminal på gata i Kherson i november 2022. Foto: Oleksandr Ratusjniak / Reuters
SVÆRT VIKTIG: Starlink-satelittene har ifølge flere eksperter blitt svært viktige for ukrainernes krigføring mot Russland. Bildet viser en Starlink-terminal på gata i Kherson i november 2022. Foto: Oleksandr Ratusjniak / Reuters Vis mer
Publisert

Ukraina får ikke lenger benytte Starlink-satellittene som et redskap i angrep mot russiske styrker, slår Elon Musks selskap fast.

- Starlink var aldri ment å skulle brukes som våpen, understreket sjefen for Musks selskap SpaceX, Gwynne Shotwell, tidligere i måneden.

Ifølge henne har det ukrainske forsvaret blant annet benyttet Starlink-satellittene for å søke opp mål ved hjelp av droner, noe selskapet finner helt uakseptabelt.

- Det er ting vi kan gjøre for å begrense muligheten deres til å gjøre dette. Det er ting vi kan gjøre, og som vi alt har gjort, sa Shotwell under en teknologi-konferanse i Washington.

Brukt på utilsiktet vis

Elon Musk-eide SpaceX fikk mye oppmerksomhet da de rett etter den russiske invasjonen forsynte Ukraina med tusenvis av Starlink-terminaler.

Landet har i dag minst 25.000 slike terminaler, som gir ukrainerne anledning til å kommunisere med hverandre og omverdenen til tross for at mobilnettet mange steder er ødelagt i russiske angrep.

Mange av terminalene var en gave fra Musk, men de fleste var det land som USA og Frankrike som finansierte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.