- Først i verden til å heve renta

Utpekt til den store coronataperen. Nå er alt snudd på hodet.

HISTORISK: Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank sørget for det historiske rentekuttet til null for å unngå at bunnen falt ut av boligmarkedet. Nå kan han bli den første i verden til å heve styringsrenta.
HISTORISK: Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank sørget for det historiske rentekuttet til null for å unngå at bunnen falt ut av boligmarkedet. Nå kan han bli den første i verden til å heve styringsrenta. Vis mer
Publisert

Da renta ble kuttet til historisk lave null prosent i mai, signaliserte Norges Bank at de så for seg nullrente så langt de kunne se - og i hvert fall ut 2023.

Men allerede en måned seinere hadde pipa fått en annen lyd.

- Som første sentralbank i verden sa Norges Bank i juni at renta mest sannsynlig skal opp igjen fra andre halvår av 2022. Vi ser en klar mulighet for at renta kan heves tidligere enn dette, varsler sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.

Storbanken legger i dag fram oppdaterte prognoser over utviklingen i norsk og internasjonal økonomi.

- Og uansett mener vi at Norges Bank kommer til å bli den første sentralbanken som hever renta, tilføyer Olsen.

Rentedrevet hjelp

Forklaringen er følgende:

Da oljeprisen kollapset samtidig som coronapandemien tok kvelertak på verdensøkonomien i mars og april, utpekte mange eksperter norsk økonomi til den store taperen.

Slik har det ikke gått.

- Det er ennå tidlig, men så langt ser det ut til at norsk økonomi er blant dem som har klart seg best. Slå ned-strategien brakte smitten under kontroll. I midten av juni var det aller meste som ble stengt ned, blitt gjenåpnet. Aktiviteten i økonomien har gradvis steget i takt med gjenåpningen av samfunnet, anfører sjeføkonom Olsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer