Fortsatt skyhøyt - frykter varige sår

Ledigheten sank med 3 000 personer i desember. Det er 90 000 flere enn for ett år siden.

LITT NED: Ledigheten synker, først og fremt blant de som ikke er permitterte. Ørn E. Borgen / NTB
LITT NED: Ledigheten synker, først og fremt blant de som ikke er permitterte. Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I løpet av desember har antallet arbeidssøkere registrert hos NAV gått ned, og dermed er en del av økningen forrige måned reversert. Nedgangen denne måneden skjer særlig blant arbeidsledige som ikke er permitterte, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

- Dette kan tyde på at arbeidsgivere som har permitterte ansatte ikke har hatt muligheter til å ta dem tilbake denne måneden, men at ordinære arbeidsledige likevel finner jobber, tilføyer han.

Arbeidsledigheten er nå totalt på 193 000 personer. Det utgjør hele 6,8 prosent av arbeiedsstyrken.

- Varige sår

Øystein Dørum, sjeføkonom i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), klarer ikke finne noe stort lyspunkt i ledighetsnedgangen i desember.

- Vi går julen i møte med 90 000 flere arbeidssøkere og 80 000 færre jobber enn for ett år siden. Coronakrisen kan gi varige sår i humankapitalen vår, skriver Dørum på Twitter.

Hovedtallene

106 900 personer var registrert som helt ledige ved utgangen av desember, noe som utgjør 3,8 prosent av arbeidsstyrken.

Bruttoledigheten, som er summen av antall helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på 122 000 personer, eller 4,3 prosent av arbeidsstyrken. I tillegg var 71 300 personer registrert som delvis ledige, oppsummerer Nav i en pressemelding.

Tallene viser at 29 500 av de helt ledige er permitterte, mens det samme gjelder for 31 500 av de delvis ledige. De permitterte utgjør til sammen 2,2 prosent av arbeidsstyrken.

Antallet permitterte har dermed gått ned med 500 siden november.

90 000 flere

Ved utgangen av desember var det registrert 2 000 færre helt ledige enn i november. Disse tallene er ikke korrigert for sesongvariasjoner.

Det er særlig blant helt ledige som ikke er permitterte, at antallet har gått ned.

Antallet arbeidssøkere på tiltak har holdt seg uendret i desember, slik at nedgangen i bruttoledigheten den siste måneden også er på 2 000. Det er nå 1 000 færre delvis ledige enn ved utgangen av november, hovedsakelig som følge av en nedgang i antallet delvis ledige som ikke er permitterte.

Det er nå 239 300 færre arbeidssøkere registrert i NAV enn i midten av april, da antallet var på sitt høyeste.

Antallet arbeidssøkere er dermed mer enn halvert siden toppen. Sammenliknet med desember i fjor er det fortsatt 91 600 flere arbeidssøkere denne måneden.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer