Jonas Gahr Støre:

- Forstår uroen

Forrige helg vedtok Senterpartiet å si nei til elektrifisering av Melkøya. Støre vedgår at han kjenner på den samme uroen som regjeringspartneren, men tror likevel ikke siste ord er sagt.

BESØKTE MELKØYA: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte tidligere i år Equinors anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest. Han tror ikke siste ord i saken om elektrifisering er sagt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
BESØKTE MELKØYA: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte tidligere i år Equinors anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest. Han tror ikke siste ord i saken om elektrifisering er sagt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): - Jeg tar det vedtaket som et uttrykk for uro, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Dagbladet.

Forrige helg gikk Senterpartiets landsmøte imot komiteens innstilling og sa nei til elektrifisering av Melkøya med landkraft fra dagens nett.

Med dette vedtaket er Ap og Høyre de eneste partiene på Stortinget som i dag støtter Equinors gigantprosjekt, og har altså ikke flertall.

Men selv om Støre forstår bekymringen for at man kan komme i en situasjon med mangel på kraft og veldig høye strømpriser i nord, etterlyser han svar på hvordan man ellers skal kutte utslipp fra anlegget på Melkøya.

- Kjenner selv på uro

Det var før jul at Equinor søkte om å få elektrifisere anlegget på Melkøya, som produserer LNG-gass til millioner av husstander i Europa.

Anlegget får strøm fra et gasskraftverk som alene står for 2 prosent av de norske CO₂-utslippene. Dette utslippet vil Equinor kutte ved å elektrifisere, som innebærer å erstatte dagens gassturbingeneratorer med kraft fra land.

Kuttene anslås å utgjøre 13 prosent av olje- og gassnæringens samlede utslippsreduksjonsmål på 55 prosent innen 2030, men vil kreve en enorm mengde kraft: Tilsvarende seks Alta Kraftverk.

Den kraften skal likevel ikke komme ikke fra land, slo Sp fast på sitt landsmøte.

- Planene om å elektrifisere Melkøya med strøm fra dagens nett må stanses, da dette setter en effektiv stopper for annen industrietablering og opprettelse av arbeidsplasser i hele Troms og Finnmark, heter det i punktet som ble vedtatt av Sps landsmøte.

Regjeringen er nå i gang med å behandle søknaden fra Equinor.

- Den er ikke konkludert, men jeg kjenner også den samme uroen, innrømmer Støre.

Han mener selv at svaret på spørsmålet om hvordan man skal unngå et kraftunderskudd i nord, må være mer kraft og mer nett - på en riktig måte.

- For det er viktige arealspørsmål, og vi kjenner til følsomheten rundt reindriftsnæringen, sier Støre med henvisning til Fosen-saken.

Tror på bevegelse

Støre forklarer at hans eget utgangspunkt er at vi har mye plass, vind og mulighet for å kunne skaffe tilgang på kraft, dersom vi gjør det på riktig måte. Både til havs og på land.

- Det er ikke bare i Finnmark man kjenner på denne uroen, den er langs hele kysten: Altså om elektrifiseringen vil ramme andre prosjekter på land. Men det gjennomgående svaret på dette må være mer kraft, mer nett og mer Enøk, sier Støre.

Selv med et flertall på Stortinget mot dagens forslag, tror ikke Støre siste ord er sagt i saken.

- Utviklingen av sånne store prosjekter er ofte i bevegelse for å finne den rette balansen. Det tror jeg gjelder dette prosjektet også, sier Støre og fortsetter:

- Vi har denne planen for utvikling og drift (PUD) til behandling, og så har vi forholdene som gjelder kraftsituasjonen - særlig i Finnmark - med oss. Det har vi også vært åpne for overfor Equinor, at dette er et tema som kommer til å veie veldig tungt når vi skal lande de endelige beslutningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer