Slår økonomi-alarm:

- Forferdet og bekymret

Hele den globale økonomien vil merke virkningene av krisen gjennom lavere vekst, forstyrrelser i handel og høyere inflasjon, slår organisasjonene fast.

VERDENSBANKEN-SJEF: David Malpass er blant dem som har skrevet under. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP / NTB
VERDENSBANKEN-SJEF: David Malpass er blant dem som har skrevet under. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det internasjonale pengefondet (IMF), Verdensbanken og andre toppinstitusjoner advarer om omfattende økonomisk nedgang som følge av Ukraina-krigen.

- Vi er forferdet og dypt bekymret over den russiske invasjonen av Ukraina og den påfølgende krisen, heter det i en felles uttalelse fra flere institusjoner, inkludert Den europeiske bank for gjenoppbygging og utvikling (EBRD).

- Angrepene på sivile og sivil infrastruktur forårsaker enorme lidelser, skaper massive befolkningsforflytninger, truer internasjonal fred og sikkerhet, og setter grunnleggende sosiale og økonomiske behov for mennesker over hele verden i fare, legger de til.

- Rammer global økonomi

I tillegg til den ødeleggende menneskelige katastrofen som utspiller seg i Ukraina, forstyrrer krigen levebrødet i hele regionen og utover, heter det videre i uttalelsen.

- Hele den globale økonomien vil merke virkningene av krisen gjennom lavere vekst, forstyrrelser i handel og høyere inflasjon, slår de fast.

Det slås også alarm om de at høyere prisene på råvarer som mat og energi vil presse inflasjonen ytterligere opp.

- Land, spesielt Ukrainas naboland, vil oppleve forstyrrelser i handel, forsyningskjeder og pengeoverføringer samt økning i flyktningstrømmen, skriver de videre.

Støttepakke

De skriver at deres institusjoner har vedtatt å sende nødstøtte til Ukraina og dets naboer.

- EBRD har godkjent en «War on Ukraine – EBRD Resilience Package», opprinnelig på 2 milliarder euro (19,3 milliarder kroner), for å svare på de umiddelbare behovene til menneskene som er berørt av krigen og - når forholdene tillater det - støtte den omfattende gjenoppbyggingen av Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer