- Fortjener ikke mer enn andre

Mandag starter lønnsoppgjøret opp igjen. Resultatet bør ikke premiere sykepleiere eller andre grupper spesielt, mener LO-giganten Fagforbundet.

I ARBEID: Sykepleier Marianne Løvaas (i midten) og Julie Isaksen (t.h.) har nettopp tatt imot en pasient med mulige covid-19-symptomer på akuttavdelingen på Diakonhjemmet i Oslo.
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
I ARBEID: Sykepleier Marianne Løvaas (i midten) og Julie Isaksen (t.h.) har nettopp tatt imot en pasient med mulige covid-19-symptomer på akuttavdelingen på Diakonhjemmet i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Sykepleierne har gjort en imponerende innsats under coronakrisa, men det er de ikke alene om. De kunne ikke ha gjort jobben sin uten dyktige medarbeidere og kolleger rundt seg. De har ikke stått alene, sier Fagforbundets leder Mette Nord til Børsen.

- Så sykepleierne fortjener ikke mer i lønnsøkning enn andre?

- Nei, de fortjener ikke mer enn andre. Det er laget og ikke enkeltpersoner eller enkeltgrupper som gjør at vi lykkes - i helsevesenet som i samfunnet. Det forventer jeg at lønnsoppgjøret vil gjenspeile, sier Nord.

- Kan ikke betale med klapping

Lønnsoppgjøret startet som planlagt i mars med forhandlinger mellom Fellesforbundet og Norsk Industri, men ble raskt satt på vent som følge av coronakrisa.

Mandag tar partene fatt på nytt. Fra sidelinja sitter Norsk Sykepleierforbund og hovedsammenslutningen Unio og følger med. Resultatet fra oppgjøret i privat sektor vil sette rammene for hva helsearbeidere og andre offentlig ansatte får i lønnspåslag, i tråd med frontfagsmodellen (se faktaboks).

- Vi kan ikke betale sykepleiere med gode ord, klapping og applaus. Vi har sagt at vi vil forholde oss til frontfaget, men mener det er fullt mulig å prioritere enkeltgrupper innenfor denne ramma, sier Sykepleierforbundets nestleder Silje Naustvik til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.