Bekymret for verdensøkonomien:

- Fortsatt store problemer

- Man hadde håpet at 2022 skulle bli året hvor man gikk tilbake til en normalsituasjon. I stedet går man fra én krise til den neste, sier norsk sjeføkonom.

USIKKERHET I MARKEDET: Sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, mener det råder stor usikkerhet i verdensøkonomien som følge av krigen i Ukraina. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom
USIKKERHET I MARKEDET: Sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, mener det råder stor usikkerhet i verdensøkonomien som følge av krigen i Ukraina. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De økonomiske sanksjonene mot Russland kan få alvorlige konsekvenser for verdensøkonomien, mener Gita Gopinath, som er økonom og visedirektør i Det internasjonale pengefondet (IMF).

Ifølge Reuters advarer Gopinath om at krigen i Ukraina truer med å gradvis utvanne dominansen til den amerikanske dollaren.

BEKYMRET: Gita Gopinath, økonom og visedirektør i Det internasjonale pengefondet (IMF). Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB
BEKYMRET: Gita Gopinath, økonom og visedirektør i Det internasjonale pengefondet (IMF). Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Vis mer

- Det kan resultere i et mer fragmentert internasjonalt pengesystem, sier hun til The Financial Times.

Krav

For ei drøy uke siden gikk Russland ut og sa at de vil fortsette å levere gass til Europa i henhold til de avtalene de har inngått, men at de ville ha betalt i rubler.

Det slo europeiske ledere kraftig tilbake mot. De kalte det avtalebrudd, siden energiavtalene er basert på betaling i dollar og euro, og en måte å omgå sanksjoner på.

Onsdag gikk Russland tilbake på sitt krav, og ga uttrykk for at de likevel ikke krevde å få betalt i rubler.

- Et hull

Gopinath mener likevel at den finansielle usikkerheten vil framskynde bruken av eksempelvis kryptovaluta.

- Dette krever større oppmerksomhet i lys av det som har skjedd i det siste, noe som gjøre at vi må stille oss selv spørsmål om internasjonal regulering. Det er et hull som må fylles der, sier Gopinath.

Sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, mener det råder stor usikkerhet i verdensøkonomien som følge av krigen i Ukraina.

- Man hadde håpet at 2022 skulle bli året hvor man gikk tilbake til en normalsituasjon. I stedet går man fra én krise til den neste. For USAs del har jeg vanskelig for å se for meg at sanksjonene skal bli en betydelig trussel til dollaren, men det er klart, jeg skjønner at det er en viss bekymring, sier hun til Børsen.

TURER: Tidligere russisk president Medvedev truer med å nasjonalisere eiendom, sjeføkonom Kari Due-Andersen tror det vil gå ut over økonomien til vestlige land. Programleder: Steinar Suvatne Vis mer

- Store problemer

Ekspertene har særlig fryktet at Vestens iskalde økonomiske skulder vil sende Russland rett i favnen på Kina, og dermed flytte verdens økonomiske episenter fra USA og Europa, til Asia.

- Bekymringen vokste særlig da Russland ble utestengt fra betalingssystemet Swift. Dersom Russland søker seg til Kinas alternative løsninger, kan man risikere å få en mer fragmentert situasjon, fortsetter Due-Andresen.

- Hvordan vil du beskrive situasjonen i verdensøkonomien nå?

- Man regner med fortsatt store problemer i forsyningskjeden. Russland og Ukraina er viktige leverandører av råvarer som korn og energi. Høyere priser på råvarer gjør at kostnadene for å produsere blir dyrere. Samtidig merker Vesten hvordan inflasjonen galopperer oppover. Levekostnadene for folk over hele verden vil gå betydelig opp, noe som også vil bremse utviklingen framover.

- Betingelsesløst krav

Sjeføkonomen understreker at framtidsbildet vil avhenge av hvor lenge krigen og sanksjonene varer.

- Situasjonen er usikker. USA og Storbritannia har så langt uttalt at de vil opprettholde sanksjonene, helt til Russland betingelsesløst trekker seg tilbake og garanterer for at noe liknende aldri skjer igjen. Svaret på spørsmålet om dette blir oppfylt, gjenstår å se.

Under et kraftig sanksjonspress har selv russerne åpnet for å akseptere bitcoin som betalingsmiddel for olje og gass.

Lederen for energikomiteen i Dumaen, Pavel Zavalnijj, åpnet nemlig i forrige uke for at land som er definert som «vennlige», kan betale i andre valutaer enn dollar og euro.

- Du kan også handle med bitcoins, sa Zavalnij.

Den kommentaren markerte en helomvending fra russernes side. Så seint som i januar foreslo den russiske sentralbanken nemlig å forby kryptovaluta, fordi den ble ansatte som en trussel mot den finansielle stabiliteten, innbyggernes velferd og landets pengepolitiske suverenitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer