Burgund-slippet:

Fortsatt på krigsstien: - Ingen vits

Bjørn Håvard Larsen har overnattet utenfor Polet før Burgund-slippet hvert år siden 2012. Men ikke i år.

VINENTUSIAST: Bjørn Håvard Larsen har gitt Vinmonopolet en kald skulder. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
VINENTUSIAST: Bjørn Håvard Larsen har gitt Vinmonopolet en kald skulder. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Da jeg lå der i fjor hadde de ansatte drukket opp toppvinen mens jeg var utenfor. Gudene skal vite at det er mye av grunnen til at jeg droppet det i år.

Det forteller vinentusiast Bjørn Håvard Larsen på telefon til Børsen torsdag kveld.

Den utsendte journalist bet seg nemlig merke i at telt-veteranen uteble fra årets Burgund-slipp hos Vinmonopolet i Oslo sentrum.

Slippet er norske vinentusiasters høydepunkt, da eksklusive viner blir tilgjengelig i butikk. Flere ligger i ukesvis for å sikre seg et kupp - som på grunn av Vinmonopolets prispolitikk er langt rimeligere her til lands enn andre steder.

- Jeg begynte å overnatte i 2012, og før det pleide jeg å komme på morgenkvisten. Det gikk helt greit å ikke være der i år. Det var ikke så veldig mange toppårganger som kom. Dessuten er det ingen vits å ligge der i fire dager mens de ansatte drikker opp vinen din mens du ligger i kø, freser nordlendingen.

EN KOSTBAR DAG: Halvor Witsø Teslo kjøpte vin for 212 000 kroner under årets Burgund-slipp på Aker Brygge. Video: Trond Markus Gravdal. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Vinglipp

I fjor havnet nemlig Vinmonopolet på svartelista hans etter at han gikk glipp av en Rousseau Chambretin, Grand cru, 2019-årgang. Polet hadde kun fått inn tolv av den eksklusive vinen til 16 999 kroner.

Larsen var nummer tolv i køen, og trodde derfor han var sikret et kupp.

I KØ: År etter år satt Bjørn Håvard Larsen i kø utenfor Vinmonopolet i forbindelse med Burgund-slippet, men i år droppet han det. Her er han avbildet i 2017. Foto: Berit Roald / NTB
I KØ: År etter år satt Bjørn Håvard Larsen i kø utenfor Vinmonopolet i forbindelse med Burgund-slippet, men i år droppet han det. Her er han avbildet i 2017. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Én flaske hadde nemlig gått med til vinsmaking blant de 15 ansatte på butikken. De elleve foran ham i køen hadde sikret seg én hver, i henhold til kvotesystemet, og Larsen gikk glipp av den spesielle utgaven. Vinmonopolet bekreftet at en flaske hadde gått til smaking av de ansatte.

- Man ligger jo ikke i telt for moro skyld, tordner Larsen ett år seinere.

Før han korrigerer seg selv lattermildt:

- Jo, eller det kalles telttur det. Men da får man kanskje en naturopplevelse på kjøpet.

Ikke kjøpt vin på ett år

Siden den gang har det heller ikke blitt en eneste tur på polet for nordlendingen.

- Jeg har ikke kjøpt ei eneste flaske vin siden slippet i fjor. Det har ikke kommet noe som er kjøpeverdig, mener han.

- Hvordan skal du og Vinmonopolet komme på godfot igjen?

- Det første de kan gjøre er å sende meg hentelapp på en Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru fra 2015 som ble stjålet fra butikken i 2017. Da hadde jeg ligget der i åtte dager og ventet. Også kan de sende en hentemelding på den de drakk opp i fjor. Så kan vi ta det derfra.