Forholdet rakner

USAs president Donald Trump skaper ny tvil om framtida til handelsavtalen med Kina. Han er blitt mer fiendtlig innstilt, mener den norske Kina-eksperten Torbjørn Færøvik.

DÅRLIG STEMNING: Tonen er ikke veldig god mellom USA og Kina. Her fra da USAs president, Donald Trump, møtte Kinas president, Xi Jinping, undet G20-møtet i japan i fjor sommer. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
DÅRLIG STEMNING: Tonen er ikke veldig god mellom USA og Kina. Her fra da USAs president, Donald Trump, møtte Kinas president, Xi Jinping, undet G20-møtet i japan i fjor sommer. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo Vis mer
Publisert

NEW YORK/OSLO (Børsen): - Jeg er veldig i tvil. Jeg har ikke bestemt meg, sa Trump til Fox News fredag om hvorvidt han ville opprettholde handelsavtalen.

Den ble undertegnet og framstilt som en stor politisk seier for presidenten for bare fire måneder siden. Men siden ble verden snudd på hodet av coronapandemien. Verdensøkonomien stuper og forholdet mellom Kina og USA er det dårligste det har vært på mange tiår, ifølge Washington Post.

Møttes

Uttalelsene til Fox News kom bare tolv timer etter at Trumps handelsutsending, Robert Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin snakket med den kinesiske visestatsministeren Liu He.

INGEN BEVIS: Det foreligger ikke bevis for påstandene som at coronaviruset startet på et laboratorium i Wuhan i Kina, fastslår WHOs akuttberedskapssjef Michael Ryan. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Begge sider er enige om at det er god framgang med å skape infrastrukturen i myndighetsapparatet som er nødvendig for å gjøre avtalen til en suksess, sa de i en felles etterpå, ifølge Politico.

Avtalen innebærer at Kina de neste år skal skal kjøp amerikanske varer og tjenester for 200 milliarder dollar mer enn i 2017. Tall fra handelsdepartementet i USA, som ble presentert denne uka, viser at Kina fortsatt ligger 7 milliarder dollar under 2017-nivået. Dermed er det stor tvil om Kina vil klare å oppfylle kravet.

- Veldig vanskelig

I tillegg har pandemien skapt mye trøbbel i forholdet mellom Kina og USA. Selv har Trump vinglet mellom å rose Kina og å angripe dem. Da de første rapportene kom om coronaviruset i Wuhan, snakket Trump om sin kinesiske motpart Xi Jinping i rosende ordelag. Siden har tonen endret seg.

- Jeg har det veldig vanskelig med Kina. Jeg hadde inngått en flott avtale med måneder før alt dette skjedde. Dette overkjører så mye av det, sier Trump til Fox News.

Flere i Trump-administrasjonen har ymtet frampå med forslag om å innføre straffetoll eller kreve økonomisk kompensasjon fra Kina for hvordan de håndterte coronaviruset da de første utbruddene kom.

Kineserne på sin side har anklaget Trump-administrasjonen for å forsøke å skylde på andre for å distrahere fra sitt eget mislykkede forsøk på å begrense pandemien. Statlige medier har blant annet publisert personlige angrep mot USAs utenriksminister Mike Pompeo, skriver Washington Post.

Mer enn 77.000 amerikanere er så langt bekreftet døde av covid-19. I Kina er det færre enn 5.000 døde, ifølge de offisielle tallene. Trump har anklaget Kina for å lyve.

- Står bak Trump

Også på hjemmebane forsøker Trump å bruke forholdet til Kina til sin egen fordel. Han og demokratenes antatte presidentkandidat, Joe Biden, forsøker begge å framstå som tøffere enn den andre overfor Kina.

- Både demokratene og republikanerne står bak Trump i synet på Kina og mener at Kina har hemmeligholdt og er årsaken til mange av dødsfallene i USA, sier Kina-ekspert Torbjørn Færøvik til Dagbladet.

Han påpeker at det allerede fra før av var et ganske dårlig forhold mellom de to landene, som kom til uttrykk i handelskrigen innledet i 2018. I januar i år ble partene enige om en første handelsavtale for å få slutt på krigen, men det gjenstår vanskelige forhandlinger.

-Står handelsavtalen i fare på grunn av Trumps skarpe retorikk mot Kina?

-Det kan hende. I desember var tanken å gjennomføre forhandlingene i tre faser. Nå gjenstår de vanskeligere sakene i fase to og tre. Tanken var å innlede fase to nå i vår. Slik det ser ut i dag blir det ikke forhandlinger i vår. Viruset har snudd opp ned på alt sammen, og nå må kortene stokkes om på nytt.

- Mer fiendtlig

Færøvik forteller om politiske krefter i USA som snakker høyt om å frakoble amerikansk og kinesisk økonomi. Kanskje ikke fullt og helt, men vil gjøre USA mindre avhengig av Kina.

- Hvis det er den nye strategien, så kan man godt tenke seg at det ikke blir så viktig å forhandle fram resten av avtalen. Trump har også blitt mer fiendtlig mot Kina den siste tiden, som resultat av dette viruset.

-Om denne nye strategien blir en realitet, hva vil det bety for oss i Europa?

-Mange spør seg om det er riktig å gjøre seg avhengig av Kina. Kina veves stadig dypere inn i verdensøkonomien. Det har mange fordeler og mange ulemper.

Hittil har man vært opptatt av å se på fordelene, som billige varer.

- Et diktatur

- Nå begynner man kanskje å bli mer opptatt av ulempene og i en situasjon som denne er det mer mistenksomhet overfor Kina og landets globale ambisjoner. EU-kommisjonen gikk for ei tid siden ut og omtalte Kina som en systemisk rival. En samarbeidspartner, men også rival.

Etter hvert som åra går, vokser Kina. Det er en utfordring av både økonomisk og politisk art, påpeker Færøvik.

- Det er et stort og mektig land som reiser seg. Problemet er at det er et diktatur som reiser seg. Hadde Kina vært et demokrati som fulgte internasjonale spilleregler og avtaler, ville alle ønsket det velkommen. Men det er et diktatur som reiser seg, og vi ser i mange tilfeller at de kjører sitt eget løp uten hensyn til avtaler. De har drevet med systematisk tyveri av intellektuell eiendom og avansert teknologi i de vestlige land, og Kina mistenkes for å stå bak hacking i statlig regi. Da går jo alarmklokkene mange steder, sier Færøvik.

BESKYLDT: Flere konspirasjonsteoretikere hevder at Maatje Benassi tok med seg coronaviruset fra USA til Kina. Video: CNN. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer