- Kvart på sju våkner jeg av at det hyles fra høyttalere: «Guten morgen! Willkommen in Stavanger!». Det ble ikke mye «guten morgen» på meg, sier Bernt Olav Posch til Børsen.
Han har hatt god tid til å bli kjent med cruiseturistene og det han kaller «monsterskipene» som klapper til kai omtrent på tomta hans.
Da Børsen besøkte Posch i fjor oppsummerte han frustrasjonen slik:
- Det er veldig kort fortalt at de parkerer midt i middagstallerkenen vår.
Nå har en ny turistsesong tatt til for fullt, og det er fint lite som tyder på at turistene har fått nok av Norge.

Besøksrekord
Spesielt cruiseturismen surfer på en bølge som skyller inn over byer langs hele norgeskysten.
I fjor så Norge rekordmange 3469 cruiseanløp. Det er nesten 600 flere enn det forrige rekordåret 2019. Byen med flest besøkende var Stavanger, hvor hele 430 000 cruisepassasjerer dukket opp i 2022.
Det er en økning på over 150 000 passasjerer siden 2016.
Men etter mange år med spinnvill vekst, kan utviklingen nå snu i Stavanger.

Handelsboom: - Går som hakka møkk
Torsdag landet nemlig et flertall i formannskapet i kommunen på å anbefale en begrensning på to cruiseskip per dag, ikke flere enn sju cruiseskip per uke og en øvre grense på 8000 passasjerer per dag, skriver Dagsavisen.
Det oppleves på ingen som helst måte som noen seier for Bernt Olav Posch.
- Det er selvfølgelig viktig å snakke om antallet båter, turister og hvor mye utslipp vi skal ha. Alt dette bidrar til et bedre miljø. Men vi har aldri vært spesielt opptatt av antallet båter eller turister, sier han til Børsen.
- Orker ikke
Han understreker at turistene er hjertelig velkommen til Stavanger. Problemet er de gigantiske skipene som stiller seg opp rett utenfor stuevinduet.
- Det vi bryr oss om er det voldsomme inngrepet disse svære båtene utgjør. De ligger praktisk talt oppi hagen vår, mener Posch.
- Det har blitt sånn at mange ikke orker å bo i Gamle Stavanger lenger. Det er stadig flere av husene her som ender opp som utleieboliger, hevder han.
Han beskriver en hverdag med «nær konstant» støy og bråk når cruisesesongen er på sitt mest intense. I tillegg forsvinner utsikten til naturen rundt.

Derfor kan skrekk-krona «redde» Norge
- Vi som bor her er innmurt stort sett hver eneste dag. Når jeg står opp om morgenen så skal jeg egentlig se morgensola som skinner over Vågen og inn stuevinduet. I stedet blir jeg stort sett møtt av en 70 meter høy og 300 meter lang stålvegg, sier han og legger til:
- Jeg liker tanken på å sette meg ut på morgenen for å ta en kaffekopp i sola, men så fort jeg går ut på trappa så er det potensielt 3000 turister som kikker inn i hagen min fra balkongene sine.
- Da er det kanskje greit å sørge for at slåbroken er knytt godt igjen?
- Ja, men det er ikke alltid de som sitter på cruiseskipenes balkonger like flinke til, kontrer Posch.
- Har tatt av
Han merker godt at cruisetrafikken har tatt seg opp de siste åra.
- Det har virkelig tatt av. Spesielt etter pandemien. Det er ekstremt nå. Jeg har aldri sagt at vi ikke vil ha turister her. Stavanger er en flott by, og vi har mye å vise fram. Men vi bor og lever her, og det må tas hensyn til når man planlegger turismen.
- Oppfører turistene seg greit?

- Oppførselen er ikke problemet. Det er flere turister som har påpekt de samme tingene. Flere har spurt meg hvordan i all verden det er å bo her, med disse store båtene så tett på. Det er jo kolosser, sier Posch.
Formannskapet har vedtatt å anbefale begrensninger i cruiseanløp, samt å be havnevesenet om å spre anløpene på ulike kaier - slik at belastningen på Strandkaien reduseres, skriver Dagsavisen.
- Da vil det komme færre skip. Føler du ikke at dere blir lyttet til?
- Nei, jeg synes ikke det. De tar ikke problematikken på alvor. Det er helt flott at skipene skal være fossilfrie, men få dritten ut av Vågen først.
- Flytende hoteller

Tror cruiseturismen er over
Det er et budskap MDG-politiker Daria Maria Szymaniuk er helt enig i:
- Vi ønsker å få skipene helt ut av Vågen, slik at beboere i gamle Stavanger kan få fred og ikke bli innmurt bak flytende hoteller. Vi trenger fri sikt i våre vakreste sentrumsområder, både for innbyggerne og turistene, og ikke minst, ren luft og mindre støy, sa Szymaniuk i forbindelse med behandlingen torsdag, ifølge Dagsavisen.
Både Venstre, Rødt, MDG og SV vil si nei til cruiseskip ved strandkaien, men klarte ikke å få flertall.
Stavanger kommune er en av tre havneeiere, sammen med Sola og Randaberg, som utgjør høringsinstanser. En endelig avgjørelse blir tatt av Stavangerregionen havn IKS.