Forklaringsproblem: - Et stort hull

Erna Solberg hadde «ingen kjennskap» til at hun kunne ha vært inhabil. Men seks dager tidligere ble hun kontaktet av pressen, og først etter den historiske valgseieren innrømmet hun inhabilitet. - Ble konfrontert med Finnes' eierskap langt tidligere enn hun ga inntrykk av, sier Audun Lysbakken.

Onsdag møtte Dagbladets reportere plutselig Erna Solberg i Oslo. Høyres partileder nektet å svare på spørsmål om den pågående aksjeskandalen med hennes ektemann Sindre Finnes. Reporter: Linn-Christin Marthinussen / Edward Stenlund. Video: Magnus Paus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg kjenner ikke til noen saker hvor jeg ikke har vært habil.

6. september slår Erna Solberg fast overfor Dagbladet hun ikke har noe å skjule i aksjesaken vedrørende hennes ektemann. Hun skulle seinere si det samme til E24 og NRK.

Solberg hevder altså at hun på dette tidspunktet, før valget, ikke var kjent med aksjesaker fra sin regjeringstid som gjorde henne inhabil.

Valgnatta gjorde hun et brakvalg, og Høyre ble største parti i Norge for første gang på 99 år.

Seks dager tidligere...

Men seks dager før hun uttalte seg til Dagbladet, skrev E24 at ektemann Sindre Finnes kjøpte og solgte aksjer mens Erna Solberg var statsminister.

Saken viser hvordan Finnes kjøpte seg opp i Hydro gjentatte ganger gjennom Solbergs tid som statsminister. Hans antall aksjer i selskapet økte fra 1660 til 6000 i løpet av Solbergs regjeringstid.

- Dette er et av de store hullene i Erna Solbergs forklaring, sier Audun Lysbakken (SV) til Dagbladet.

Han sitter i kontrollkomiteen som nå skal vurdere Erna Solbergs rolle i aksjeskandalen.

- IKKE OVERRASKET: Kommentator i Dagbladet Martine Aurdal blir ikke overrasket hvis Erna Solberg trekker seg som partileder i Høyre. Video: Dagbladet TV Vis mer

Innrømmet kjennskap etter valget

Høyre-lederen var konfrontert i E24-saken, og hennes rådgiver svarte på Erna Solbergs vegne.

Og først etter valget skulle en gråtkvalt Erna Solberg fortelle det norske folk at Hydro var et selskap hvor hun hadde vært inhabil som følge av mannens aksjekjøp.

Likevel sa altså Erna Solberg før valget at hun «ikke kjente til» saker hvor hun er inhabil, selv om E24 konfronterte henne med det motsatte.

- Høyre ble konfrontert med Finnes' eierskap i Hydro på et langt tidligere tidspunkt enn Erna Solberg ga inntrykk av i valgkampen, slår Lysbakken fast.

- Ga et annet inntrykk

I dagene før valget avviser Erna Solberg igjen og igjen at hun kjenner til aksjekjøp som har gjort henne inhabil.

Dette til tross for at E24 skriver at de har «forsøkt å få svar fra Erna Solberg på om hun har vært løpende orientert om alle Finnes’ transaksjoner» siden 31. august.

Audun Lysbakken sier at det nå er tydelig at Høyre hadde informasjon som ikke ble kommunisert ut før etter valget.

- I dagene etter at Høyre og Erna Solberg ble gjort kjent med Sindre Finnes eierskap i Hydro, gir Solberg velgerne inntrykk av at hun har full oversikt og er sikker på at det ikke har vært inhabilitet, sier Lysbakken.

Ernas forsvarslinje

Høyre la tirsdag kveld fram sin tidslinje for hva Erna Solberg visste og ikke visste i valgkampen. Solberg erkjenner her at hun burde ha konfrontert ektemannen tidligere, og at hun gjorde det etter en stadig voksende «dårlig følelse».

Høyre-lederen hevder at hun ikke har ført det norsk folk bak lyset, og heller ikke mistet kontroll over ektemannens økonomi da hun var statsminister.

Det hevdes at Finnes da løy til Solberg ved minst to anledninger i uka før valget, og forsikret kona om at han ikke hadde kjøpt aksjer av et omfang som ville medføre vanskeligheter for henne.

Økokrim vurderer nå om de skal starte etterforskning av saken, noe Finnes' forsvarer onsdag ønsket velkommen.

Høyre-nestleder Henrik Asheim sa tirsdag kveld at Solberg kan bli statsminister, også med giftering og Sindre Finnes på slep.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer