Forsvarer Norges utskjelte oljekjøp

Utenriksminister Anniken Huitfeldt forsvarer Norges rekordstore Russland-kjøp etter invasjonen. - Varene er allerede betalt for.

TUNG LAST: Oljetankeren «Ust Luga» tunglastet utenfor Slagentangen torsdag ettermiddag. Esso Norge bekrefter at de er mottakere av deler av lasten. Foto: Bjørn Langsem Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TUNG LAST: Oljetankeren «Ust Luga» tunglastet utenfor Slagentangen torsdag ettermiddag. Esso Norge bekrefter at de er mottakere av deler av lasten. Foto: Bjørn Langsem Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Kritikerne sto i kø etter at Børsen torsdag kunne avsløre at det Hongkong-registrerte lasteskipet Ust Luga nå ligger tungt lastet rett utenfor Slagen, like ved Åsgårdstrand.

Lasteskipet har med seg russiske oljeprodukter som skal inn på det Esso-eide tankanlegget, bekreftet Esso overfor Børsen.

- Skremmende og oppsiktsvekkende dårlig. Helt vilt. Helt vanvittig at norske myndigheter ikke har satt foten ned på dette i den situasjonen vi står i nå, lød det fra MDG-nestleder Arild Hermstad.

Han og flere andre mente at det ikke hjelper at kontrakten er inngått før Russlands invasjon av Ukraina. I lys av grusomhetene, måtte det være mulig å komme seg ut av handelen, lyder argumentene.

FERDEN: Nettstedet Marine Traffic viser oljetankerens ferd fra russisk til norsk havn. Foto: Skjermdump
FERDEN: Nettstedet Marine Traffic viser oljetankerens ferd fra russisk til norsk havn. Foto: Skjermdump Vis mer

Nå slår utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) kraftig tilbake mot all kritikken:

- Jeg tror mange bedrifter hadde reagert dersom man hadde nektet dem å motta varer de allerede har betalt for, sier hun i dette intervjuet med Børsen.

90 prosent økning

Esso har ikke villet utdype hvor store volumer og til hvilken pris de har kjøpt oljeprodukter fra Russland for. Selskapet understreker at kontrakten er inngått før invasjonen, at de betaler i dollar og at handelen ikke bryter med gjeldende sanksjonsregler.

Esso-kjøpet føyer seg inn i det som ser ut som en voldsom handelsbølge mellom Norge og Russland etter invasjonen av Ukraina.

SANKJONER: USAs president Joe Biden offentliggjorde at sanksjonene mot Russland nå utvides til at USA forbyr import av russisk olje til USA. Video: AP Vis mer

Tidligere denne uka kunne nemlig Statistisk sentralbyrå (SSB) rapportere at importen til Norge fra Russland økte med 90 prosent i mars, sammenliknet med samme måned i fjor.

Alt i alt importerte Norge varer fra Russland til en verdi av 3,1 milliarder kroner.

Norge følger stort sett EUs sanksjonspakker mot Russland, som inkluderer restriksjoner på import av kull, jern, stål, trevirke, sement, sjømat og sprit. Men altså ikke russisk olje og gass.

Midlertidig høyt

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) poengterer at økningen er forbigående.

FORSVAR: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) møter kritikken mot norsk import fra Russland med at det er forbigående. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORSVAR: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) møter kritikken mot norsk import fra Russland med at det er forbigående. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi vet at det er en midlertidig økning, for vi har gått veldig nøye inn i disse tallene. Det er en midlertidig høy aktivitet akkurat nå, men som kommer til å gå drastisk ned. Det er ikke sånn at dette kommer til å fortsette, sier hun til Børsen.

Huitfeldt mener at det er viktig at norske bedrifter ikke blir påført uforholdsmessige tap som følge av sanksjonene som er innført mot Russland etter invasjonen av Ukraina.

- Det er viktig å huske at vi ikke først og fremst skal påføre norske selskaper og bedrifter en belastning for sanksjonene som er innført. Kontrakter hvor de kanskje har betalt for varene før sanksjonene ble innført, ville påført norske bedrifter stor belastning om man skulle si nei til at varene blir levert. Det har vi vært opptatt av å unngå, understreker utenriksministeren.

- Helt vilt

Etter Børsens Esso-avsløring torsdag, uttalte Hermstad at norske myndigheter burde innføre sanksjoner mot russisk olje.

- Det virker helt absurd at oljelandet Norge skal importere olje fra andre land, men det gjør vi altså, og det finnes tydeligvis ingen kriterier for hvor den oljen skal komme fra, sier han.

Også nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, etterlyser sanksjoner mot Russland fra norske myndigheter.

- Vi er et naboland som deler både havområder og fiskefelt med dem. Det gjør at vi må gjøre selvstendige vurderinger om hvordan vi kan ramme Putin-regimets økonomiske interesser enda mer enn vi gjør i dag, sier hun.

SVs klimapolitiske talsmann Lars Haltbrekken istemmer:

- Vi kan ikke drive å kjøpe olje fra Russland, dette må vi få en slutt på. Her må vi få en gjennomgang av hvordan de økonomiske sanksjonene fungerer, og være sikker på at de fungerer etter hensikten, sier han.

TYDELIG: Minst av alle land i Europa, burde Norge kjøpe russisk olje, sier Venstre-leder Guri Melby (V). Foto: Javad Parsa / NTB
TYDELIG: Minst av alle land i Europa, burde Norge kjøpe russisk olje, sier Venstre-leder Guri Melby (V). Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Venstre-leder Guri Melby er enig med Rødt, MDG og Rødt:

- Dette er et tydelig eksempel på at sanksjonene som er innført fram til nå ikke virker godt nok. Det er helt åpenbart at Norge ikke bør kjøpe olje fra Russland. Det burde ingen land i Europa, men minst av alt Norge, sier hun.

- Ville reagert

Selv om Huitfeldt poengterer at de ferske import-tallene «kommer til å gå drastisk ned», ligger det altså et lasteskip utenfor Esso-anlegget på Slagen, klar for leveranse i samme øyeblikk som intervjuet finner sted.

- Nå kjenner jeg ikke til Essos konkrete vurdering i denne saken, så det blir vanskelig å svare helt konkret på. Men på generelt grunnlag skal avtaler som har vært inngått og betalt for før sanksjonene ikke rammes av denne loven, sier hun til Børsen.

Huitfeldt utdyper gjerne argumentet:

- At Russland skal kunne stikke av gårde med pengene og levere varene et annet sted, er ikke hensiktsmessig. Jeg tror mange bedrifter hadde reagert dersom man hadde nektet dem å motta varer de allerede har betalt for. Disse sanksjonene er ment å ramme Russland, ikke norske bedrifter, sier utenriksministeren.

Ingen nye kjøp

Informasjonsdirektør Anne Fougner i Esso Norge understreker som nevnt at ingen gjeldende sanksjonsregler er brutt.

MOTTAK: Slagentangen var tidligere oljeraffineri, og ble gjort om til drivstoffterminal i fjor sommer. Det eies og drives av Esso Norge. Foto: Exxon Mobil
MOTTAK: Slagentangen var tidligere oljeraffineri, og ble gjort om til drivstoffterminal i fjor sommer. Det eies og drives av Esso Norge. Foto: Exxon Mobil Vis mer

- Vi har heller ikke andre kontrakter om kjøp av produkter fra Russland.

Hun sier at «Esso Norge og morselskapet ExxonMobil har tatt tydelig og sterk avstand fra Russlands invasjon i Ukraina».

- Esso Norge følger alle gjeldende sanksjoner. Vi har en robust prosess for å sikre at selskapet følger alle relevante sanksjoner, sier Fougner til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer