Forsvarer «baronene»: - Svært uheldig

Regjeringen med næringsminister Jan Christian Vestre i spissen er bekymret for prisøkningen på dagligvarer. Men på et område gir han dagligvareeierne støtte.

PRISSTIGNING: Næringsminister Jan Christian Vestre er bekymret for den høye prisstiningen, men forsvarer også eierne av de store dagligvarekjedene. Foto: Gorm Kallestad / NTB
PRISSTIGNING: Næringsminister Jan Christian Vestre er bekymret for den høye prisstiningen, men forsvarer også eierne av de store dagligvarekjedene. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

- Generelt mener jeg at å bruke ord som baron på folk … Jeg bruker ikke de ordene. Det er veldig uheldig. At private bedrifter går med overskudd er veldig bra.

Slik svarer næringsminister Jan Christian Vestre når Børsens utsendte spør om hva han tenker om at eierne av de store dagligvareaktørene, av kritikerne omtalt som «matvarebaroner», gir uttrykk for at de føler seg litt mistenkeliggjort.

Den ene kjeden etter den andre leverte rekordresultater under coronapandemien, noe som fikk kritikerne til å ty til krass kritikk av eierne. At det er store overskudd i bedriftene, er ikke i seg selv noe som gjør at Vestre er skeptisk.

- Det bidrar til at vi kan sikre arbeidsplasser, fabrikker, betale skatt, som igjen betaler for verdens beste velferdsstat. Verdiene må skapes før de kan deles.

- Sterk bekymring

Nå er situasjonen en ganske annen enn under coronapandemien, med skyhøy inflasjon, økte priser på strøm og transport, og dagligvarekjeder som varsler om høyere priser og lavere marginer.

På tross av at han liker bedrifter som går med overskudd og ikke er noen fan av bruken av ordet baron, så er det noen ting næringsministeren ikke får helt til å gå opp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.