Norges Banks regionale nettverk

Fortsatt stor usikkerhet

Veksten har avtatt og norsk næringsliv forteller om stor usikkerhet framover.

MERKS: De innstrammede smitteverntiltakene merkes godt hos næringslivet. Foto: Adam Kuylenstierna, Alamy Stock Photo / NTB
MERKS: De innstrammede smitteverntiltakene merkes godt hos næringslivet. Foto: Adam Kuylenstierna, Alamy Stock Photo / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bedrifter som selger tjenester til folk flest har merket høstens coronainnstramminger kraftigst.

Samlet har veksten i næringslivet avtatt denne høsten, etter at det tok seg opp gjennom sommeren. Det er tilbakemeldingene fra bedriftene som deltar i Norges Banks kvartalsvise undersøkelse Regionalt nettverk.

Bedriftene ser for seg lavere aktivitet den nærmeste tiden, men en gradvis bedring fram mot våren, ifølge sentralbanken.

Smitten avgjør

Bedriftene tror at aktiviteten vil være uendret det neste halvåret, men de er veldig usikre på utviklingen framover. Utviklingen framover vil ikke overraskende avhenge mye av smittetall og gjeldende smitteverntiltak, slik bedriftene vurderer det.

Veksten de siste tre månedene trekkes ned av lavere aktivitet i tjenester rettet inn mot husholdningene, lavere aktivitet i bygg og anlegg, eksportindustrien og eksportrettet oljeleverandørnæring.

De siste månedene har det vært en svak oppgang i sysselsettingen, men bedriftene tror de vil få en liten nedgang i hvor mange de har i arbeid de neste tre månedene.

Anslaget for årslønnsvekst er på 1,9 prosent i år og 2,4 prosent for neste år.

Rentebeslutning

Norges Bank intervjuer et panel med over 300 næringslivsledere fire ganger i året om den økonomiske utviklingen og utsiktene framover. Undersøkelsen inngår i analysene som ligger til grunn for Norges Banks rentebeslutninger.

Siden coronautbruddet i vår har Norges Bank kuttet styringsrenta fra 1,5 prosent til historisk lave 0 prosent. I den siste løypemeldinga fra sentralbanken, i september, ble det anslått at første renteheving mest sannsynlig kommer i løpet av andre halvår 2022.

Neste rentebeslutning fra Norges Bank kommer 17. september.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer