Budsjettavtale klar:

- Forstår ikke pandemien

Ap-nestleder Hadia Tajik mener budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og Frp er et blindskudd for alle arbeidsledige og bedrifter som sliter i coronapandemien.

KRITISK: Ap-nestleder Hadia Tajik er ikke imponert over den siste budsjettavtalen mellom regjeringen og Frp. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
KRITISK: Ap-nestleder Hadia Tajik er ikke imponert over den siste budsjettavtalen mellom regjeringen og Frp. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen og Frp forstår ikke omfanget av pandemien, mener Ap-nestlederen.

- Frp svikter de arbeidsledige. Midt i den største langtidsledigheten på lenge, klarer ikke Frp å plusse på en eneste krone til tiltak som hjelper ledige tilbake i jobb, sier Tajik.

Budsjettenigheten ble presentert søndag ettermiddag. Avtalen sørger for at statsminister Erna Solberg (H) får gjennom sitt siste budsjett før valget til høsten.

- Står alene

Frp og regjeringen har de siste ukene forhandlet om en avtale om revidert budsjett. Avtalen ble presentert på en pressekonferanse utenfor Stortinget søndag ettermiddag.

Ap-nestleder Hadia Tajik er ikke imponert:

- Når stortingsperiodens siste budsjettforlik skal legges fram, står Frp alene på pressekonferanse. Klarere illustrasjon på at Erna Solberg sitt prosjekt om samling på borgerlig side er dødt skal du lete lenge etter, sier Tajik.

Avgiftskutt

Særlig har spørsmålet om avgifter på typiske svenskehandelsvarer vært et stridstema gjennom forhandlingene. Det endte med kutt på alkoholfrie drikkevarer, noe Frp hevder er en seier.

- Vi har sikret en avtale som gir Fremskrittspartiet gode gjennomslag, sier Frps Hans Andreas Limi.

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, mener det hele blir et bomskudd.

- Det er trist å se at Frp har prioritert brus og bompenger foran arbeidsfolk. Atter en gang punger regjeringen ut for å få Frp med på et budsjett som gjør det vanskeligere for folk flest, lyder Kasisk budsjettkommentar.

Psykisk helsevern

Frp opplyser at de i tillegg til avgiftskutt får mer enn doblet summen som er satt av til psykisk helsetilbud og økt summen som går til medisiner for psykisk helsevern.

Dette betyr en økt satsing på psykisk helse, med blant annet 100 millioner til kjøp av privat behandlingskapasitet i psykiatrien, og en øremerket styrking av BUP med 150 millioner.

Dette kommer i tillegg til midlene som allerede lå inne budsjettet i høst.

Bompengekutt

Frp er videre blitt enig med regjeringen om å redusere ferjeprisene med 25 prosent fra 1. juli i år.

- Det betyr at folk kommer til å merke det skikkelig på billettprisen, mener Frps Bård Hoksrud.

I tillegg opplyser Frp at de har fått gjennomslag for å fjerne seks bomstasjoner, og 750 millioner kroner i bompengekutt.

Sanner: - Klare Frp-seire

Finansminister Jan Tore Sanner (H) avviser ellevill pengebruk, men inntrømmer at Frp har fått klare siere.

ÅPNER: De administerende direkørene i Mat og Drikke-gruppen Markus og Joppe Gjelseth er svært klare for å ta i mot folk igjen. Video: Hans Arne Vedlog. Reporter: Stian Drake Vis mer

- I tida fremover må oljepengebruken ned. En del av påplussingene her er engangsutgifter, som ikke skaper varige bindinger på budsjettet, sier Sanner til NTB.

- Jeg mener at det er en forsvarlig og god enighet, sier Sanner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer