Forbyr «champagne»: - Skandaløst

Putin skrev fredag under en ny lov som sier at bare russiske produsenter får bruke det prestisjetunge navnet.

SHAMPANSKOYE: Putin forbyr ikke-russiske produsenter å kalle drikken sin for «champagne» på det russiske markedet. Foto: POOL New / Reuters / NTB
SHAMPANSKOYE: Putin forbyr ikke-russiske produsenter å kalle drikken sin for «champagne» på det russiske markedet. Foto: POOL New / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er bredt anerkjent blant vinentusiaster at den eksklusive drikken champagne bare kan lages fra det franske området med samme navn.

På den franske champagnekomiteens nettsider står det tydelig:

- Champagne kommer bare fra Champagne.

Ny russisk lov

Russlands president, Vladimir Putin, er imidlertid ikke enig. Fredag undertegnet han nemlig en lov som krever at alle utenlandske produsenter av musserende vin skal beskrive produktet som nettopp det: «Musserende vin» - på baksiden av flaska.

Det melder flere medier, blant annet Reuters.

Ifølge russisk lov, er det nå bare russiske produsenter av champagne, eller «shampanskoye» som drikken heter der borte, som kan fortsette å bruke det prestisjetunge navnet.

Franskmennene opprørt

Loven har fått franskmennene til å rive seg i håret, men deres bønner blir ikke hørt.

- Å frata Champagne-folket retten til å bruke sitt eget navn er skandaløst. Det er vår felles arv og hjertebarn, sier Maxime Toubart og Jean-Marie Barillere, lederne i champagnekomiteen i en uttalelse, ifølge Guardian.

Den franske champagne-industrien slakter den nye loven, og anbefaler å stanse eksporten til landet, ifølge Reuters.

De viser til at 120 land har lovfestet at «champagne»-navnet er en beskyttet tittel forbeholdt musserende vin fra den franske regionen.

- Champagnekomiteen beklager det faktum at denne lovgivningen ikke sikrer at russiske forbrukere har klar og transparent informasjon om vinens opprinnelse og egenskaper, legger Toubart og Barillere til.

Siden sovjettida har «shampanskoye» i Russland blitt brukt som en generisk betegnelse på et bredt utvalg av musserende viner. Det stammer opprinnelig fra Stalin-æraen, da man laget en elitedrikk tilgjengelig for alle.

STOR STAS: Kjæresteparet Cristian Brennhovd og Caroline Nitter feirer 17. mai sammen. Alt går i midlertid ikke etter planen, som når Brennhovd skal sable en champagne. Video: Agusta Magnusdottir / Dagbladet. Vis mer

Gigant sier ok

Den franske handelsministeren, Franck Riester, sier at han skal se nærmere på den russiske loven, og var i kontakt med vinindustrien og Frankrikes europeiske partnere.

- Vi vil alltid støtte våre produsenter og fransk storhet, skriver han på Twitter.

Champagne-giganten Möet Hennessy gikk lørdag først knallhardt ut mot loven, og truet med å stanse all eksport av drikken.

Selskapet står bak kjente merker som Moet & Chandon, Veuve Clicquot and Dom Perignon.

Mandag har de imidlertid snudd. Ifølge Reuters uttaler selskapet at de retter seg inn etter den nye loven. De vil fra nå av begynne å merke produktene sine som musserende vin, for å kunne fortsatt eksportere drikken til Russland.

Milliardindustri

Frankrike har 360 champagnehus, og produserer rundt 231 millioner flasker i året. Det omsetter for om lag 42,7 milliarder kroner årlig, hvorav eksportbeløpet er cirka 26 milliarder, der Storbritannia og USA er de største kundene, ifølge Guardian.

Russland importerer 50 millioner liter musserende vin hvert år, og 13 prosent av dette skal være champagne, ifølge samme avis.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer