Fortsatt nullrente

Norges Bank holder renta på rekordlavt nivå. Slik sikrer du gullrente.

SISTE FØR SOMMEREN: Torsdag offentliggjør Norges Bank, med sentralbanksjef Øystein Olsen i spissen, ny rentebeslutning og Pengepolitisk rapport. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
SISTE FØR SOMMEREN: Torsdag offentliggjør Norges Bank, med sentralbanksjef Øystein Olsen i spissen, ny rentebeslutning og Pengepolitisk rapport. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

(Dinside): Torsdag 18. juni la Norges Bank fram ny rentebeslutning og Pengepolitisk rapport.

Styringsrenta forblir på rekordlave 0 prosent.

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenta mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Prognosen for styringsrenta innebærer en rente på dagens nivå de neste par årene. Deretter øker renta gradvis etter hvert som forholdene i økonomien normaliseres, står det i ny Pengepolitisk rapport.

Det ble altså ikke nye rentekutt i denne omgang, og vi unngår negativ rente.

Høyere renter enn forventet i bankene

Våren 2020 har rentebeslutningene kommet betydelig hyppigere fra sentralbanken enn de pleier - med kutt etter kutt: Vi hadde to raske rentekutt på ei uke i mars, og i begynnelsen av mai ble styringsrenta satt ned til rekordlave 0 prosent.

Likevel viser det seg at rentenivået til bankene ligger høyere enn Norges Bank anslag etter de sentrale rentekuttene.

- Norges Banks anslag på 1,75 prosent var et gjennomsnittsanslag. Vi ser at prisene på boliglån er på vei nedover, men de er ikke helt der ennå, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

- Selv med meget god sikkerhet, er det bare en knapp håndfull boliglån fra bankene som er priset under 1,75 prosent. De aller fleste ligger godt over dette nivået, fortsetter hun.

Blant 151 norske banker i Finansportalen, er det nemlig kun fem banker som tilbyr boliglån til denne renta eller lavere.

- Bankene er rå på forskjellsbehandling

Når bankene varslet rentekutt, er det som regel inntil et visst antall prosentpoeng, som er et viktig forbehold. Det innebærer at ikke alle kundene får rentekutt og at de som får rentekutt ikke nødvendigvis får maksimal uttelling.

Og, bankene vil ikke avsløre hvor mange kunder som får maks rentekutt, verken til Dinside eller siviløkonom Hallgeir Kvadsheim.

Pengeverkstedet.no skriver Kvadsheim at noen banker, som Bulder Bank, Sbanken og BNBank har åpen listepris. Det vil si at de gir alle kunder den samme renta, uavhengig av kundeforhold, alder og medlemskap i fagforening - dog med variasjon etter sikkerhet og lånebeløp.

Den nye «normalen» er imidlertid individuell prising. Mange banker har for så vidt gjort dette i årevis, men også flere av storbankene er blitt ganske rå på forskjellsbehandling av kunder med ganske lik risikoprofil. Dette kan blant annet dokumenteres i data fra sammenligningstjenestens Renteradar.no over 10.000 brukere, skriver siviløkonomen.

Sikre deg beste rente

Så, hvordan får du den beste boliglånsrenta du kan få?

Denne saken ble først publisert på Dinside.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer