Russland om gassrørlekkasje:

- Forstyrrende nyheter

Vladimir Putins talsmann mener angrepet mot Nord Stream-rørledningen i fjor satte en «farlig presedens».

FORSTYRRENDE: Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov, mener nyheten om lekkasjen på gassrørledningen i Finalnd er forstyrrende. Foto: Sergei BOBYLYOV / POOL / AFP / NTB
FORSTYRRENDE: Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov, mener nyheten om lekkasjen på gassrørledningen i Finalnd er forstyrrende. Foto: Sergei BOBYLYOV / POOL / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg har ikke teknisk informasjon, jeg vet ikke om våre spesialtjenester har den slags informasjon, men dette er selvfølgelig ganske forstyrrende nyheter, sier Dmitrij Peskov, Vladimir Putins talsperson, ifølge Reuters.

Klokka 02.00 natt til søndag sank trykket plutselig i en gassrørledning i Finskebukta. Trykket sank plutselig, og Finlands president Sauli Niinistö sier at det trolig er sabotasje bak gasslekkasjen.

- Det er sannsynlig at skaden på både gassrøret og kommunikasjonskabelen er et resultat av ekstern aktivitet, skriver Finlands president Sauli Niinistö på X/Twitter.

I et intervju med Reuters sier Estlands forsvarsminister Hanno Pevkur at rørledningen har vært utsatt for «ganske store krefter».

- Farlig presedens

Det er allerede igangsatt full etterforskning. Ifølge kilder i utenriks- og sikkerhetspolitiske miljøer, mistenker den finske regjeringen at det er Russland som har slått til mot gassrørledningen mellom Finland og Estland, ifølge avisa Iltalehti.

Peskov kommenterer ikke de anklagene i sin uttalelser onsdag, men viser til at det har blitt satt en farlig presedens som følge av sabotasjen av Nord Stream-ledningen i fjor.

- Vi vet at det har blitt skapt en farlig presedens for å utføre terrorangrep mot kritisk infrastruktur i Baltikum, og da tenker jeg på angrepet mot Nord Stream-rørledningene, sier Peskov.

Etterforsker Nord Stream

Så langt har man ikke fått noen definitiv konklusjon på hvem som sto bak sabotasjen av Nord Stream, selv om anklagene har haglet i alle retninger.

Så seint som i august publiserte to tyske medier en grundig reportasje om etterforskningen av Nord Stream-sabotasjen. Der blir det hevdet at tyske etterforskere sitter på tekniske bevis som tyder på at personer med forbindelse til Ukraina sto bak Nord Stream-sabotasjen.

Også Danmark og Sverige etterforsker angrepet, men det har knapt kommet noe informasjon om hva de har funnet.

Når det gjelder den siste gassrørlekkasjen antyder altså de fleste at alt peker mot at røret har blitt utsatt for sabotasje.

- Det er helt tydelig at disse skadene kommer av ganske store krefter. Hva det er må vi finne ut av, men på nåværende tidspunkt virker det som det har vært mekanisk påvirkning eller mekanisk ødeleggelse, sier Estlands forsvarsminister Hanno Pevkur.

- Rykket til side

Estlands marinesjef Jüri Saska sier at skadene er funnet på rundt 60 meters dybde.

- Jeg forsøker å beskrive hva jeg ser, uten å vise et bilde av det. Gassrørledningen er dekket med betong og det ser akkurat ut som om noen har rykket den til side.

Videre beskriver han at betongen er brutt eller rykket løs, sier han til den estiske avisa ERR.

- Dette skyldes ikke naturlige årsaker, skal Finlands statsminister Petteri Orpo ha sagt til representanter i det finske parlamentet, ifølge Iltalehti.

Tirsdag kveld kunne Norsar, som spesialiserer seg på seismologi og seismisk overvåkning, opplyse at de har oppdaget det som trolig er en eksplosjon langs den finske kysten av Østersjøen klokka 01.20 (lokal tid i Finland) 8. oktober 2023.

Denne eksplosjonen ble oppdaget ved bruk av stasjoner i Finland.

Den aktuelle gassrørledningen, Balticconnector, ligger i Finskebukta.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer