Dagbladet fikk i dag se Erna Solberg og Sindre Finnes' skatteoppgjør fra 2013 og til og med 2021.
Første år Solberg kunne se bruttoformuen til ektemannen på skattemeldingen, var i 2017 (på grunn av regelendring). Da hadde han en formue på seks millioner. I 2018 hadde han en formue på 5,8 millioner, mens den steg til 6,58 millioner i 2019 og 7,91 millioner i 2020.

Lunken til Finnes-invitasjon
Store gevinster
I 2020 er det bokført store gevinster i aksjemarkedet i likningen til Sindre Finnes.
Det er bokført et aksjeutbytte på 75 645 kroner, og en oppjustering av aksjeutbytte på 33 284 kroner.
Det er bokført en gevinst på salg av aksjer på 640 724 kroner, og en oppjustering av gevinsten på 96 819 kroner.
Finnes har også en gevinst på salg av «andre finansprodukter» på 96 819 kroner i 2020. Til sammen har Finnes altså bokført gevinster i aksjemarkedet på rundt 950 000 kroner dette året.
Samtidig er det også bokført særlig ett stort tap. Under posten «andre finansprodukter» er det bokført et tap på 472 737 kroner.
Av Finnes' aksjeliste framgår det at han spekulerte i såkalte bull- og bear-derivater, som kan gi både stor gevinst og stort tap. Dette kan forklare tapet som er oppført i Finnes' skatteoppgjør.

Finnes eide aksjer for store beløp
Stort formueshopp
Året etter, i 2021, hadde Finnes' formue steget til 9,359 millioner kroner. Fra 2020 til 2021 hadde gjelden til Finnes økt med cirka én millioner kroner.
Solberg har tidligere sagt at hun ikke stilte spørsmål ved formuesøkningen til Finnes, som altså framkommer på hennes skatteoppgjør.
Det er spesielt formuesøkningen fra 2019 til 2020 Solberg har erkjent burde få henne til å stille ektemannen spørsmål. Da hadde Finnes' formue altså steget med 1,4 millioner kroner.
I 2020 hadde Sindre Finnes en aksjeformue på 404 567 kroner. Han hadde en aksjesparekonto med en aksjeverdi på 547 291 kroner, og han hadde en aksjesparekonto med en kontantbeholdning på 644 123 kroner.
Han har også et bankinnskudd på 529 496 kroner.

Aksjebombe: Foreslår totalforbud
Skjulte handler
Finnes' har innrømmet at han skjulte sine aksjehandler ved å selge seg ned før nyttår hvert år, slik at aksjebeholdningen ville framstå tilnærmet konstant i Aksjonærregisteret.
Det store spørsmålet for Solberg har vært om hun hadde tilgang på opplysninger som skulle fått henne til å gjøre mer grundige undersøkelser rundt endringene i ektemannens formue.
Tidligere endringer i formue hos Finnes, fra før 2020, har Solberg forklart at hun hadde logiske forklaringer for, men det samme var altså ikke tilfellet for formuen som framkommer på hennes skatteoppgjør i 2020.

Politisk eksponert: - Utsatt posisjon
La fram liste
Det var fredag 15. september, noen få dager etter kommunevalget, at Erna Solberg la fram det som skulle være en «komplett og korrekt» liste over ektemannens aksjehandler.
I ukene før hadde hun fått stadig flere spørsmål om Finnes' aksjehandler, og tilsto etter hvert at hun hadde fått en «dårlig følelse», og av den grunn ba ektemannen om å lage en liste.
Listen har siden den ble publisert vært gjenstand for stor kritikk, fordi den som Børsen tidligere har omtalt inneholder til dels store feil og mangler.
Investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, konkluderte med at det var en rekke opplysninger som ikke går opp. Det dreier seg om rundt halvparten av selskapene som Finnes handlet aksjer i.
Det handler om manglende samsvar mellom opplysninger på Finnes' liste og Aksjonærregisterets opplysninger om hvilke aksjer Finnes eide.
- Jeg har funnet 33 aksjer der det går opp, og 39 der det ikke går opp, sa Næss til Børsen.
Det framgår heller ikke av listene hva slags kurs Finnes kjøpte aksjene til, og heller ikke konkret tidspunkt, utover dato.
Så langt har både Høyre og Sindre Finnes selv vært avvisende til å legge fram en oppdatert, justert og mer detaljert liste.