Forsvarer Norges utskjelte oljekjøp

Utenriksminister Anniken Huitfeldt forsvarer Norges rekordstore Russland-kjøp etter invasjonen. - Varene er allerede betalt for.

TUNG LAST: Oljetankeren «Ust Luga» tunglastet utenfor Slagentangen torsdag ettermiddag. Esso Norge bekrefter at de er mottakere av deler av lasten. Foto: Bjørn Langsem Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TUNG LAST: Oljetankeren «Ust Luga» tunglastet utenfor Slagentangen torsdag ettermiddag. Esso Norge bekrefter at de er mottakere av deler av lasten. Foto: Bjørn Langsem Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Kritikerne sto i kø etter at Børsen torsdag kunne avsløre at det Hongkong-registrerte lasteskipet Ust Luga nå ligger tungt lastet rett utenfor Slagen, like ved Åsgårdstrand.

Lasteskipet har med seg russiske oljeprodukter som skal inn på det Esso-eide tankanlegget, bekreftet Esso overfor Børsen.

- Skremmende og oppsiktsvekkende dårlig. Helt vilt. Helt vanvittig at norske myndigheter ikke har satt foten ned på dette i den situasjonen vi står i nå, lød det fra MDG-nestleder Arild Hermstad.

Han og flere andre mente at det ikke hjelper at kontrakten er inngått før Russlands invasjon av Ukraina. I lys av grusomhetene, måtte det være mulig å komme seg ut av handelen, lyder argumentene.

Nå slår utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) kraftig tilbake mot all kritikken:

- Jeg tror mange bedrifter hadde reagert dersom man hadde nektet dem å motta varer de allerede har betalt for, sier hun i dette intervjuet med Børsen.

90 prosent økning

Esso har ikke villet utdype hvor store volumer og til hvilken pris de har kjøpt oljeprodukter fra Russland for. Selskapet understreker at kontrakten er inngått før invasjonen, at de betaler i dollar og at handelen ikke bryter med gjeldende sanksjonsregler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer