Forlenger med 20 år

Equinors oljegigant Statfjord får nok en gang forlenget levetid.

DEN GANG: Slik så det ut i Nordsøen oktober 1977 - oljeboringsplattformen Statfjord A, med et kranfartøy og en supplybåt. 
Foto: Oddvar Walle Jensen / NTB / Scanpix
DEN GANG: Slik så det ut i Nordsøen oktober 1977 - oljeboringsplattformen Statfjord A, med et kranfartøy og en supplybåt. Foto: Oddvar Walle Jensen / NTB / Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden starten i 1979 har Norges største oljefunn Statfjord tjent inn mer enn 1500 milliarder kroner. Nå fortsetter eventyret i minst 20 år til.

Equinor skroter planene om å stenge Statfjord A i 2022 og forlenger produksjonen til 2027. Også Statfjord B og C får lengre levetid.

– En omfattende kartlegging av undergrunnen viser at det gjenværende potensialet i Statfjord-området fortsatt er stort, opplyser Equinor.

Statfjord B og C skal forlenges i hvert fall til 2035.

FORTSETTER: Lasting av olje fra på Statfjord A-plattformen i Nordsjøen. Foto: NTB scanpix
FORTSETTER: Lasting av olje fra på Statfjord A-plattformen i Nordsjøen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tiende gang

Opprinnelig skulle den første plattformen på feltet – Statfjord A – stenges ned i 1999.

Så langt er den blitt oppgradert og fått forlenget levetid ni ganger.

Equinor og deres partnere ønsker nå å forlenge produksjonen i feltet til 2040.

Det skal nå blant annet utføres nødvendige oppgraderinger av plattformene, noe som vil øke aktivitetsnivået på feltet betydelig, ifølge Equinor.

100 nye brønner

– Feltet har gitt høy verdiskapning og vært en hjørnestein for utviklingen av hele den norske petroleumsnæringen, sier konserndirektør for norsk sokkel Arne Sigve Nylund i Equinor.

- Det er derfor gledelig at vi nå, sammen med våre partnere, kan forlenge produksjonsperioden og fortsette verdiskapingen, legger han til.

Det skal dessuten bores omtrent 100 nye brønner fram mot 2030. Siden oppstarten på feltet i 1979 er det boret til sammen 480 brønner, ifølge Stavanger Aftenblad.

De aller fleste av de nye brønnene skal bores før 2025, opplyser selskapet til avisen.

– Gledelig

Olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) sier at nyheten er gledelig.

– Den forlengede levetiden betyr at viktige arbeidsplasser videreføres, fremtidige oppdrag til bedrifter på fastlandet og ikke minst mer verdiskapning som kommer samfunnet til gode, sier hun til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer