Forhatt super-riking inn i Trøim-selskap

En av verdens rikeste familier punger ut for å ta plass på eiersiden i Tor Olav Trøims rederi.

PUNGER UT: Charles Koch, her avbildet sammen med kona Liz, i 2018, kjøper seg inn i Tor Olav Trøims rederi. Foto: Matthew Stockman / Getty Images / AFP / NTB
PUNGER UT: Charles Koch, her avbildet sammen med kona Liz, i 2018, kjøper seg inn i Tor Olav Trøims rederi. Foto: Matthew Stockman / Getty Images / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Han er beskrevet som en av USAs mektigste konservative bakmenn, og er forhatt av Demokratene. For privat har styrtrike Charles Koch (85) brukt enorme summer på å fremme kontroversiell og konservativ politikk.

Sammen med broren David, som døde i 2019, har Koch kjempet på en rekke fronter for drastiske skattekutt for de rikeste, færre offentlige inngrep og reguleringer og minst mulig offentlige sikkerhetsnett.

Som øverste leder av det kontroversielle amerikanske konglomeratet Koch Industries, er han ansvarlig for beslutninger av en annen sort.

Familieselskapet, som har blitt omtalt som «giftig», dukker jevnlig opp på topplister over USAs minst likte selskaper. Ifølge Amhearst's Political Economy Research Institute er konglomeratet dessuten en av USAs største forurensere, og Koch-familien har også kjempet mot politiske vedtak som strammer inn på klimautslipp.

Investerer i norskeid selskap

Nå kjøper gigantfirmaet seg inn i nordmannen Tor Olav Trøims tørrlastrederi 2020 Bulkers.

Den norske finanstoppen var gjennom mange år kjent som John Fredriksens høyre hånd. Hans forhold til Celina Midelfart er også hyppig omtalt i norske medier.

Trøim lå så seint som i 2018 lå på 96. plass på Kapitals liste over Norges 400 rikeste personer, med en anslått formue på 2,8 milliarder kroner. I løpet av ett eneste år var imidlertid formuen halvert, som følge av kraftige verdifall i en rekke investeringer, ifølge Kapital.

FOTBALL-INTERESSERT: Tor Olav Trøim er kjent som fotballklubben Vålerengas rike onkel. Her er han avbildet sammen med partner Celina Midelfart kamp i 2016. Foto: Terje Pedersen / NTB
FOTBALL-INTERESSERT: Tor Olav Trøim er kjent som fotballklubben Vålerengas rike onkel. Her er han avbildet sammen med partner Celina Midelfart kamp i 2016. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Gjennom investeringsselskapet Spring Creek Capital har Koch-selskapet nå kjøpt 1,5 millioner aksjer i 2020 Bulkers til en verdi på 154,5 millioner kroner. Dermed eier den mektige Koch-familien nå 6,7 prosent av det norske selskapet.

Totalt har Trøim, gjennom selskapet Drew Holdings, solgt 1,9 millioner aksjer. Investeringsselskapet Ubon Partners, som styres av de norske Tech-gründerne Fredrik Halvorsen og Odd Johnny Winges, har på sin side solgt unna 1,25 millioner aksjer, ifølge en børsmelding tirsdag morgen.

Med en salgskurs på 103 kroner per aksje, har Trøim og Ubon Partners solgt unna aksjer for henholdsvis 196 og 129 millioner kroner.

Etter salget sitter Tor Olav Trøim igjen med 5,5 millioner aksjer og en eierandel på 24,8 prosent.

Hatobjekt

I tillegg til å være en kontroversiell politisk maktperson, er 85 år gamle Charles Koch også en av verdens desidert rikeste personer.

I skrivende stund ligger han på en 29. plass på Forbes liste over verdens rikeste mennesker, med en anslått formue på 46,1 milliarder dollar. Det tilsvarer svimlende 383 milliarder kroner.

Koch-brødrene ble kjent som mediesky milliardærer, som har brukt en betydelig formue på å fremme konservativ politikk. Blant annet brukte de for noen år siden enorme summer på den verdikonservative Tea Party-bevegelsen, som mange mener beredte grunnen for Donald Trumps vei til Det hvite hus.

Det enorme politiske nettverket som Koch-brødrene har brukt store deler av livet på å bygge opp, fikk etter hvert tilnavnet «Kochtopus» for sin vidtrekkende innflytelse i de konservative rekker.

Professor i statsvitenskap Doug Muzzio ved City University of New York uttalte i et intervju med NY Daily News at brødrene sto bak en «ondskapens akse innen amerikansk politikk».

Mindre oppsiktsvekkende er det at Charles Koch er et yndet hatobjekt for Demokratene i USA.

- Dreit oss ut

I boka «Believe in People: Bottom-Up Solutions for a Top-Down World», som han utga i fjor, kommer imidlertid den styrtrike amerikaneren med en sjelden innrømmelse.

For etter å ha donert enorme summer for å få valgt konservative og tidvis kontroversielle politikere som støtter deres agenda, har Koch innsett at alt ikke ble som de hadde håpt:

«Hjelpes, som vi dreit oss ut. For et rot!» skriver han blant annet.

I et intervju med Axios, som ble vist på HBO, fortalte han at han «dummet seg ut ved å være partisk». Han viste konkret til politikere han og broren hadde «sørget for å få valgt», som talte brødrenes ønskede politikk midt imot.

- Jeg ble forskrekket. For vi hadde undersøkt dem alle, og de virket å være på linje med de viktigste spørsmålene (for brødrene, red.anm.), hevdet Koch og la til:

- Jeg forventet ikke at de skulle være helt enige med oss i alt, men i det minste at de skulle lede an i de store sakene som de hevdet de kjempet for. I stedet, så gjorde de det motsatte.

Han hevder hele poenget med å gå inn i politikken var å finne mennesker som kunne hjelpe Koch-familien med å føre USA i retning av «et samfunn med like rettigheter og gjensidig nytte, hvor folk kunne realisere sitt potensial».

- Vi endte opp med å gjøre det motsatte, sa han.

85-åringen og familien har også vært sterkt kritisk til medieomtale av dem.

I et sjeldent intervju med New York Magazine i 2010 sa David Koch at «den radikale pressen» henger ut brødrene og overdriver deres innflytelse.

Bygget av faren

Hele grunnlaget for familieformuen og oljekonglomeratet Koch Industries ble bygget av brødrenes far, Fred Koch, som hadde suksess i det kommunistiske Sovjetunionen på 1930-tallet med å hjelpe Stalins regime å bygge oljeraffinerier.

Men så havnet han på kant med regimet og skal etter hvert ha følt seg medskyldig i at Sovjet ble en stor militærmakt.

Tilbake i USA var han med på å stifte den høyreradikale, antikommunistiske organisasjonen John Birch Society. Organisasjonen inntok ekstreme standpunkter og hevdet på 1950-tallet blant annet at den republikanske presidenten Dwight D. Eisenhower var en kommunistisk agent.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer