Forsvarer Røkke: - Eitrende forbanna

Aksjeforvalter Jan Petter Sissener mener det er leit at Kjell Inge Røkke flytter til utlandet, og går samtidig til frontalangrep på norske politikere og formuesskatten.

RASER: Jan Petter Sissener forsvarer Kjell Inge Røkke, og går til frontalangrep på norske politikere. Foto: Erlend Aas / NTB
RASER: Jan Petter Sissener forsvarer Kjell Inge Røkke, og går til frontalangrep på norske politikere. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer
Publisert

Mandag ble det kjent at milliardær og Aker-eier, Kjell Inge Røkke, tar med seg sin private formue, og melder flytting til Lugano i Sveits.

Det har utløst reaksjoner i det politiske Norge, der både Rødt og SV har gitt uttrykk for at de er svært skeptiske til at Røkke melder flytting.

- At Norges 8. rikeste mann synes han må flytte til Sveits for å spare penger, samtidig som stadig flere nordmenn står i kø for matutdeling, er et kvalmende bilde på Forskjells-Norge, lyder den knallharde meldingen fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- Leit

Men der de politiske partiene på venstresiden forutsigelig nok fyrte av de retoriske kanonsalvene i retning Røkke, tar den kjente aksjeforvalteren og millionæren Jan Petter Sissener Røkke i forsvar.

- Det er leit når dyktige nordmenn flytter ut, og det er dyktige folk som er blant Norges rikeste. Enten det er Stein Erik Hagen eller Kjell Inge Røkke. Det er dyktige folk som kommer fra ingenting, og skaper ting ved hjelp av sin egen innsats, sier Sissener, og legger til:

- Når de flytter så tar de med seg kreativiteten og skaperkraften, og det er alltid en risiko for at hovedkontorene deres flytter etter.

For ordens skyld: Kommunikasjonsdirektør i Aker, Atle Kigen, understreker at det er Røkke privat som flytter til Sveits, og at det ikke får noe å si for Aker.

- Aker er et norsk selskap, med solid norsk forankring. Virksomheten i Aker fortsetter som før. Røkke fortsetter som største eier og aktiv styreleder, sier Kigen til Børsen.

SISTE: Kjell Inge Røkke har gjort det kjent at han flytter fra Norge til Sveits. Reporter: Edward Stenlund/Dagbladet TV Vis mer

- Eitrende forbanna

Uavhengig av det snakker Sissener seg varm i løpet av samtalen med Børsen. Han levner ingen tvil om hvor oppgitt han er over det politiske klimaet i Norge, som han mener fører til at de aller rikeste flytter utenlands.

- Jeg blir eitrende forbanna, tordner Sissener.

Fondsforvalteren mener det er en mangel på respekt for de rikeste blant oss, og det de bidrar med til fellesskapet av skatter og verdiskapning.

- De eneste menneskene vi har respekt for i Norge er de som løper fort, er gode til å sparke en ball og går fort på ski, sukker Sissener.

Den kjente finansmannen sier at det er fire partier i Norge som han mener har som mantra å «ta de rike», og ikke er veldig opptatt av å skape verdier. Adressatene er åpenbart partiene til venstre på den politiske aksen.

- Men de tar ikke de rike, de tar middelklassen, som er bærebjelken i samfunnet. De tar for eksempel et journalistpar som til sammen har halvannen til to millioner i inntekt, og som har bygd seg opp en liten infrastruktur. Det er de som blir tatt. Det er eiendomsskatt, inntektsskatt og formuesskatt, sier Sissener.

- Forferdelige formuesskatt

Når det gjelder Røkke oppgir han ikke noen helt konkret grunn for hvorfor han flytter til Sveits. Det nærmeste han kommer i brevet som avslører flyttingen, som er stilet til medeiere og aksjonærer i Aker, er følgende:

«Gjennom et langt liv har jeg lært å forholde meg til realiteter. Jeg har ingenting å klage over, og vil fortsette å forholde meg til realiteter og ta beslutninger basert på disse (...) Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted - det er verken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa».

Børsen har forsøkt å komme i kontakt med Røkke for utfyllende kommentarer.

«Uansett hva andre måtte mene, har Røkke ingen ytterligere kommentarer nå, utover den fyldige redegjørelsen han har gjort offentlig tilgjengelig», skriver Røkkes pressetalsmann Rolf Nereng i en epost til Børsen.

Man kan altså ikke med sikkerhet si hvorvidt skatt er en del Røkkes beslutningsgrunnlag, men Sissener går uansett til frontalangrep på formuesskatten.

- Det politikerne kan gjøre er å innse hvor forferdelig den er som instrument. I løpet av ett år med den rødgrønne regjeringen så er formuesskatten bortimot doblet, og de vil at det skal opp mer. Men hvilke fattige har fått det bedre som følge av den? Det er et relevant spørsmål, sier en engasjert Sissener.

Ber politikerne ha «respekt»

Og det er spesielt formuesskatten Sissener har problemer med. Han hadde for eksempel ikke blitt irritert om skatten på utbytte og inntekt ble satt opp.

- Det er ingen som har noen problemer med å betale skatt på gevinster. Det er noe helt annet å betale skatt av ting du allerede har beskattet, sier Sissener.

- Hva tenker du er hovedårsaken til at rike nordmenn flytter ut av landet?

- Jeg ser hva Torstein Tvenge sier - at Norge er et helt forferdelig sted. Det er mas om høyere skatter, og man henges ut for at man ikke betaler mer. Røkke har betalt 1,5 milliarder i skatt, men henges ut for å stikke til utlandet, sier Sissener, og legger til:

- De fleste som har tjent mye penger har en del eiendeler som ikke er så lett salgbare. Om formuesskatten går opp, så må de tjene det dobbelte bare for å betjene den. Det tapper du bedriften for hvert år, i stedet for å investere dem på nytt i noe som skaper inntekter.

Den frittalende fondsforvalteren har følgende oppfordring til politikerne:

- De kan begynne med å ha litt respekt og anstendighet, og si: «Takk for at du har bidratt med 1,5 milliarder til fellesskapet».

Røkke hadde en skattbar formue på 19,5 milliarder kroner i 2020. Han betalte samme år 175 millioner kroner i skatt til Norge.

Siden 2008 har han betalt 1,5 milliarder i skatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer