Fortviler: - En uverdig situasjon

Mange grensependlere står uten inntekt når de ikke kan komme seg på jobb i Norge. – Regjeringen må bruke sunn fornuft og finne en løsning, krever Ap.

UTEN INNTEKT: Grensene til Norges naboer i øst er stengt. Det fører til at mange grensependlere står uten inntekt, siden de nå ikke kommer seg på jobb. Her fra grensa ved Svinesund torsdag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UTEN INNTEKT: Grensene til Norges naboer i øst er stengt. Det fører til at mange grensependlere står uten inntekt, siden de nå ikke kommer seg på jobb. Her fra grensa ved Svinesund torsdag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Grensependlere har de siste dagene fortalt om at de sliter med å betale regningene sine fordi de er uten mulighet til å dra på jobb etter at grensene ble stengt 29. januar. Det gjelder spesielt mange arbeidstakere som bor i Sverige, men som jobber i Norge, skriver FriFagbevegelse.

- Dette er arbeidstakere som skatter til Norge og som skal være omfattet av det sikkerhetsnettet vi har, sier Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap) til NTB.

Sammen med SV og Senterpartiet fremmet Ap forslag om at grensependlerne må omfattes av ordninger som sikrer økonomisk kompensasjon. Forslaget var til behandling i Stortinget torsdag, men fikk ikke flertall.

Alle eller ingen

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier han har stor forståelse for at grensependlerne er i en svært vanskelig økonomisk situasjon, men mener det er lite regjeringen kan gjøre.

Det er ikke mulig å opprette inntektsordninger rettet kun mot folk som bor i for eksempel Sverige og Finland – en eventuell ordning må gjelde hele EØS-området, påpekte han under debatten.

- Dilemmaet med en eventuell ny økonomisk kompensasjon er – basert på de vurderinger vi har gjort – at det ikke går an å lage noe for bare en del av EØS-borgerne. Og da vil du kunne komme opp i en del titusener som vil kvalifisere, sa Røe Isaken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer