Bekymret for verdensøkonomien:

- Fortsatt store problemer

- Man hadde håpet at 2022 skulle bli året hvor man gikk tilbake til en normalsituasjon. I stedet går man fra én krise til den neste, sier norsk sjeføkonom.

USIKKERHET I MARKEDET: Sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, mener det råder stor usikkerhet i verdensøkonomien som følge av krigen i Ukraina. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom
USIKKERHET I MARKEDET: Sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, mener det råder stor usikkerhet i verdensøkonomien som følge av krigen i Ukraina. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De økonomiske sanksjonene mot Russland kan få alvorlige konsekvenser for verdensøkonomien, mener Gita Gopinath, som er økonom og visedirektør i Det internasjonale pengefondet (IMF).

Ifølge Reuters advarer Gopinath om at krigen i Ukraina truer med å gradvis utvanne dominansen til den amerikanske dollaren.

- Det kan resultere i et mer fragmentert internasjonalt pengesystem, sier hun til The Financial Times.

Krav

For ei drøy uke siden gikk Russland ut og sa at de vil fortsette å levere gass til Europa i henhold til de avtalene de har inngått, men at de ville ha betalt i rubler.

Det slo europeiske ledere kraftig tilbake mot. De kalte det avtalebrudd, siden energiavtalene er basert på betaling i dollar og euro, og en måte å omgå sanksjoner på.

Onsdag gikk Russland tilbake på sitt krav, og ga uttrykk for at de likevel ikke krevde å få betalt i rubler.

- Et hull

Gopinath mener likevel at den finansielle usikkerheten vil framskynde bruken av eksempelvis kryptovaluta.

- Dette krever større oppmerksomhet i lys av det som har skjedd i det siste, noe som gjøre at vi må stille oss selv spørsmål om internasjonal regulering. Det er et hull som må fylles der, sier Gopinath.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer