Credit Suisse

Forsvarer krisegrep

Parlamentet er innkalt til et ekstraordinært møte. - Ser ingen snublesteiner, sier finansminister Karin Keller-Sutter.

KRISE: Krisegrepet forhindret at at Credit Suisse-kollapsen utløste en internasjonal finanskrise, ifølge finansministeren i Sveits. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB
KRISE: Krisegrepet forhindret at at Credit Suisse-kollapsen utløste en internasjonal finanskrise, ifølge finansministeren i Sveits. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Nesten 260 milliarder sveitsiske franc (drøyt 3000 milliarder kroner) er krisepakken på. Gjennom statsgarantier og likviditetsstøtte skal den totale kollaps av Sveits nest største bank, Credit Suisse, unngås.

Den statsstøttede manøveren der landets største bank, UBS, overtar skakkjørte Credit Suisse, har ennå til gode å bli endelig godkjent.

Det bør forløpe uten problemer, ifølge Sveits finansminister Karin Keller-Sutter.

- Det foregår fortsatt forhandlinger med UBS om avtalen. Mitt inntrykk er at det er definitivt ønske om å få dette til fra politisk hold. Jeg ser i øyeblikket ingen snublesteiner, sier hun i et intervju lørdag, skriver Reuters.

Stabilitet

Keller-Sutter forsvarer i klare ordelag myndighetenes inngripen i forrige måned.

Myndighetenes krisegrep er både blitt kritisert for å komme for seint, og for å love for mye av skattebetalernes penger til en vaklende bank som fortsatt så ut til å holde seg med gigantbonuser til sine ledere.

- Regjeringens fremste mål har hele tiden vært å sikre stabiliteten i den sveitsiske økonomien og forhindre en internasjonal finanskrise, sier finansministeren.

FORSVARER: Sveits finansminister Karin Keller-Sutter forsvarer de omstridte redningsaksjonen. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB
FORSVARER: Sveits finansminister Karin Keller-Sutter forsvarer de omstridte redningsaksjonen. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB Vis mer

- Under de gitte omstendighetene var dette den beste løsningen, som dessuten belaster staten og skattebetalerne minst mulig, tilføyer hun.

Bankgigant

Når man slår sammen Credit Suisse og UBS, får man en gigant som vil sitte med 1,6 billioner dollar i eiendeler, dobbelt så mye som hele den sveitsiske økonomien, og mer enn 120 000 ansatte.

Keller-Sutter slår fast at oppbyggingen av UBS må vurderes.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache innrømmer stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- UBS må øke egenkapitalen etter overtakelsen. Det kan tvinge dem til å kutte, sier finansministeren, som legger til at landets konkurransemyndigheter også skal komme med anbefalinger.

Bonusrefs

I intervjuet retter Keller-Sutter ramsalt kritikk mot holdningene og kulturen i Credit Suisse, som hun mener har gitt feil intensiver og hvor det ikke har vært noe miljø for å lære av tidligere skandaler.

Tidligere i påska ble det kjent at den sveitsiske regjeringen skroter de utestående bonusutbetalingene til styret i den kollapsede Credit Suisse.

Bonuser til ledere på de tre øverste nivåene ble dessuten kuttet kraftig.

Alt i alt må 1000 ansatte se bonuser for opptil 60 millioner sveitsiske franc - drøyt 575 millioner kroner - bli holdt tilbake.

Credit Suisse-kollapsen kom etter at flere banker i USA, deriblant Silicon Valley Bank, gikk over ende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer