Foreslår endringer i strømstøtteordningen

Regjeringen legger fram forslag til endringer i strømstøtteordningen onsdag kveld. Flere endringer foreslås, med mål om å gjøre ordningen mer forutsigbar og treffsikker.

Statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og olje- og energiminister Ter... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Slik er den nye strømstøtteordningen for privatkunder:

  • Strømstøtteordningen forlenges ut 2024.
  • Innslagspunktet i støtteordningen blir den samme som i dag, 70 øre per kilowattime.
  • Strømstøtten blir satt til 90 prosent støtte over 70 øre hele året. I dag er støtten 80 prosent over 70 øre i sommermånedene.
  • I dag blir forbrukerne kompensert på grunnlag av en månedlig gjennomsnittspris. Nå blir det en kompensasjon time for time. Denne ordningen vil trolig ikke bli innført før tidligst 1. september.

Energikrise og høye strømpriser

Det foreslås at utbetalingen av strømstøtte skal basere seg på strømprisen time for time, at støttegraden økes til 90 prosent over 70 øre hele året og at ordningen forlenges ut hele 2024, skriver regjeringen i en pressemelding.

- Tiltakene vi presenterer i dag skal gi folk trygghet om at fellesskapet kommer til å fortsette å stille opp i ei tid med energikrise og høye strømpriser. Dette er forbedringer som gjør at fellesskapet tar en større del av folks strømregninger. Å beregne strømstøtten for hver time gjør at du får strømstøtte for det strømmen faktisk koster den timen du bruker den, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Onsdag kveld la han, sammen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum og olje- og energiminister Terje Aasland, de nye strømtiltakene.

- Dette skal gi folk trygghet om at fellesskapet kommer til å fortsette å ta en betydelig del av strømregninga i ei tid med energikrise og høye, svingende strømpriser, sier Støre.

- Inkluderer flere

Økningen til 90 prosent og forlengelsen ut 2024 gjelder også for ordningene for landbruk, kultur og frivilligheten. Samtidig tar regjeringen grep for å inkludere flere i strømstøtteordningen for husholdninger.

Det blir jobbet med en ordning som gjør at husholdninger i private strømnett, som i dag faller utenfor strømstøtteordningen, blir inkludert. Dette forslaget sendes på høring.

Det opprettes også et ekspertutvalg som skal vurdere prisfastsettelsen på strøm.

- Nå skal vi se på ulike systemendringer som kan påvirke prisfastsettelsen over tid. Det som skal vurderes er blant annet et eget prisområde for utenlandskablene, differensiering av spotmarkeder i henholdsvis innenlands forbruk og kraftutveksling, virkemidler for å begrense eksporten når fyllingsgraden i flerårsmagasinene avviker fra median fyllingsgrad og ulike typer avgift for krafttransport, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer