Foreslår massiv strømpakke

Olje- og energiminister Terje Aasland blir møtt av en tsunami av nye forslag når han må stå skolerett for Stortinget i morgen. På krisemøtet lanserer opposisjonen minst 71 nye tiltak. Høyre vil på rekordtid få opp kraftproduksjonen og kutte forbruket.

KJEMPEPAKKE: Høyre legger mandag fram en pakke med 21 punkter for å løse strømkrisa. her partileder Erna Solberg. Foto: Ole Berg Rusten / NTB
KJEMPEPAKKE: Høyre legger mandag fram en pakke med 21 punkter for å løse strømkrisa. her partileder Erna Solberg. Foto: Ole Berg Rusten / NTB Vis mer
Publisert

- Det regjeringen har gjort så langt holder ikke, slår Høyre-politiker Bård Ludvig Thorheim fast til Dagbladet.

Sammen med sine partikolleger i Stortingets energi- og miljøkomité fremmer han hele 21 tiltak de mener må til for å løse strømkrisa.

Mandag klokka tolv avbryter Stortinget sin lange sommerferie for å samles til hastemøte om strømkrisa. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) vil redegjøre for hva regjeringen gjør, før partiene får si sitt.

Storm av forslag

Det vil også bli fremmet en rekke forslag fra opposisjonen til hva de mener må gjøres for å løse krisa.

En gjennomgang Dagbladet har gjort viser at det er snakk om over 70 forslag til ulike tiltak. Også MDG fremmer 21 forslag for Stortinget i morgen.

Høyres representanter fremmer altså en pakke bestående av over 20 tiltak. Hovedpoenget er å øke kraftproduksjonen - og kutte i forbruket.

VIL HA MER: Høyres Bård Ludvig Thorheim er ikke fornøyd med regjeringens handlekraft. Mer må til, mener han. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
VIL HA MER: Høyres Bård Ludvig Thorheim er ikke fornøyd med regjeringens handlekraft. Mer må til, mener han. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

- Hvis vi nå får bygget ut det som er mulig vil det bli mer kraft i nettet og strømprisene vil falle raskt, sier Thorheim, som sitter i Stortingets energi- og miljøkomité.

Høyre vil ha fortgang i ny kraftproduksjon - særlig innenfor sol og vannkraft. Et av tiltakene handler om å fjerne hindre som finnes for å bygge solceller på taket av bedrifter i dag.

- Vi fjerner veldig mange barrierer som er der i dag, særlig på solenergi, sånn at veldig mange bedrifter som vil legge solpanel på låver og fabrikker kan gjøre det.

Thorheim forklarer at det i dag er grenser på hvor store bedrifter du kan legge på takene til industribedrifter. I tillegg er det begrensninger på hvor stort effekt slike solcelleanlegg kan ha.

Krever låneordning

Høyre ønsker seg også en egen låneordning for energieffektivisering for dem med dårligst råd.

- Det er mange som nå sitter hjemme og tenker at nå kunne det vært lurt med varmepumpe eller å etterisolere. Men når alt er dyrt, strømmen, maten, rentene, er det mange som ikke tør å gjøre det, sier Thorheim.

Ordningen skal administreres gjennom Enova, og deler av lånet kan omgjøres til støtte når tiltakene er gjennomført, etter Høyres plan.

Høyre-politikeren understreker at ordningen skal hjelpe de som har dårligst forutsetninger for å investere i strømsparingstiltak.

- Dette har en sosial profil og treffer mange som nå ser at det kan lønne seg med energieffektivisering hjemme hos seg men har anstrengt økonomi.

I tillegg vil Høyre endre Enovas mandat slik at de får ansvar for å sikre forsyningssikkerheten i Norge.

- Det speiler hele tanken bak forslaget som er å få kraftproduksjonen opp, strømforbruket ned, og dermed lavere strømpriser og bedre forsyningsskipet, sier Thorheim.

Ingen «quick fix»

Til tross for de mange motforslagene til regjeringens politikk, vedgår Thorheim at det ikke finnes noen enkle løsninger på den voldsomme strømknipa Norge står i.

- Regjeringen har rett i at det ikke finnes noen quick fix på ubalansen i det norske energimarkedet, men det er flere umiddelbare tiltak som vil fungere her i Norge på kort sikt for forbrukerne og samfunnet, sier Thorheim til Dagbladet.

Han sier at håpet er å få med seg hele Stortinget på Høyres forslag.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sa i går at han tror mange blir skuffet hvis ikke det kommer noe konkret ut av hastemøtet mandag.

Thorheim i Høyre sier de ikke ser for seg at forslagene blir vedtatt allerede i morgen, men håper på en raskt behandling i energikomiteen.

- Forslagene blir bedre når det blir en ordentlig diskusjon. Nå må vi gjøre alt vi kan, også på kort sikt, for at det norske kraftmarkedet står bedre rustet i møtet med høye energipriser i Europa, sier Høyre-politikeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer