Aksjeskandalen:

Forklaringene spriker

Arbeidsgiverens forklaringer om hva Erna Solbergs mann kunne gjøre mens kona styrte landet, har forandret seg.

MØTTE ERNA: I september møtte Dagbladet Erna Solberg for å snakke om ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler. Foto: Lars E. Bones / Video: Vegard Krüger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med noen påståtte unntak, skulle fagsjef Sindre Finnes ifølge arbeidsgiveren Norsk Industri unngå lobbyvirksomhet mot regjeringen mens kona Erna Solberg (H) var statsminister.

Dette skal ha blitt bestemt høsten 2013, etter advarsler om at Finnes’ aksjehandel og hans fagsjef-jobb i NHO-forbundet Norsk Industri kunne gjøre kona inhabil som statsminister.

VED ERNAS SIDE: Sindre Finnes er fagsjef i NHO-foreningen Norsk Industri. Han hadde angivelig forbud mot lobbyvirksomhet, med noen unntak, da kona var statsminister. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VED ERNAS SIDE: Sindre Finnes er fagsjef i NHO-foreningen Norsk Industri. Han hadde angivelig forbud mot lobbyvirksomhet, med noen unntak, da kona var statsminister. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Avtalen som ble inngått med Statsministerens kontor, var at Finnes ikke skulle være involvert i noen saker knyttet til regjering, noe departement eller lobby, sa Norsk Industris sjef Stein Lier-Hansen 19. september til VG.

Siden da har Lier-Hansens forklaringer forandret seg – i takt med nye avsløringer.

I stadig endring

Noen dager før VGs intervju med Lier-Hansen, på en pressekonferanse den 15. september, hadde Solberg gråtkvalt krøpet til korset.

Der innrømmet hun at ektemannen i hennes statsministerperiode 2013-2021 hadde handlet over 3600 ganger i verdipapirer, og at dette hadde gjort henne inhabil i flere saker.

I VG-intervjuet 19. september sa Lier-Hansen at Finnes ble «innelåst som tallknuser», og at det bare var slik han jobbet da Erna styrte landet.

Ikke lenge etter modererte han seg.

HAR ENDRET FORKLARING: Siden midten av september har Norsk Industri-sjef Stein Lier Hansen kommet med ulike forklaringer om hva hans underordnede Sindre Finnes kunne gjøre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HAR ENDRET FORKLARING: Siden midten av september har Norsk Industri-sjef Stein Lier Hansen kommet med ulike forklaringer om hva hans underordnede Sindre Finnes kunne gjøre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Noen dager senere sa han til Børsen at Finnes hadde fått unntak fra Statsministerens kontor (SMK), og kunne ha møter med departementene om miljøvennlig skipsfart.

Enda et unntak

- Dette er det eneste (unntaket), slo Lier-Hansen fast.

Så viste det seg likevel å være minst ett til.

28. september skrev avisa Vårt Land at Finnes i august 2020 hadde kontaktet både SMK og Dagens Næringsliv om en mulig norsk corona-vaksine.

Om det sa Lier-Hansen følgende:

- At han informerer om noe som potensielt kan bli en stor sak, mener jeg ikke er problematisk.

Altså en ny moderering fra Norsk Industri-sjefen.

Erna Solberg opplyser at hun har vært inhabil i sin tid som statsminister i forbindelse med Sindre Finnes' aksjekjøp. Vis mer

- Ikke statsråder

Etter artikler i Børsen forrige helg om at Finnes sto som «skjult» forfatter av lobby-notater til regjeringen – dette går fram av den elektroniske bakgrunnsinformasjonen – hadde Lier-Hansen denne forklaringen:

- Sindre har sammen med andre i organisasjonen deltatt i utarbeidelse av posisjoner som seinere er godkjent av ledelsen og sendt til myndighetene på vegne av Norsk Industri, skrev han til Børsen.

Dette anså Lier-Hansen som uproblematisk.

Det samme mente han om Finnes’ eposter til departementsansatte som Børsen avslørte søndag.

I sin begrunnelse for det viser han til et notat fra SMK høsten 2013.

- Sindre Finnes skulle «ikke kontakte statsråder/politisk ledelse», ifølge SMK. Det var åpning for at han kunne ha kontakt med embetsverket, skriver Stein Lier-Hansen.

- Ikke begrensninger

Konfrontert med sine ulike uttalelser holder han fast på at Sindre Finnes' hovedoppgave i Norsk Industri mens kona Erna Solberg var statsminister, var som «tallknuser».

- Det betyr at han jobbet med å innhente og bearbeide mye av faktagrunnlaget som inngår i våre posisjoner. På linje med øvrige medarbeidere, deltar han også i utviklingen av våre posisjoner. Dette er oppgaver han har løst hele veien.

Han legger til at Finnes ikke har hatt yrkesforbud, men at SMK har vært tydelige på at han ikke skulle ha kontakt med statsråder eller øvrig politisk ledelse i departementene.

- Det betyr at det ikke er begrensninger på hans mulighet til å ha kontakt med embetsverket. Så vidt vi kan se, har Finnes ved noen anledninger sendt e-post til departementers politiske ledelse, men de har da kun vært oversendelse av faktaopplysninger, skriver han.

Mer fleksibel enn kona

Dermed er arbeidsgiveren Stein Lier-Hansen mer fleksibel overfor sin underordnede Sindre Finnes, enn Finnes’ kone er overfor ektemannen.

I en epost til Børsen skriver hun dette om at Finnes i 2016 var i en epostutveksling med to rådgivere i Nærings- og fiskeridepartementet, og med en statssekretær samme sted i 2019:

- Selv om korrespondansen tyder på at Sindre kun har svart på faglige spørsmål på forespørsel fra departementet, hadde det nok vært bedre om noen andre hadde hatt den direkte kontakten med dem.

I samme epost gjentar Solberg at ektemannen mens hun var statsminister ikke skulle ha «direkte kontakt med departementene og underliggende etater».

Sindre Finnes' advokat har ikke besvart Børsens henvendelser i forbindelse med denne saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer