Forsvant etter svindelskandale

20 milliarder forduftet fra tysk finansgigant i slutten av juni. Nå har direktøren forsvunnet.

SKANDALE: Det tyske betalingsselskapet Wirecard kan ikke gjøre rede for 20 milliarder kroner. Nå har direktøren forsvunnet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SKANDALE: Det tyske betalingsselskapet Wirecard kan ikke gjøre rede for 20 milliarder kroner. Nå har direktøren forsvunnet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I slutten av juni ble det kjent at det tyske selskapet Wirecard har gått konkurs, etter at de ikke kunne redegjøre for et beløp tilsvarende 20 milliarder kroner.

Selskapets finansdirektør, Jan Marsalek, har forsvunnet kjølvannet av skandalen.

Sporløst forsvunnet

Lederen for Wirecard, Markus Braun, trakk seg med umiddelbar virkning da skandalen ble kjent. Seinere ble han pågrepet av politiet. Også finansdirektør Jan Marsalek, som betegnes som Brauns høyre hånd, har måttet gå fra selskapet. Nå har imidlertid sistnevnte forsvunnet.

Tyske påtalemyndigheter anser ham som en av de viktigste personene i svindelsaken.

- Han mistenkes for å ha manipulert selskapets overskudd i årevis, og dermed bidratt til å drive Wirecard inn i den prestisjetunge Dax 30-indeksen, skriver Financial Times.

Direktøren er derfor en person av interesse for tre vestlige etterretningsbyråer, og det er utsendt en internasjonal arrestordre.

Det har blitt spekulert i om den østerrikske finansmannen har flyktet til Filippinene, men denne informasjonen har imidlertid blitt avvist av det filippinske justisdepartementet.

- De mener Marsalek har bestukket innvandringsfunksjonærer til å forfalske informasjon, i et forsøk på å lede myndighetene på villspor, ifølge danske B.T.

Braun løslatt

Mens Marsalek er som sunket i jorda, har Braun blitt løslatt mot kausjon. Han er imidlertid fortsatt anklaget for å ha manipulert Wirecards salg for å gjøre selskapet mer attraktivt for investorer og kunder, ifølge den danske avisas opplysninger.

Forrige uke ble Oliver Bellenhaus, som var sjef for Wirecards mest lønnsomme avdeling, også arrestert.

TYSK SKANDALE: Tyskland finansminister Olaf Scholz kaller konkursen for en tyske betalingstjenesten en skandale. Video: AP Vis mer

Ble advart

Wirecards ledelse mente pengene var i BDO Unibank og Bank of the Philippine Islands, som begge er på Filippinene. Begge bankene har imidlertid avvist at pengene er hos dem.

Ifølge Financial Times har de også uttalt at Wirecard ikke er blant deres kunder.

Under etterforskningen av det som viser seg å være Tysklands største svindelsak, har det framkommet informasjon om at selskapet ble informert allerede i 2019.

- Konsulentgiganten McKinsey advarte Wirecard om regnskapsproblemene et år før betalingsgruppens konkurs, og ba virksomheten innføre umiddelbare tiltak for å få kontroll på situasjonen, skriver Financial Times.

Ny lovgivning

EUs finansielle vaktbikkje har iverksatt en gransking av hendelsen. Den tyske finansministeren Olaf Scholz har i tillegg informert om at lovgivningen for økonomisk tilsyn vil bli endret.

- Vi ønsker å komme til bunns i hva som skjedde med Wirecard. Det vil føre til at vi må endre en rekke nasjonale lover, sa han i en uttalelse forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer