- Først i verden til å heve renta

Utpekt til den store coronataperen. Nå er alt snudd på hodet.

HISTORISK: Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank sørget for det historiske rentekuttet til null for å unngå at bunnen falt ut av boligmarkedet. Nå kan han bli den første i verden til å heve styringsrenta.
HISTORISK: Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank sørget for det historiske rentekuttet til null for å unngå at bunnen falt ut av boligmarkedet. Nå kan han bli den første i verden til å heve styringsrenta. Vis mer
Publisert

Da renta ble kuttet til historisk lave null prosent i mai, signaliserte Norges Bank at de så for seg nullrente så langt de kunne se - og i hvert fall ut 2023.

Men allerede en måned seinere hadde pipa fått en annen lyd.

- Som første sentralbank i verden sa Norges Bank i juni at renta mest sannsynlig skal opp igjen fra andre halvår av 2022. Vi ser en klar mulighet for at renta kan heves tidligere enn dette, varsler sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.

Storbanken legger i dag fram oppdaterte prognoser over utviklingen i norsk og internasjonal økonomi.

- Og uansett mener vi at Norges Bank kommer til å bli den første sentralbanken som hever renta, tilføyer Olsen.

Rentedrevet hjelp

Forklaringen er følgende:

Da oljeprisen kollapset samtidig som coronapandemien tok kvelertak på verdensøkonomien i mars og april, utpekte mange eksperter norsk økonomi til den store taperen.

Slik har det ikke gått.

- Det er ennå tidlig, men så langt ser det ut til at norsk økonomi er blant dem som har klart seg best. Slå ned-strategien brakte smitten under kontroll. I midten av juni var det aller meste som ble stengt ned, blitt gjenåpnet. Aktiviteten i økonomien har gradvis steget i takt med gjenåpningen av samfunnet, anfører sjeføkonom Olsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.