Fornøyd med krisepakke

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen sier at regjeringens krisepakke viser at den har forstått alvoret.

DRAHJELP: - Det blir lettere å finne smarte løsninger i lønnsoppgjøret når vi nå får drahjelp av staten i en veldig vanskelig situasjon for bedriftene, sier administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen under oppstarten av årets lønnsoppgjør.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
DRAHJELP: - Det blir lettere å finne smarte løsninger i lønnsoppgjøret når vi nå får drahjelp av staten i en veldig vanskelig situasjon for bedriftene, sier administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen under oppstarten av årets lønnsoppgjør. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- En veldig bra start. Dette viser at regjeringa har forstått alvoret, sier Lier-Hansen rett etter at statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Jan Tore Sanner (H) har lagt fram regjeringens tiltak for bedrifter som sliter som følge av coronaviruset.

Enklere

- Det blir lettere å finne smarte løsninger i lønnsoppgjøret når vi nå får drahjelp av staten i en veldig vanskelig situasjon for bedriftene, sier Lier-Hansen.

Regjeringens krisepakke ble lagt fram rett etter at LO-forbundet Fellesforbundet og NHO-foreningen Norsk Industri innledet årets lønnsforhandlinger tirsdag.

Innfrir

I forkant av at krisepakka ble presentert, var NHO ute med flere krav. Lier-Hansen mener at regjeringa innfrir.

- Både det at staten tar en større del av belastningen ved permitteringer og dermed begrenser belastningen for bedriftene, og at de åpner for at bedriftene som går i underskudd kan få utsatt formuesskatt, kan gjøre situasjonen noe lettere for dem som kommer i problemer, sier han.

- Det er også bra at bedrifter som tidligere har gått med overskudd, nå kan få skattefordeler ved å tilbakeføre den. Og det er bra at man åpner for intern bedriftsopplæring som et alternativ til permittering. Dette er i tråd med det Norsk Industri har bedt om. Så får vi komme tilbake til om det er behov for ytterligere krisehjelp, sier Lier-Hansen.

Rentesjokk

- Ikke alle detaljer på plass?

- Jeg aksepterer at man ikke brenner opp alt kruttet med en gang. Vi skulle gjerne sett at de også hadde gjort lettelser i arbeidsgiveravgiften, men det får vi eventuelt komme tilbake til. Denne pakka har en treffsikker innretning, og jeg ser klare likhetspunkt med tiltak som kom under finanskrisa.

- Norges Bank har rentemøte til uka - noen forventninger der?

- Ja, hvis ikke Norges Bank setter ned renta, så får jeg sjokk. Rentesjokk! Sentralbanker over hele verden setter ned renta nå, og det er en måte å forsøke å stimulere økonomien på i en svært vanskelig tid. Dessuten har Norges Bank litt å gå på, fordi de har satt opp renta ved flere anledninger når andre sentralbanker ikke har gjort det, sier Norsk Industris administrerende direktør Stein Lier-Hansen.

Savner familie-hjelp

Fellesforbundets leder Jørn Eggum er enig i at tiltakene kan hjelpe bedrifter som havner i coronatrøbbel. Men han savner krisehjelp til familier som kan bli berørt.

- Dersom skoler og barnehager settes i karantene, så er det ingen som i dag kan si hvem som tar regninga når foreldrene må være hjemme med barna. Den avklaringen forventer jeg å få når regjeringen kommer med flere detaljer fra krisepakken fredag, sier Eggum til Børsen.

Han hadde også forventet en mer sosial profil på det midlertidige permitteringsregleverket.

- I dag påløper det tre karensdager for arbeidstakere som blir permittert, altså der de selv må dekke tapte inntekter. Jeg forventer at den byrden reduseres, sier Eggum.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer