Jonas Gahr Støre:

- Forstår uroen

Forrige helg vedtok Senterpartiet å si nei til elektrifisering av Melkøya. Støre vedgår at han kjenner på den samme uroen som regjeringspartneren, men tror likevel ikke siste ord er sagt.

BESØKTE MELKØYA: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte tidligere i år Equinors anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest. Han tror ikke siste ord i saken om elektrifisering er sagt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
BESØKTE MELKØYA: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte tidligere i år Equinors anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest. Han tror ikke siste ord i saken om elektrifisering er sagt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): - Jeg tar det vedtaket som et uttrykk for uro, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Dagbladet.

Forrige helg gikk Senterpartiets landsmøte imot komiteens innstilling og sa nei til elektrifisering av Melkøya med landkraft fra dagens nett.

Med dette vedtaket er Ap og Høyre de eneste partiene på Stortinget som i dag støtter Equinors gigantprosjekt, og har altså ikke flertall.

Men selv om Støre forstår bekymringen for at man kan komme i en situasjon med mangel på kraft og veldig høye strømpriser i nord, etterlyser han svar på hvordan man ellers skal kutte utslipp fra anlegget på Melkøya.

- Kjenner selv på uro

Det var før jul at Equinor søkte om å få elektrifisere anlegget på Melkøya, som produserer LNG-gass til millioner av husstander i Europa.

Anlegget får strøm fra et gasskraftverk som alene står for 2 prosent av de norske CO₂-utslippene. Dette utslippet vil Equinor kutte ved å elektrifisere, som innebærer å erstatte dagens gassturbingeneratorer med kraft fra land.

Kuttene anslås å utgjøre 13 prosent av olje- og gassnæringens samlede utslippsreduksjonsmål på 55 prosent innen 2030, men vil kreve en enorm mengde kraft: Tilsvarende seks Alta Kraftverk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer