- Forferdelig å bo i Norge nå

Slik lyder eiendomsmilliardær Torstein Tvenges reaksjon etter Røkkes exit til Sveits.

Investor Torstein Tvenge. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Investor Torstein Tvenge. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt forferdelig å bo i Norge nå. Å ha formue i Norge er blitt dobbelt så dyrt, og dette skjønner svært få mennesker seg på - noe som er et stort problem, sier eiendomsmilliardær Torstein Tvenge til Dagens Næringsliv.

Han følger opp brannfakkelen:

- Det kommer til å bli mange, mange flere, framholder Tvenge til avisa.

Reaksjonene lar ikke vente på seg etter at Kjell Inge Røkke slapp flyttebomba mandag ettermiddag: Han forlater Asker og Norge til fordel for Lugano i Sveits - også beskrevet som «Sveits' Monte Carlo».

- Ingenting å klage over

Røkke har ikke gitt en konkret årsak for at han nå har forlatt hjemlandet, men skriver følgende:

- Gjennom et langt liv har jeg lært å forholde meg til realiteter. Jeg har ingenting å klage over, og vil fortsette å forholde meg til realiteter og ta beslutninger basert på disse. Jeg flyttet til USA som 21-åring, hvor jeg bodde i 21 år og deretter nye 21 år i Norge. Som 63-åring har jeg flyttet til Sveits. Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted – det er verken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa, skriver Røkke.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke nådig:

- At Norges 8. rikeste mann synes han må flytte til Sveits for å spare penger, samtidig som stadig flere nordmenn står i kø for matutdeling, er et kvalmende bilde på forskjells-Norge, tordner han.

- Ikke begeistret

Sveits befinner seg på en 5. plass over Tax Justice Networks liste over skatteparadis i verden. Siden 2008 har Røkke betalt 1,5 milliarder i skatt.

Røkke hadde en skattbar formue på 19,5 milliarder kroner i 2020. Han betalte samme år 175 millioner kroner i skatt til Norge.

Selv om Røkke opplyser at han vil fortsette som aktiv eier og styreleder i Aker, er konserntillitsvalgt i Aker, Atle Tranøy, heller ikke begeistret over flytteplanene.

- Jeg er på ingen måte begeistret for det. Jeg hadde selvfølgelig helst sett at han fortsatte å ha sin forankring i Norge, sier konserntillitsvalgt Atle Tranøy i Aker til E24.

- Betyr ingenting

Kommunikasjonsdirektør i Aker, Atle Kigen, sier til Børsen at Kjell Inge Røkke ikke har noe å legge til utover det som står i brevet, og henviser videre til Røkkes pressekontakt, Rolf Nereng.

Kigen understreker likevel følgende:

- For Aker betyr dette ingenting. Aker er et norsk selskap, med solid norsk forankring. Virksomheten i Aker fortsetter som før. Røkker fortsetter som største eier og aktiv styreleder. TRG er et norsk selskap, så kapitalen jobber ut fra Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer