Slaktes av utelivet

Fortviler: - Kan ikke vente til januar

- Dette er nok en gang for lite - for seint.

NYE TILTAK: Næringsminister Iselin Nybø (V) forsvarer støtten til utelivsbransjen. Video: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- På vegne av alle 17 000 ansatte i serveringsbransjen i Oslo, er vi svært skuffet. Dette er nok en gang for lite - for seint.

Slik lyder den umiddelbare reaksjonen fra administrerende direktør i Noho Norway, som driver noen av Oslos største utesteder. Tirsdag la regjeringen fram nye krisetiltak for å hjelpe norsk næringsliv. Pakken som foreslås er på totalt 17,7 milliarder kroner.

Regjeringen foreslår at inntil 5 milliarder kroner rettes mot bedrifter med stort omsetningsfall som følge av coronapandemien. Utelivsbransjen er langt fra imponert.

- Regjeringen sier de vil skape mer og inkludere flere. Med dette stenger de døra for ansatte med svak tilknytning til arbeidslivet, og det de skaper er kø hos NAV, fortsetter administrerende direktør Karl-Henning Svendsen til Børsen.

TILTAK: Regjeringen bevilger 17,8 milliarder kroner i corona-støtte. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Kan ikke vente

Ordningen gjelder for de samme næringene som den forrige kompensasjonsordningen, og er åpen for foretak med mer enn 30 prosent omsetningsfall.

Første utbetaling skjer først i januar.

- Vi kan ikke vente til januar, så enkelt er det. Dette gir ikke forutsigbarhet og innretningen er byråkratisk og tungvint. Dette er for generelt og treffer ikke de bransjene som virkelig sliter. Det som nå er framlagt er en konsekvens av at ministeren og departement ikke har ønsket å ha en dialog og lytte til hva som virkelig trengs for å redde arbeidsplasser og holde unge unna NAV.

- Strenge tiltak

På spørsmål fra Børsen om kritikken fra Noho Norway, svarer næringsminister Iselin Nybø:

- Nå gjør vi dette for å unngå å måtte gjøre enda mer seinere. Disse strenge tiltakene kommer for at vi skal klare å komme oss gjennom dette og ut på andre siden uten altfor store konsekvenser.

- Vi har fått tydelig beskjed fra partene i arbeidslivet om at det som nå trengs ikke er en målrettet og spisset ordning, slik vi hadde lagt opp til knyttet til reiseliv og serveringsbransjen, men en ordning som treffer næringslivet bredt - tilsvarende det vi hadde i vår. Det er det vi legger på bordet nå.

- Trenger hjelp nå

Noho Norway er ikke eneste aktør som slakter forslaget.

- Det er ikke godt nok.

Svaret fra Paal Mangerud kommer kontant når Børsen spør hva han mener om regjeringens nye krisepakke.

Mangerud er en sentral aktør i Oslos uteliv, og er medeier og sitter i styret i konsertstedet Blå, Internasjonalen, Bonanza og Feber. Når Børsen når ham på telefon sitter han og «nileser» det som kom fra regjeringen.

På spørsmål om hva han mener mangler, er han like klar som han var innledningsvis:

- Man trenger penger nå, ikke neste år. At enkelte bransjer som tar en særlig høy kostnad av dette ikke får egne tiltakspakker, det er altfor dårlig. Man snakker om dugnad og da må alle gjøre sitt. Da må det ikke være sånn at noen bærer den ekstra byrden hele tida, sier Mangerud, etterfulgt av et oppgitt sukk.

- Så ja, jeg er skuffet.

- Forstår ikke alvoret

Mangerud har tidligere pekt på at aktørene i utelivet nå i slutten av året må betale momsregningen de har fått utsatt tidligere i år. I den nye pakken fra regjeringen sies det ikke noe om momsregningen som henger over hodene på bedriftene.

- Det er helt åpenbart at regjeringen ikke forstår alvoret i situasjonen til mange bedrifter, sier Mangerud.

- Hva kan konsekvensene være for utelivsbransjen?

- Jeg tror vi får en rasert utelivsbransje, hvor man mister mange viktige deltakere som gjør utelivet unikt. Vi vil miste mye kompetanse som ikke kommer tilbake etter dette.

- Fått signaler

Iselin Nybø understreker at mange aktører i serveringsbransjen nå vil få dekket deler av sine faste uunngåelige kostnader.

- Det er i tråd med det ordningen fra i vår.

Nybø mener at dette er ordningen som er signalisert ønsket fra arbeidslivet selv også.

- Vår dialog med partene i arbeidslivet har vist et ønske om en bred ordning, som dekker bredere enn bare reiseliv og serveringsbransjen, sier hun til Børsen under pressekonferansen.

- Frykter du at bedrifter skal gå konkurs mens de venter på pengene?

- Jeg forstår veldig godt at de aller helst skulle hatt disse pengene i går, men det viktigste har vært å få på plass denne ordningen. Det er en ordning de kjenner, hvor de kan beregne egen støtte, for så å gå til sin egen bank og be om hjelp fram til de får penger fra oss i januar, sier Nybø.

Jan Tore Sanner skyter også inn fra sidelinja:

- Vi har også en ordning med statsgaranterte lån, hvor staten garanterer for 90 prosent av lånene.

- Alle bedrifter kan søke om dette, så må bankene gjøre sin vurdering.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer