Fortviler: - En uverdig situasjon

Mange grensependlere står uten inntekt når de ikke kan komme seg på jobb i Norge. – Regjeringen må bruke sunn fornuft og finne en løsning, krever Ap.

UTEN INNTEKT: Grensene til Norges naboer i øst er stengt. Det fører til at mange grensependlere står uten inntekt, siden de nå ikke kommer seg på jobb. Her fra grensa ved Svinesund torsdag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UTEN INNTEKT: Grensene til Norges naboer i øst er stengt. Det fører til at mange grensependlere står uten inntekt, siden de nå ikke kommer seg på jobb. Her fra grensa ved Svinesund torsdag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Grensependlere har de siste dagene fortalt om at de sliter med å betale regningene sine fordi de er uten mulighet til å dra på jobb etter at grensene ble stengt 29. januar. Det gjelder spesielt mange arbeidstakere som bor i Sverige, men som jobber i Norge, skriver FriFagbevegelse.

- Dette er arbeidstakere som skatter til Norge og som skal være omfattet av det sikkerhetsnettet vi har, sier Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap) til NTB.

Sammen med SV og Senterpartiet fremmet Ap forslag om at grensependlerne må omfattes av ordninger som sikrer økonomisk kompensasjon. Forslaget var til behandling i Stortinget torsdag, men fikk ikke flertall.

Alle eller ingen

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier han har stor forståelse for at grensependlerne er i en svært vanskelig økonomisk situasjon, men mener det er lite regjeringen kan gjøre.

Det er ikke mulig å opprette inntektsordninger rettet kun mot folk som bor i for eksempel Sverige og Finland – en eventuell ordning må gjelde hele EØS-området, påpekte han under debatten.

Arbeids- og sosialminister: Torbjørn Røe Isaksen har forståelse for at grensependlere ufrivillig har havnet i en svært vanskelig situasjon, men sier regjeringen ikke har mulighet til å opprette egne inntektssikringsordninger rettet direkte mot dem. Foto: Jil Yngland / NTB
Arbeids- og sosialminister: Torbjørn Røe Isaksen har forståelse for at grensependlere ufrivillig har havnet i en svært vanskelig situasjon, men sier regjeringen ikke har mulighet til å opprette egne inntektssikringsordninger rettet direkte mot dem. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

- Dilemmaet med en eventuell ny økonomisk kompensasjon er – basert på de vurderinger vi har gjort – at det ikke går an å lage noe for bare en del av EØS-borgerne. Og da vil du kunne komme opp i en del titusener som vil kvalifisere, sa Røe Isaken.

- Uaktuelt med permittering

Utenlandske arbeidstakere som jobber her i landet, opparbeider seg samme rettigheter som norske arbeidstakere, understreket han.

- Hvis de blir syke, har de rett til sykepenger. Hvis de blir permittert, så vil Nav utbetale dagpenger, sa Røe Isaksen.

Han påpekte at det ikke er regjeringen som tar beslutning om permittering, men at permitteringsgrunnlaget er noe partene er enige om. Men Arbeiderpartiet mener statsråden skyver ansvaret fra seg.

- Permittering handler om at det er bortfall av oppdrag, men problemet er ikke at det er mindre å gjøre for bedriftene. Dette er en ekstraordinær situasjon hvor arbeidstakerne hindres av staten fra å reise til arbeidsplassen sin, sier Bjørnebekk-Waagen. Hun mener regjeringen har handlingsrom til å finne en utvei innen eksisterende trygdeordninger og ytelser.

FORBUD: I kjølvannet av det muterte virus-utbruddet i Nordre Follo, har regjeringen i Sverige besluttet å innføre et innreiseforbud fra Norge. Vis mer

Mener regjeringen svikter

Fellesforbundet krever også at regjeringen snarest må få på plass en løsning innen eksisterende lovverk, for eksempel gjennom sykepenger eller dagpenger, for å hindre at arbeidstakere faller mellom to stoler.

- Dessverre har vi en regjering som vender det blinde øyet til og lar arbeidsfolk seile sin egen sjø, skriver Fellesforbundet på sin hjemmeside.

Forbundet forteller at det har kommet mange henvendelser de siste ukene fra medlemmer som står på bar bakke uten lønn eller ytelser.

- Fellesforbundets helt ufravikelige utgangspunkt er at arbeidstakere som skatter til og arbeider i Norge og som helt ufrivillig har havnet i en situasjon hvor de blir utestengt fra jobb, ikke skal miste inntekten, skriver forbundet.

I et leserbrev i Oppland Arbeiderblad skriver Iver Erling Støen og Morten Solbakken, som begge er regionledere for henholdsvis LO Innlandet og Fellesforbundet Innlandet, at det handler om trygghet for folk som står uten annen inntekt.

«Vi mener grensependlerne som ikke har annen inntekt har havnet i en uverdig og svært krevende situasjon og må få økonomisk kompensasjon frem til grensene åpnes», skriver duoen og legger til:

«Vanlige folk med barnehageregninger og huslån har blitt satt i en uholdbar situasjon. Over natten har inntekten blitt borte. Noen har fått beskjed om at de kan ta ut ferie, andre har stått uten inntekt fra dagen grensen ble stengt.»

Svensk delegasjon vil ha møte

Saken vekker stort engasjement også i Sverige. Den svenske delegasjonen til Nordisk råd har bedt om et møte med den norske regjeringen for å diskutere situasjonen som har oppstått, og justisminister Monica Mæland (H) møter dem fredag.

Arbeiderpartiets Martin Kolberg, som leder den norske delegasjonen til Nordisk råd, mener det er særlig viktig at Norden står samlet i vanskelige tider.

- Vi må løse dette i det nordiske samarbeidets ånd, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer