Forholdet rakner

USAs president Donald Trump skaper ny tvil om framtida til handelsavtalen med Kina. Han er blitt mer fiendtlig innstilt, mener den norske Kina-eksperten Torbjørn Færøvik.

DÅRLIG STEMNING: Tonen er ikke veldig god mellom USA og Kina. Her fra da USAs president, Donald Trump, møtte Kinas president, Xi Jinping, undet G20-møtet i japan i fjor sommer. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
DÅRLIG STEMNING: Tonen er ikke veldig god mellom USA og Kina. Her fra da USAs president, Donald Trump, møtte Kinas president, Xi Jinping, undet G20-møtet i japan i fjor sommer. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo Vis mer
Publisert

NEW YORK/OSLO (Børsen): - Jeg er veldig i tvil. Jeg har ikke bestemt meg, sa Trump til Fox News fredag om hvorvidt han ville opprettholde handelsavtalen.

Den ble undertegnet og framstilt som en stor politisk seier for presidenten for bare fire måneder siden. Men siden ble verden snudd på hodet av coronapandemien. Verdensøkonomien stuper og forholdet mellom Kina og USA er det dårligste det har vært på mange tiår, ifølge Washington Post.

Møttes

Uttalelsene til Fox News kom bare tolv timer etter at Trumps handelsutsending, Robert Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin snakket med den kinesiske visestatsministeren Liu He.

- Begge sider er enige om at det er god framgang med å skape infrastrukturen i myndighetsapparatet som er nødvendig for å gjøre avtalen til en suksess, sa de i en felles etterpå, ifølge Politico.

Avtalen innebærer at Kina de neste år skal skal kjøp amerikanske varer og tjenester for 200 milliarder dollar mer enn i 2017. Tall fra handelsdepartementet i USA, som ble presentert denne uka, viser at Kina fortsatt ligger 7 milliarder dollar under 2017-nivået. Dermed er det stor tvil om Kina vil klare å oppfylle kravet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.