Forsvunnet radioaktiv kapsel funnet

Kapselen forsvant sporløst under transport, men nå er den funnet.

FUNNET: Den bittelille radioaktive kapselen som forsvant under transport i Australia, er nå funnet. Foto: AAP Image / Department Of Fire And Emergency Services / Handout via REUTERS / NTB
FUNNET: Den bittelille radioaktive kapselen som forsvant under transport i Australia, er nå funnet. Foto: AAP Image / Department Of Fire And Emergency Services / Handout via REUTERS / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble det kjent at gruvegiganten Rio Tinto i Australia hadde mistet en radioaktiv kapsel.

- Vi anerkjenner at dette åpenbart er svært bekymringsfullt, og beklager uroen det har forårsaket, uttalte selskapet.

Ødelagt måler

Kapselen, som var en del av et måleapparat, ble fraktet bort fra gruva Gudai-Darri i Vest-Australia 12. januar, og ble meldt savnet 25. januar.

Gitt at kapselen er 6 mm i diameter og 8 mm lang, så var det ingen enkel sak å lokalisere den igjen. Kapselen inneholder det radioaktive stoffet Caesium-137, som er svært helseskadelig.

Den radioaktive kapselen ble sendt fra gruva 12. januar, og da forsendelsen skulle inspiseres 25. januar, ble det oppdaget at måleren den radioaktive kapselen var inni hadde blitt ødelagt.

Én av fire monteringsbolter manglet, og skuer fra måleren var også borte. Det var også den radioaktive kapselen.

Myndigheten antok at vibrasjoner fra lastebilen har ført til at boltene og skurene har blitt slått løs.

«Nåla i høystakken»

Det ble igangsatt en stor leteaksjon. Kapselen forsvant et sted mellom byene Newman og Perth - en distanse på 1400 km. Gitt kapselens størrelse, kan det høres ut som en nesten umulig oppgave å finne den, men onsdag morgen kunne myndighetene berolige innbyggeren: Kapselen er funnet.

Myndighetene i Vest-Australia sier også at nødetatene «bokstavelig talt har funnet nåla i høystakken», ifølge BBC.

Det ble brukt spesialutstyr i jakten på kapselen, inkludert strålingsdetektorer.

Da myndighetene onsdag annonserte at de hadde funnet kapselen hyllet de «samarbeidet mellom etater i møte med tilsynelatende uoverstigelige odds».

Helseskadelig

Dermed kunne alle trekke et lettelsens sukk, for det var en sterk bekymring for at kapselen kunne bli plukket opp av folk som ikke visste hva de hadde foran seg.

- Dersom du kommer i kontakt eller har den tett på deg, kan du få hudskade, inkludert hudforbrenninger. Og hvis du har den lenge nok nær deg, kan det forårsake det som kalles akutt strålesyke, sa Andrew Robertson, helsesjef for Vest-Australia.

Det radioaktive problemet til Rio Tinto kom på et litt uheldig tidspunkt, da de allerede sliter med å håndtere et litt dårlig omdømme.

I 2020 ødela de nemlig to eldgamle, hellig huler i Pilbara-regionen i Vest-Australia da de skulle anlegge en ny gruve.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer