Forsvarer «baronene»: - Svært uheldig

Regjeringen med næringsminister Jan Christian Vestre i spissen er bekymret for prisøkningen på dagligvarer. Men på et område gir han dagligvareeierne støtte.

PRISSTIGNING: Næringsminister Jan Christian Vestre er bekymret for den høye prisstiningen, men forsvarer også eierne av de store dagligvarekjedene. Foto: Gorm Kallestad / NTB
PRISSTIGNING: Næringsminister Jan Christian Vestre er bekymret for den høye prisstiningen, men forsvarer også eierne av de store dagligvarekjedene. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

- Generelt mener jeg at å bruke ord som baron på folk … Jeg bruker ikke de ordene. Det er veldig uheldig. At private bedrifter går med overskudd er veldig bra.

Slik svarer næringsminister Jan Christian Vestre når Børsens utsendte spør om hva han tenker om at eierne av de store dagligvareaktørene, av kritikerne omtalt som «matvarebaroner», gir uttrykk for at de føler seg litt mistenkeliggjort.

Den ene kjeden etter den andre leverte rekordresultater under coronapandemien, noe som fikk kritikerne til å ty til krass kritikk av eierne. At det er store overskudd i bedriftene, er ikke i seg selv noe som gjør at Vestre er skeptisk.

- Det bidrar til at vi kan sikre arbeidsplasser, fabrikker, betale skatt, som igjen betaler for verdens beste velferdsstat. Verdiene må skapes før de kan deles.

- Sterk bekymring

Nå er situasjonen en ganske annen enn under coronapandemien, med skyhøy inflasjon, økte priser på strøm og transport, og dagligvarekjeder som varsler om høyere priser og lavere marginer.

På tross av at han liker bedrifter som går med overskudd og ikke er noen fan av bruken av ordet baron, så er det noen ting næringsministeren ikke får helt til å gå opp.

Sammen med landbruksminister Sandra Borch hadde han derfor et møtemaraton med aktørene i dagligvaremarkedet torsdag morgen.

De møtte representanter fra Coop, Norgesgruppen, Reitangruppen, Orkla, Nortura, NHO Mat og drikke og Dagligvareleverandørenes forening.

- Fra regjeringens side uttrykker vi sterk bekymring for de økningene vi har sett i prisene. Derfor har vi hatt møter, sier landbruksminister Sandra Borch.

- Beklagelig og uheldig

Det som ble trukket fram som en hovedutfordring både under og etter dagens møter, er at aktørene driver med det som omtales som «prissignalisering». Det er at de går ut og snakker om kommende prisøkninger, før vinduet for prisforhandlinger 1. februar.

Borch kaller prissignaleringen i media «beklagelig og uheldig», og Vestre mener det er et problem fordi det er snakk et marked der det er konkurranseutfordringer, med få store aktører.

- Og når jeg da ser, som en vanlig borger og vanlig leser av Dagbladet, at det er en praksis der ulike aktører varsler om prisøkning gjennom mediene, så er det ikke bare jeg som leser det, det gjør også konkurrentene i denne verdikjeden, sier Vestre.

- Blir det for mye deling av sånne type prissignaler før prissettingen faktisk skjer, så kan det i ytterste konsekvens bidra til svekket konkurranse.

Han sier at denne typen signalisering kan grense til ulovlig prissamarbeid, og derfor har regjeringen bedt Konkurransetilsynet ta en nærmere kikk på det.

- Vil du kreve at de slutter med det?

- Vi har nevnt det i alle møter i dag, og vi opplever at det lyttes til det.

- Mangler gode svar

Det som er hevet over enhver tvil er at dagligvareprisene har skutt i været det siste året, og flere store dagligvarekjeder har allerede varslet nye prisøkninger fra 1. februar.

Borch og Vestre har klare forventninger om at kjedene ikke øker prisene med «ti øre mer enn nødvendig».

- Det er kjedene som setter prisene i butikker. Jeg håper, tror og forventer at de ikke utnytter situasjonen som er nå med å øke prisene betydelig. Det er et samfunnsansvar, det er et tillitsforhold de har med den norske forbrukeren, som de ikke må ta for gitt, sier Borch til Børsen.

Hun har tidligere refset kjedenes prisøkninger, og sagt at hun ikke får regnestykket til å gå opp. Det gjør hun fremdeles ikke.

- Jeg mangler fortsatt gode svar på hvorfor enkelte matvarer har økt så mye i butikk, når det ikke har vært en så stor økning hos produsent og leverandør. Det har jeg utfordret kjedene på i dag, sier Borch.

Presenterte tiltak

Borch og Vestre presenterte samtidig også tre nye tiltak torsdag.

Det første er at regjeringen vil gjennomføre en marginstudie.

- Hvor blir marginene av? Vi hører ulike fortellinger fra ulike deler av næringskjeden. Og det er nok ikke så overraskende. Men vi må få mer kunnskap, sier Vestre.

Kort fortalt: De vil finne ut akkurat hvor i verdikjeden prisstigningene oppstår.

Det andre tiltaket er at de kommer til å be Konkurransetilsynet se nærmere på prissignaliseringen.

Det tredje tiltaket er at de gjennom en utredning vil se på hvordan prisdannelsen skjer.

- Det dette handler om er at ingen må sno seg på inflasjon og øke prisene mer enn nødvendig. Det er økende priser, og det påvirker selvsagt også aktørene i bransjen. Det er grunn til å tro at de snur alle steiner for å få opp konkurransen, men vi har noen spørsmål igjen, og det er grunnen til at vi setter inn disse tre tiltakene, sier Vestre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer