- Forhandlinger til siste time

Norwegian-sjef Jacob Schram er inne i ei skjebneuke. Nå forteller han om sine vanskeligste øyeblikk og om en corona-død kollega.

FRAMTIDEN: Konsernsjef i Norwegian, Jacob Schram, forteller om framtiden til flyselskapet. Reporter: Halldor Hustadnes. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FORNEBU (Dagbladet):

Norwegians konsernsjef Jacob Schram (57) har ikke de røde øynene og det flakkende og fraværende blikket man kunne ha ventet hos en mann som har 11000 arbeidsplasser i sine hender.

Særlig når de henger i en syltynn tråd. Ei ekstraordinær generalforsamling den 4. mai er sannhetens øyeblikk for Schram og Norwegian.

- Når det gjelder denne krisen, er det mange sannhetens øyeblikk. Milepæler. Den 4. mai er definitivt en sånn en, sier Schram til Dagbladet.

Kampen såvidt begynt

Sier aksjonærene på generalforsamlingen nei til Schrams redningsplan er eventyret over. Sier de ja fortsetter spillet om «Nye Norwegian» - i krympet format, men med utsikt til statsgarantier for lån på tre milliarder kroner.

Men også da må Schram få inn private penger til ny aksjekapital, i første omgang i en planlagt emisjon på 400 millioner kroner.

- Vi må reise 10 prosent for å få pengene fra staten, så det er også et sannhetens øyeblikk, sier Schram.

Og selv da har kampen bare såvidt begynt.

- DEN PERFEKTE STORM: - Jeg gikk inn i en jobb som jeg visste ville bli vanskelig, og som ble til nærmest den perfekte storm, med corona. Det var noe jeg aldri kunne ha forestilt meg, sier Norwegians konsernsjef Jacob Schram, her sammen med informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen på hovedkontoret i Oksenøyveien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- DEN PERFEKTE STORM: - Jeg gikk inn i en jobb som jeg visste ville bli vanskelig, og som ble til nærmest den perfekte storm, med corona. Det var noe jeg aldri kunne ha forestilt meg, sier Norwegians konsernsjef Jacob Schram, her sammen med informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen på hovedkontoret i Oksenøyveien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvis vi lykkes der, og vi da får pengene fra staten, har vi sikret oss selv til å kunne få til «Nye Norwegian» og gjenstarte selskapet. Og i prospektet har vi sagt ut 2020. Da er forutsetningen at vi flyr det vi flyr idag. Hvis vi flyr mer, kommer vi til å trenge penger fortere, sier Schram.

- Den perfekte storm

Det siste sier konsernsjefen vel vitende om at de aller fleste av Norwegians 156 fly er solid parkert på bakken.

For Jacob Schram er nesten ingenting som forventet, fire måneder etter at han tiltrådte som sjef for et forvokst og sterkt forgjeldet selskap. På tross av det mente han at Norwegian sto foran sin «beste sommer noensinne».

Den drømmen krasjet brutalt tidlig i mars. Da kom nyhetene fra Italia, om en pandemi som nå kan koste Norwegian livet.

- Jeg gikk inn i en jobb som jeg visste var vanskelig, og som ble nærmest til den perfekte storm, med corona. Det var noe jeg aldri kunne ha forestilt meg, sier Schram.

Det vanskeligste øyeblikket

I en sofakrok i Norwegians lobby snakker han uanstrengt om arbeid på hjemmekontor, vekslende mellom kjøkkenet og TV-stua, så resten av familien skal kunne ha et tilnærmet vanlig liv.

Men da Dagbladet spør om hans vanskeligste øyeblikk under corona-krisen, tenker han lenge.

- Det vanskeligste øyeblikket, begynner han, men ombestemmer seg, og forteller først om et prinsipp han har: Å ta beslutninger ut fra hva som er forretningsmessig riktig.

Deretter begynner den vanskelige biten, som handler om mennesker. Som da Norwegian permitterte de fleste av sine ansatte.

- Man føler jo på, og vet at de sitter jo med lån, avdrag, faste utgifter og så videre.

- Ikke én sur melding

- Men hva husker du som det aller vanskeligste øyeblikket?

- Jeg synes en av de vanskeligste beslutningene var å være med på å slå det svenske og danske selskapet konkurs.

- Hvilke reaksjoner fikk du da?

- Jeg må si utrolig, virkelig støttende reaksjoner.

- Bare det, her var det jo folk som mistet jobben?

- Ja, men jeg har faktisk ikke fått én sur melding på at vi har gjort det. Tvert imot har folk som har mistet jobben, enkeltpersoner, sendt meg SMS-er eller meldinger eller via Linked-in og sagt at «vi fighter videre, vi tror på dere, vi skjønner hva dere må gjøre», forteller Schram.

KAMPEN MOT CORONA: På Norwegians hovedkontor har konsernsjef Jacob Schram tatt i bruk antibac i kampen mot corona. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAMPEN MOT CORONA: På Norwegians hovedkontor har konsernsjef Jacob Schram tatt i bruk antibac i kampen mot corona. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Til siste time

Det er stille i Oksenøyveien på Fornebu. Selv ikke i resepsjonen er det folk. Bare Schram og 20-30 andre er til stede i det som så sent som mars i år var Norwegians travle hovedkontor.

Nå er de fleste sendt hjem, mens konsernsjefen og hans ledergruppe kjemper for selskapets liv. Før sannhetens øyeblikk kommer den 4. mai, er det mye Schram og hans folk må få gjort.

- Vi skal få til en endelig avtale med leasingselskaper og obligasjonseiere og kreditorer. Den må være på plass, signert, før vi kan gå til generalforsamlingen med den. Og det vil være forhandlinger opp til siste time, sier Schram.

- Håper på gledestårer

Uansett hvordan dette går, sier Schram at han alltid vil huske samholdet som har vært i Norwegian, både fra dem som flyr og sitt eget lederteam.

- Den viljen til å overleve og den troen på framtida og den stoltheten over Norwegian er jeg bare dødsimponert over.

- Har du grått noen gang underveis?

- Nei, det har jeg ikke.

- Tror du at du kommer til å gjøre det?

- Jeg ser ikke bort fra det. Men hvis det skjer, håper jeg det er mest gledestårer, sier Jacob Schram.

Kollega døde av corona

Etter intervjuet på Fornebu får Dagbladet tilsendt følgende fra Norwegian-sjefen, som har blitt gående og tenke på et av spørsmålene:

«På spørsmål om det er noe som jeg har blitt sterkt berørt av i denne krisen så var det da Eric Denis, vår basekaptein i Barcelona døde som følge av corona. Da følte jeg virkelig alvoret i denne krisen kom tett på, og det ble veldig personlig og nært. Jeg hadde tett kontakt med hans kone under hele sykehusoppholdet og vi delte begge håpet om at vi skulle få Eric tilbake. Det berørte meg veldig sterkt at det ikke gikk slik vi håpet», skriver Jacob Schram.

Skjebneuke for Norwegian

Norwegian kan gå konkurs hvis ikke aksjonærene på en ekstraordinær generalforsamling den 4. mai sier ja til ledelsens redningsplan.

Forutsetingen for planen er at obligasjonseiermøter den 30. april sier ja til å omgjøre rundt 60 - 85 prosent av obligasjonslån på rundt fem milliarder kroner til aksjekapital.

Slik håper Norwegians ledelse å heve egenkapitalandelen til åtte prosent, og oppfylle kravene for å få statsgaranti for lån på til sammen tre milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer